yria 05.10.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dziś odebrałam wstępny szkic mojego domu. To pierwszy i mam nadzieję ostatni dom, chcę się w nim zesatrzeć. jestem pełna optymizmu, choć czasem ten optymizm mnie przeraża. Środki mam dość ograniczone, więc za wszelkie wskazówki "jak tanio postawić mury" będę niezmiernie wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 05.10.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Witaj. Życzę powodzenia Weź najpierw poczytaj sobie forum - czytaj wszystko na razie jak leci . Powinnaś mieć ogólną wiedzę o wszystkim. Na szczegóły przyjdzie czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolapost 05.10.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 A ja właśnie kupiłam projekt gotowy. Czeka mnie adaptacja. Na razie cieszę się i boję, głównie o to czy wystarczy pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 05.10.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Na razie cieszę się i boję, głównie o to czy wystarczy pieniędzy. Większość ma to samo , poszukajcie sobie tu---------> GRUPY BUDUJĄCE jakiejś grupy budującej w waszym rejonie. Warto się tam "podpiąć" bo w grupie raźniej i dużo ciekawych info gdzie, co tanio można kupić. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 05.10.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dziś odebrałam wstępny szkic mojego domu. To pierwszy i mam nadzieję ostatni dom, chcę się w nim zesatrzeć. jestem pełna optymizmu, choć czasem ten optymizm mnie przeraża. Środki mam dość ograniczone, więc za wszelkie wskazówki "jak tanio postawić mury" będę niezmiernie wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich Powodzenia i wytrwałości życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 05.10.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Jeżeli przez "postawić mury" rozumiesz ściany, to nie skupiaj się ,aby je jak najtaniej postawić - tu naprawdę dużo nie zaoszczędzisz. Ceny wszystkich rodzajów ścian są w zasadzie porównywalne. Te pozornie najdroższe wychodzą taniej na etapie elewacji, instalacji i wykończeń - i odwrotnie. Ale przy fundamentach sporo można wydać - i zaoszczędzić - warto przemyśleć dobrze głębokość wykopu, wysokość ścian fundamentowych, aby nie lać betonu, nie sypać piachu bez potrzeby. Zabawa zaczyna się przy dachu, stolarce. Nie wspominając o wykończeniówce. Często inwestor oszczędzający na etapie ścian i walczący wtedy o każdą złotówkę, czasem bez sensu i wbrew własnemu interesowi, traci glowę przy wykończeniówce i wchodząc w wyścig z sąsiadami wali dachówkę glazurowaną po 100 za m2, ekskluzywne drzwi zewnętrzne przeciwłamaniowe z bajerami (a zapomina, że złodziej bez probemu wejdzie przez każde okno i taras), płytki w salonie z 200 - bo inni maja też taki luksus. A kredyt rośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.10.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 prawdę rzekła el-ka warto zastanowić się szczególnie nad dachem - tutaj można sporo zaoszczędzić - niestety wiem co mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 06.10.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 prawdę rzekła el-ka warto zastanowić się szczególnie nad dachem - tutaj można sporo zaoszczędzić - niestety wiem co mówię Można na pewno na dachówce, ale nie zapominajcie że nawet najlepszą dachówkę może wam spi....ć "fachowiec" amator. Nie oszczędzać na wykonawcach. Wiem co mówię. Pokpisz sprawę dachu odbije się czkawką w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 WitajZ czystej uczciwości dowalę Ci tak:Gratuluję podjętej decyzji. Życzę cierpliwości. Doradzam gromadzenie wszelkiej wiedzy na temat budowy. Tu, na tym forum jest jej sporo.Zawsze pamiętaj, że masz rozum i nosisz go ze sobą. Używaj go oceniając czy dobre jest dla Ciebie to, co okazało się dobre gdzieś indziej.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 06.10.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 planuj planuj a potem dopiero rób. Improwizacja to najdroższy doradca ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 07.10.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 no i żadnych tymczasówek - zostaną na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena Lipinska 07.10.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Skoro masz na razie szkic domu, to jeszcze masz przed sobą daleką drogę. Mój projekt powstawał 1,5 roku do chwili złożenia pozwolenia na budowę a to dlatego, że po rozrysowaniu domu okazało się, że mam "po byku" powierzchnię. Zaczęło się więc zmniejszanie domu. Efekt jest taki, że nasza córka twierdzi, iż budując ten dom marnujemy pieniądze. Po cichu czasami myślę, że ma rację. Racje ma Autor poprzedniego postu, że trzeba planować, planować. Czas do rozpoczęcia budowy trzeba właśnie na to wykorzystać, bo jak ruszy budowa to nie będzie czasu na zastanawianie się, szukanie np. betoniarni . Radzę założyć swój "prywatny" dziennik budowy, w którym będą nie tylko notatki dot. sytuacji na budowie ale przede wszystkim adresy: składów budowlanych, fachowców określonych branż, np. hydraulików, elektryków. Np. nasz wykonawca zapewniał, że ma dobrego hydraulika, co okazało się nieprawdą w chwili wylewania poziomu 0 i z dnia na dzień musiałam znaleźć hydraulika, aby pozakładał wyjścia. Na szczęście miałam takiego gościa. To samo gdy chodzi o beton. Mam namiary na 4 betoniarnie i całe szczęście, gdyż gdy doszło do zamówienia betonu na ławy, to w trzech nie był możliwy transport, gdyż potrzebowałam wylanie z pompą o długim zasięgu. Czasami potrzebny jest jakiś materiał z dnia na dzień. Mam więc obgadane z paroma składami, że zamawiam telefonicznie, oni przefaksowują mi fakturę, ja płacę przelewem internetowym i przefaksowuję im potwierdzenie przelewu. Dopiero wówczas jest wykonywany transport na budowę. Mam dogadane jedną z hurtowni, że rozliczamy się raz na miesiąc lub nawet rzadziej. Ale czasami jest potrzebna 1 paleta cementu i im nie opłaca się "gonić" samochód (są trochę dalej ode mnie), to korzystam z najbliższej hurtowni, z która działam tak jak opisałam powyżej. Dzięki temu nie zwalniamy się z pracy, itp., aby coś kupić. Zdecydowaliśmy się,że my załatwiamy materiały, gdyż wykonawcy życzyli sobie za to 6% wartości zakupionego przez nich materiału, a po drugie - nie miałabym wpływu na ceny kupowanych przez nich materiałów. Tej decyzji póki co nie żałuję. My nie opóźniamy przez to postępu prac, a na takie ryzyko zwracali mi uwagę wykonawcy przekonując mnie do tego, żeby im to zlecić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 07.10.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Zdecydowaliśmy się,że my załatwiamy materiały, gdyż wykonawcy życzyli sobie za to 6% wartości zakupionego przez nich materiału, a po drugie - nie miałabym wpływu na ceny kupowanych przez nich materiałów. Tej decyzji póki co nie żałuję. My nie opóźniamy przez to postępu prac, a na takie ryzyko zwracali mi uwagę wykonawcy przekonując mnie do tego, żeby im to zlecić. Pozdrawiam Ważną rzecz napisałaś. Nie można się dać zwieść takiemu podejściu. Rabat który i tak można otrzymać weźmie twój wykonawca, ale co najważniejsze kompletnie stracisz panowanie nad kosztami i dodatkowo i tak weźmiesz na siebie wszystkie podwyżki cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts