avzi 29.07.2003 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Mam małą zagwozdkę. Ekipa zrobiła wykopy na szerokość ław. Kiedy kazałem im je poszerzyć, aby zmieściły się deski szalunkowe (czego oni w ogóle nie mieli w planach) zaczęli zgłaszać wątpliwości, że ściany wykopów będa się obsypywać itd. O ile cm należy poszerzyć wykop, aby wyeliminować ten problem: o 5, 10 cm z każdej strony, a może więcej? Na dno wykopu pójdzie chudy beton, wysokość ław 30 cm, głebokość wykopu 1m (będę później podwyższać teren o jakieś 50 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 29.07.2003 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Dodam, że grunt jest wybitnie piaszczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 29.07.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 U mnie wykopy (od 80cm do 130cm) sie nie maja zamiaru osypywac totez zrezygnowalem z desek na korzysc folii..... Zwykle gdy wylewa sie wprost do gruntu to nie daje sie desek w ogole.... (co najwyzej jedna deska u gory do wyrowaniani/powieszenie zbrojenia - to w przypadku gdy zamiast chudziaka dajesz od razu beton wlasciwy tyle ze dajesz go wiecej) - bo jesli wykopy sie moga osypywac to raczej sie szaluje fundamenty a nie leje w grunt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość janusz01 29.07.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 moim zdaniem twoja ekipa ma racje i nie poszerzaj tego wykopu sam tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 30.07.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 avzija szalowałem i moim zdaniem opłacało się, bo faktycznie się obsypywało (a grunt mamy podobny).Wykopy mam trochę szersze (ława 70 cm > wykop 120 cm szerokości) niż ławy, żebypotem było wygodnie murować fundament z bloczków betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Co do samego szalowania, to nie mam wątpliwości, że jest konieczne (szkoda, że murarze mają inne zdanie). Chodzi mi o same poszerzenie wykopów, które mają teraz od 50 do 60 cm, czyli tyle, ile grubość ławy. Ściana fundamentowa będzie mieć 25 cm, do tego jednak dojdą izolacje, 6 cm styropianu i cegła elewacyjna na cokół. Wykopy muszą być więc na tyle szerokie, aby wszystkie te warstwy układało się wygodnie. Chyba każę im poszerzyć wykopy o jakieś po 10-15 cm z obu stron powyżej górnej płaszczyzny ław. Powinno wystarczyć. Dzięki wszystkim za sugestie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 30.07.2003 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 To powyżej to moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts