Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Beretta+sterownik Beretta Weekly

toomas

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie o sposób działania sterownika Beretta Weekly. Mam na nim nastawiona temp. dzienna 20,5 st. włączenie powiedzmy o 8. No i teraz sterownik sie włacza ale grzeje ok 10 min i wyłącza grzanie. po ok 15 min znowu sie wlacza na ok 10 min. Nie grzeje do czasu osiągnięcia temp 20,5 tylko sie tak wlacza i wylacza. Do kotła podłączona tez jest sonda zewn. Czy takie działanie jest normalne?

Dzieki za porade...

Pozdrawiam Tomek

Witam.

Mam pytanie o sposób działania sterownika Beretta Weekly. Mam na nim nastawiona temp. dzienna 20,5 st. włączenie powiedzmy o 8. No i teraz sterownik sie włacza ale grzeje ok 10 min i wyłącza grzanie. po ok 15 min znowu sie wlacza na ok 10 min. Nie grzeje do czasu osiągnięcia temp 20,5 tylko sie tak wlacza i wylacza. Do kotła podłączona tez jest sonda zewn. Czy takie działanie jest normalne?

Dzieki za porade...

Pozdrawiam Tomek

Prawdopodobnie ten sterownik niezbyt dobrze współpracuje z pogodówką. Nie jest to wina sterownika, ani pogodówki, ale regulacja takiego układu wymaga niejakiej wiedzy. Prawdopodobnie cały układ interpretuje pomiary czujnika zewnętrznego, jako zadaną temperaturę wewnętrzną.

Sprawdź - jeśli nie naruszy to warunków gwarancji - podłączenie obu czujników (zewnętrznego i pokojowego). Być może są zamienione. Jeśli nie, to wołać serwisanta, niech myśli.