Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykopy pod fundamenty - pomocy!!!

Recommended Posts

Mam małą zagwozdkę.

Ekipa zrobiła wykopy na szerokość ław. Kiedy kazałem im je poszerzyć, aby zmieściły się deski szalunkowe (czego oni w ogóle nie mieli w planach) zaczęli zgłaszać wątpliwości, że ściany wykopów będa się obsypywać itd.

O ile cm należy poszerzyć wykop, aby wyeliminować ten problem: o 5, 10 cm z każdej strony, a może więcej? Na dno wykopu pójdzie chudy beton, wysokość ław 30 cm, głebokość wykopu 1m (będę później podwyższać teren o jakieś 50 cm).

U mnie wykopy (od 80cm do 130cm) sie nie maja zamiaru osypywac totez zrezygnowalem z desek na korzysc folii.....

Zwykle gdy wylewa sie wprost do gruntu to nie daje sie desek w ogole.... (co najwyzej jedna deska u gory do wyrowaniani/powieszenie zbrojenia - to w przypadku gdy zamiast chudziaka dajesz od razu beton wlasciwy tyle ze dajesz go wiecej) - bo jesli wykopy sie moga osypywac to raczej sie szaluje fundamenty a nie leje w grunt....

Co do samego szalowania, to nie mam wątpliwości, że jest konieczne (szkoda, że murarze mają inne zdanie). Chodzi mi o same poszerzenie wykopów, które mają teraz od 50 do 60 cm, czyli tyle, ile grubość ławy. Ściana fundamentowa będzie mieć 25 cm, do tego jednak dojdą izolacje, 6 cm styropianu i cegła elewacyjna na cokół.

Wykopy muszą być więc na tyle szerokie, aby wszystkie te warstwy układało się wygodnie.

Chyba każę im poszerzyć wykopy o jakieś po 10-15 cm z obu stron powyżej górnej płaszczyzny ław. Powinno wystarczyć. Dzięki wszystkim za sugestie. Pozdrawiam!