Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze dziennika milo_p

milo_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie!

Tak mnie pochłonęła ta budowa, że już nie mam na nic czasu, łącznie z zaglądaniem tutaj... :-((

U mnie już stawiamy ścianki kolankowe na poddaszu, podnoszę je o 22 cm celem lepszego wykorzystania strychu.

W ogóle to podniosłem też parter do 2,70 m na gotowo.

Stropy już wylane i twarde...

Cieśla czeka i czeka, bo się murarze migają...

A jak u reszty zawodników?!?!?

Witaj milo

Gratuluje wyboru projektu....planuje cos podobnego, gdybym zamienila na dole pokoik z kuchnia, w zamian jej dała jadalnie..to byłoby fajnie>

przeróbki masz calkiem ciekawe,łazienka na tym zyskuje...pozdrawiam ,bede ci kibicowac :D

Hej Bernadetko!

Ja też buduję APS 147 i właśnie zamieniłem na dole pokoik z kuchnia, a w jej miejscu zrobiłem jadalnię...

Faktycznie jest fajnie!!!

Witaj milo. Rozwiązałeś swoim dziennikiem projekt nas wszystkich przyszłych budujących APS 147. Wcześniej trudno było znaleźć cokolwiek. Dziękujemy :)

Witam,

iza mirek - cieszę się, że mój dziennik się przydał, takie było główne założenie stworzenia go. Jak znajdę trochę czasu to wrzucę fotki z dalszych prac. W poniedziałem został zalany strop, teraz czekam aż wyschnie i murujemy dalej.

BERNADETKA - myśleliśmy nad tą zmianą, ale uznaliśmy, że pozostawienie pokoju na dole jest ok. Planuję zrobić tam gabinecik. Kuchnia rozmiarowo jest ok, a w salonie pod oknem będzie stół (kuchnie już zaprojektowałem i jest akceptacja Inwestorki ;) )

Piotr Kołecki - z tego co pisałeś jesteśmy na tym samym etapie budowania aps 147. napisz co i jak idzie u Ciebie?

Gość It****

Witaj.

Cieszę się, że mogę "podpatrzeć" co na Twojej budowie, dużo zdjęć to super :D

Ja buduję też aps-147, ale tak na prawdę to po naszych zmianach jest to już inny projekt :wink: , ma sporo ze 101-ki ale i też nowe elementy jak choćby częściowe podpiwniczenie (garaż). Teraz wychodzi " w praniu" ile problemów spowodowały nasze zmiany, ale mam nadzieję że będzie to domek dla nas idealny :p .

pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej budowie

_ _ _Iwona

Witam!

Ja zalewałem strop nad częścią mieszkalną już 22 września.

Ale moja ekipa lubi na przepaśc na jakiś czas, ciągną sporo budów... :-((

W tym tygodniu maja zacząć (kolejna obietnica).

A co do podniesienia dachu...

Strop na garażem został na "projektowej" wysokości, natomiast strop nad częścią mieszkalną podniosłem o 6 cm.

Dach nad strychem chcę podnieść o 22 cm - wynika to z wielokrotności pustaków - 3 pustaki z zaprawą dają 78 cm, a niższe ścianki kolankowe na strychu (od frontu i od tyłu) mają wg projektu 56 cm (projekt nie przewiduje wieńca nad nimi). Natomiast nad ścianką kolankową na strychu od boku budynku będę miał wieniec wysoki na 8 cm (w celu zachowania różnicy pomiędzy ściankami kolankowymi.)

Natomiast ścianki kolankowe w pokojach są wg projektu wyższe o 14 cm od tych niższych na strychu (70 - 56), ale po odjęciu 6 cm (o które podniosłem cały strop) zostaje mi 8 cm, więc będzie wieniec taki sam jak ten na strychu - 8 cm. Tak więc dach nad częścią mieszkalną będzie podniesiony o 16 cm.

Co do okna w pokoju na poddaszu od frontu...

Projektant przewidział "parapet" z cegły klinkierowej postawionej pionowo, wysokośc 16 cm (strona 17 projektu). A więc po zamontowaniu parapetu tradycyjnego powinienem w tym miejscu ukryć te 16 cm, o które podnoszę dach nad częścią mieszkalną.

Planuję jeszcze przed wylewaniem wspomnianych "mini wieńcy" na ściankach kolankowych (którymi uzyskam odpowiednie wysokości) sprawdzić "waser wagą" dokładną wysokość tych ściankek.

Biorę bowiem pod uwagę to, że spoiny między pustakami po jednej stronie budynku mogą być grubsze od tych po drugiej stronie...

To tak w telegraficznym skrócie ;-))

Cześć IwonaKot

Zaglądam do Twojego dziennika i widziałem, że mieliście trochę nieprzewidzianych prac. Najważniejsze żeby budujący byli zadowoleni z wprowadzonych zmian. Warto też dzielić się swoimi pomysłami i rozwiązaniami gotowych projektów. Może ktoś skorzysta i wprowadzi Nasze pomysły.

pozdrowionka i trzymam kciuki za postępy na Twojej budowie

Witam Piotr Kołecki,

Dziękuję za opis tych wysokości po podniesieniu ścian kolankowych. Ja jakoś nie miałem czasu na analizę tych wymiarów. Z oknem od frontu myślę, że nie będzie kłopotu, ale w piątek będę na budowie i zabiorę projekt oraz zastanowię się nad tym wszystkim.

Dzieki, że zwróciłeś mi na to uwagę.

Wszystkie praktyczne rady dotyczące zmian/rozwiązań mile widziane.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Otóż wyszła na światło dzienne kolejna mina ukryta w projekcie APS 147...

Chodzi o wymurowanie ściany stanowiącej front domu na wysokości poddasza, a dokładnie o prawy dolny fragment (trójkąt) wcinający się w strych nad garażem.

Otóż jak wiemy ściany w powietrzu nie wiszą, bo muszą być na czymś podparte. Wspomniany trójkąt jest dosyć dobrze ukryty w projekcie, a pokazane w nim ułożenie belek stropowych nie przewiduje podparcia tego elementu.

Tak więc ratując sytuację kierownik budowy zarządził wylanie (a właściwie nadlanie) belki już na stropie, która będzie stanowić podparcie dla ścianki, na której oprzemy przedmiotowy trójkąt. A ścianka ta zabierze nam dokładnie 1m z powierzchni strychu...

Gdyby sprawa była jaśniej opisana w projekcie wystarczyłoby zrobić zbrojenie stropu w tym miejscu i po sprawie. A tak mamy różne cuda..

Pozdrawiam

PK

Witam,

Dziś byłem zobaczyć jak im idzie murowanie. do końca tygodnia skończą ścianki kolankowe i szczyty nad częścią mieszkalną. 5 listopada wchodzi cieśla i murarze kończą ścianki działowe na górze i kominy. później krycie dachu i koniec w tym roku. może jeszcze zrobie elektrykę i hudraulikę, ale jeszcze nie mam ekip, więc nie wiem jak to będzie.

Piotr wyślij jakieś foto ciekawy jestem jak to wygląda u Ciebie.

Robisz skosy w łazience na górze czy podnosisz żeby było bez skosów?

Witam,

Dodawanie zdjęć jest łatwe, robisz to tak:

wpisujesz http://aaa gdzie aaa to adres strony lub serwera na którym są fotki. możesz wrzycić fotki bezpłatnie np. na: http://www.fotosik.pl

jeśli nie będzie Ci się chciało bawić to wyślij mi mailem bardzo jesteśmy ciekawi jak to wygląda u Ciebie.

• 1 month później...

Witam serdecznie

Właśnie zakupiliśmy projekcik APS147 i zaczynamy przerabiać :)

Spodobały nam się przeróbki waszego projekciku i pewnie zaczerpniemy cosik od was.

Ad parteru:

Pewne jest, że likwidujemy komin i przenosimy kominek.

Następnie dodajemy wykusz i wyjście - jak w projekcie APS101

Łączymy pomieszczenie gospodarcze z kotłownią i przenosimy ściankę działową o jakieś 30-40 cm w głąb garażu - by uzyskać kotłownię o powierzchni około 10-11m2. Mieszkamy i budujemy się na Śląsku - więc ogrzewanie na węgiel - EKOGROSZEK - piec z podajnikiem.

Planujemy również wygospodarować troszkę miejsca na spiżarnię - ale póki co nie wiemy gdzie :)

Ad poddasza:

Przerabiamy strych - podział na część pralnia+suszarnia oraz garderoba + strych

Ad kondygnacji:

Podnosimy parter do około 2.75 oraz poddasze do 2.65 - 2.70

Póki co - borykamy się z papierami i bankiem - więc pewne jest że zaczynamy wiosną :))

Jak tylko będziemy mieli jakieś gotowe rysunki przeróbek projektu - dodamy zdjęcia.

Mamy jeszcze sporo pytań do milo_p - więc jeśli będziecie mieć troszeczkę czasu - proszę o kontakt mailem: [email protected] lub na gg: 4726057

Pozdrawiamy

Witam,

Cieszę się, że grono zwolenników aps 147 rośnie.

rmcarlos pytania zadawaj w tym temacie, na prv lub bezpośrednio mailem. postaram się odpowiedzieć na wszystkie. podczas podnoszenia parteru i podddasza pamiętaj o oknie frontowym i jego wysokości, problemy z tym związane opisałem w moim dzienniku.