brombusia 04.10.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, na początek witam i serdecznie Wszystkich pozdrawiam Mój problem jest z gatunku: budować czy kupować? Oglądaliśmy już kilka domów w okolicy, kosztujących średnio 450 - 550 tys. o powierzchni od 140 do 200 m2, ale żaden nie "spasował" nam w 100 %. Stąd też moje pytanie: Czy kupować dom, powiedzmy z lat 70-tych czy 80-tych XX w. i pakować się w przebudowę ( te nowe , są całkowicie poza naszym zasięgiem) czy kupić działkę i budować taki jaki nam odpowiada? http://pprojekt.pl/projekt376-amelia_iii,opis.html Ten projekt spełniałby nasze oczekiwania, zresztą nie upieram się akurat przy tym konkretnym, ale chodzi o wydzielone mieszkanie dla Mamy. Tylko.. właśnie czy 400 -500 tys. wystarczy na budowę domu takiego typu? Działkę mam upatrzoną,pieniądze jakieś są, nawet na część inwestycji by starczyły ( na resztę trzeba by dobrać kredyt). Tylko że i Ja i Mąż zieloni w tych sprawach jesteśmy. Pakować się w to budowanie czy nie? Ps. Pierwszy post i od razu elaborat Przepraszam, ale mam mętlik w głowie i szukam rady po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamso 13.03.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Czy ktoś zbudował albo buduje domek wg tego projektu? Podoba mi sie on choć przydałoby sie tam kilka zmian zeby ograniczyć koszty. A moze ktoś buduje inny dom dwupokoleniowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikson 11.09.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 a ja ponawiam temat amelii dwupokoleniowej - byśmy się łączyli i wspirali w budowie. Róbmy zdjęcia, pokazujmy wnętrza. Zapraszam właścicieli amelii jednopokoleniowej by uczestniczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plumbum 04.04.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 a ja ponawiam temat amelii dwupokoleniowej - byśmy się łączyli i wspirali w budowie. Róbmy zdjęcia, pokazujmy wnętrza. Zapraszam właścicieli amelii jednopokoleniowej by uczestniczyli też myśle o tym domku i chętnie zobaczę jakieś dzienniki budowy osób, które również wybrały ten projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 04.04.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, na początek witam i serdecznie Wszystkich pozdrawiam Mój problem jest z gatunku: budować czy kupować? Oglądaliśmy już kilka domów w okolicy, kosztujących średnio 450 - 550 tys. o powierzchni od 140 do 200 m2, ale żaden nie "spasował" nam w 100 %. Stąd też moje pytanie: Czy kupować dom, powiedzmy z lat 70-tych czy 80-tych XX w. i pakować się w przebudowę ( te nowe , są całkowicie poza naszym zasięgiem) czy kupić działkę i budować taki jaki nam odpowiada? http://pprojekt.pl/projekt376-amelia_iii,opis.html Ten projekt spełniałby nasze oczekiwania, zresztą nie upieram się akurat przy tym konkretnym, ale chodzi o wydzielone mieszkanie dla Mamy. Tylko.. właśnie czy 400 -500 tys. wystarczy na budowę domu takiego typu? Działkę mam upatrzoną,pieniądze jakieś są, nawet na część inwestycji by starczyły ( na resztę trzeba by dobrać kredyt). Tylko że i Ja i Mąż zieloni w tych sprawach jesteśmy. Pakować się w to budowanie czy nie? Ps. Pierwszy post i od razu elaborat Przepraszam, ale mam mętlik w głowie i szukam rady po prostu. Witaj na forum. Uważaj bo wciąga Też przeżywałem ten dylemat i z pewnością przeżywało go sporo osób na tym forum. Oglądałem kilkanaście domów zbudowanych w różnej technologi, w różnym stanie i w różnym wieku (od takiego, który był zbudowany w roku 1927 do takiego zbudowanego w 2006). I zdecydowaliśmy się na budowę. I cieszę się z tego mimo wszelkich kłopotów i upierdliwości. Czy to dobra decyzja ? nie wiem - sporo moich znajomych zdecydowało się na zakup i też jest zadowolonych. Trudno tu coś doradzać - musicie zdecydować sami. Jeśli chodzi o to że się nie znacie na budowaniu to nie przejmujcie się tym - myślę że w takiej sytuacji było 99% forumowiczów. Budowlańców z wykształcenia tu niewielu - wszystkiego się człowiek uczy i poznaje w praktyce. Ważne jest aby właściwie dobrać sposób budowania i ludzi którzy to Wam zrobią. W końcu samochodem jeździcie nie znając wzoru chemicznego paliwa a komputera używacie bez znajomości wszystkich języków programowania. Od tych spraw są inni i cała rzecz to ich znaleźć i zatrudnić Czy dom wg tego projektu zbudujecie za 400-500 tys ? Możliwe, choć zależy od materiałów, wykończenia itp. Przecież samą łazienkę można wykończyć za 3 tys ale widziałem takie wykończone za 60 tys. Jeśli za te pieniądze chcecie jeszcze kupić działkę to możecie mieć kłopoty ale to też zależy gdzie chcecie się budować. Generalnie życzę dobrych wyborów i powodzenia Ya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilnouve 05.04.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 witam na forum równiez po raz pierwszy właśnie zaczynamy kopać fundamenty po nasz domek - Amelia III z jednostanowiskowym garażem, lokalizacja : Wilkszyn k.Wrocławia Jak domek trochę urośnie obiecuję zamieścić fotki jeżeli chodzi o koszty to planujemy zmieścić się w 400-500 tys zł (bez kosztów zakupu działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 10.10.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 O tyle buszuje po muratorze a nie natknęlam sie na wątek o Amelii III.jakos malo informacji i zdjec ozna zdobyc tego domku.My za pare dni zaczynamy hydraulike -do swiat mamy miec podlaczony prad wtedy ruszymy szybciej z wykonczeniowka Projekt bardzo mi sie podoba ale jak stanęly sciany to salon jakos mnie rozczarował -malo ustawny jak dla mnie .Ale jeszcze nie dramat.dokonalismy paru zmian w projekcie zwaszcza na gorze .Pomieszczenie gos.i lazienke przy sypialni przerobiismy na jedno duze pomieszczenie i bedzie to garderoba.co do ciecia kosztow to zrezygnowlaismy z wykuszu -za maly jak dla mnie -nawet stoliczka tam nie stawie -za mala dzialka nie moglismy go powiekszyc wiec odpadl Ale gora jest naprawde spora -mamy juz regipsy i mimo tego pokoje sa spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudson87 19.11.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam Chciałbym prosić o zdjęcia, na których będe mógł zobaczyć wnętrze ameli. Jak wygąda salon i oczywiście jak wygląda poddasze. Bo mam dużo wątpliwości. Proszę o pomocc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudson87 19.11.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Podam maila:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 26.05.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 (edytowane) Witam serdecznie, próbuję znaleźć budowaną Amelię dwurodzinną: http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=142&unset=2 Sami planujemy zbudować niewielki dom dwurodzinny z mniejszym i większym mieszkaniem i nasz wybór padł właśnie na Amelię. W innych oglądanych a to metraż nie odpowiadał (chcemy coś ok 140-150m2), a to rozmieszczenie, a w tym większość nam odpowiada A macie może jakieś spostrzeżenia odnośnie tego projektu? Coś rażąco go dyskwalifikującego...? A może sami budujecie ten właśnie domek? Hmm, właśnie natknęłam się na inny projekt dwulokalowy Z500 projekt Z193: http://www.z500.pl/projekt/Z193,Dom-dwurodzinny-ze-wspolnym-wejsciem-i-pom-gospodarczym-Prosty-nowoczesny-i-ekonomiczny.html Do tej pory go nie widziałam. Wygląda ciekawie. Co myślicie? Chyba lepszy niż Amelia... (tańszy i funkcjonalniejszy). Oto rzuty Z193 http://www.z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ193%2FZ193_rzut1.png&size=530 http://www.z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ193%2FZ193_rzut2.png&size=530 http://www.z500.pl/thumb.php?src=res%2Fwizualizacje%2FZ193%2FZ193_view1.jpg&size=700&height=526 Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Muftika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts