Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie moze bez sensu: czy konieczne jest przyklejenie folii z pcv kładzionej jako pozioma izolacja fundamentu? Jeśli tak to czym? Wiele ludzi pisze zę kładzie folię a nawet dwie warstwy, ale nie piszą czy i czym sklejają?
https://forum.murator.pl/topic/88512-izolacja-pozioma-fundament%C3%B3w-czy-przykleja%C4%87-foli%C4%99/

sama pewnie tak, szczególnie bardziej przedziurawi niż przyklei

jaka folia?

a czy folia czy inny badziew to kleić (jako czynność) nie trzeba

To w jaki sposób zostanie połżczona ta folia z innymi częściami domu jeśli się ją tylko położy?Trzeba położyć 2 warstwy folii, jedną na drugiej- czy i ich nie trzeba czymś zlepić? Pytam o folię hydroziolacyjną pcv.
Sory za chore pytanie: jeśli położy sie dwie warstwy folii jedna na drugiej, to one są po prostu ześlizgują , czy nie będzie to miało jakiegoś wpływu na stabilność ściany postwionej na takich foliach? Czy działając z ogromną siłą można ją np. zepchnąć z takiej folii?

z ogromną siłą tak, tylko znajdź taką

ja jak się ślizga to sklej, skoro mają być dwie warstwy do "kupy" to tak ma być, obojętnie co zrobisz (możesz np trzymać do końca murowania)

Sory za chore pytanie: jeśli położy sie dwie warstwy folii jedna na drugiej, to one są po prostu ześlizgują , czy nie będzie to miało jakiegoś wpływu na stabilność ściany postwionej na takich foliach? Czy działając z ogromną siłą można ją np. zepchnąć z takiej folii?

To nie jest głupie pytanie, fakt, że bloczki betonowe tę folię do ławy docisną. Jeden bloczek to 30 kg. Natomiast ja mam sąsiadów u których podczas zasypywania i zagęszczania fundamentów doszło do przesunięcia jednej ze ścian na ok. 2 cm. Na ławie była folia.

A nie lepiej odżałować i położyć dobrą papę. Nie jest dobrze przy budowie domu oszczędzać na wszystkim. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam

• 8 years później...
Nie widzę takiej potrzeby, izolacje poziomą kładzie się w celu zapobiegania kapilarnym podciąganiem wody na ściany, więc warto pamiętać o tym żeby izolacja szczelnie chroniła przed działaniem wody. Radziłbym wybrać dobrej jakości izolację żeby nie mieć problemów z zawilgoconą ścianą.