Kruszyn 05.10.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Witam szanowne grono Na początek co z czym i do czego. Planuje przebudowę mieszkania zawartego w obrębie dachu na II pietrze ( 45m) z adaptacja poddasza które znajduje sie dodatkowo nad tym mieszkaniem. Planujemy wywalić stawiane przez mojego dziadka scianki działowe i powiększyć pokoje o przestrzeń strychów które znajdują sie po obu stronach mieszkania (2 pokoje kuchnia łazienka średnio po 1,5m z każdej strony ) Do tego w łazience i kuchni planujemy lukarny Dodam ze mieszkanie ma wszelkie instalacje od grzewczych przez kanalizacyjne wykonane jakieś 6 lat temu przy podziale domu na odrębne mieszkania i tworzeniu ksiąg wieczystych. Chcemy zacząć od dachu bo bez tego nie można ruszyć z czymkolwiek i tu zaczynają sie schody jeżeli chodzi o dach ... Dom jest w strefie B czyli pod opieka konserwatora zabytków ( wybudowany przed wojna) w planie zagospodarowania który wyciągnąłem z urzędu jest wpis który mówi ze mogę zrobić lukarny i okna połaciowe na powierzchni nie przekraczającej 20% powierzchni dachu. Nie posiadam żadnej dokumentacji technicznej domu (brak projektu konstrukcji domu itd. Wiem ze muszę mieć projekt tylko... czy muszę mieć tzw inwentaryzacje do tego dachu + pietra poniżej??? czy sam projekt konstrukcyjny dachu wystarczy ??? Pytam bo przyszedł wczoraj do mnie architekt i zaczął tworzyć wyliczać i wyszło mu za to jakieś 12 tys po tym jak zobaczył moja minę zjechał do 9 ... netto trochę zastanawiam sie czy mnie człowiek nie chce naciągać na niepotrzebne koszty ... i czy te wszystkie operacje jak a) inwentaryzacja 2 pietra ( mieszkanie w obrębie dachu) razem z dachem b) inwentaryzacja pietra I poniżej sa potrzebne. i kolejne pytanie czy te same czynności będą musiały być wykonane przy podarowaniu sobie lukarn i wstawieniu okien połaciowych. ?????? prosze o pomoc tutaj poniewaz w moim miescie ( stargard Szczeciński ) zaden z architektow nie potrafi konkretnie okreslic co i jak .... ( co jest bardzo irytujace) i konczy sie na snuciu opowiesci z krypty przez tel. I opowiadaniu ile to pracy maja bo taki ruch na rynku itd. Wiem ze te sprawy kosztują i liczę sie z tym ale nie chce niepotrzebnie wydawać pieniędzy które mógłbym zainwestować w późniejsze wyposażenie domu ( a potrzebne będzie wszystko od zera) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.10.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Inwentaryzacja calego ukladu nosnego budynku. Przeciez zmiany wynikajace w konstrukcji dachu jak zamiana sposbu uzytkowania nieuzytkowego poddasza powoduje zmiane obciazen statycznych w budynku. Czyli sciany i fundamenty budynku musza ja przyjac.Potrzebna jest rowniez ekspertyza techniczna stanu techniczna budynku. Koszty trudno mi okreslic nie jestem ze Stragardu i nie znam reali cenowych, ale budowanie w strefie ochrony konserwatorskiej w starych kamienicach jest zawsze bardziej kosztowne niz wolnostojacego obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruszyn 05.10.2007 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 dokladnie tak i zdaje sobie z tego sprawe jednak pytam informacyjnie bo nie znam sie na tym i nie chcial bym jak juz napisalem wydawac niepotrzebnie pieniedzy. Jeszcze jedna sprawa czy w momecie zrezygnacji z lukarn wszystkie te ekspertyzy beda wymagane ? (strych poza ociepleniem, wstawieniem okien i wymiana podlogi nie bedzie w zaden sposob przebudowywany ( zadnych scian, lazienek) ma byc tam jedynie sypialnia.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts