Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia przydomowa

MAJKACP

Recommended Posts

:D Czy ktoś z FORUMOWICZóW ma oczyszczalnię przydomową typu szwedzkiego z systemem infiltracji z modułami IN-DRAN. Podobno jest lepsza od zwyklej z drenażem rozsączającym , a największy jej plus to mala powierzchnia wyłączona z działki. W moim przypadku zajmie 16,5m(długość)x4m (szrokość) a na zwykła zużyłabym 120m przewodów rosączających co zajęłoby 200mkw plus wymagane odległości od przewodów. Mam juz projekt , bedzie to od producenta(dystrybutora?) z Raszyna, Chciałabym wiedzieć jak długo funkcjonuje i czy bezawaryjnie, Mam teren o słabej i średniej przepuszczalności. Czekam na informacje. :wink:

agamon

A coś więcej na temat :D w/w :D

:o :o

czy masz na myśli oczyszczalnię?

Firma istnieje na naszym rynku od 3lat i sprzedała ok 500 oczyszczalni -przynajmniej tak twierdzą. Podobno są najlepsze na grunty słabo przepuszczalne. W Szwecji tego typu oczyszczalnie działają już od 20 lat bez problemu-takie informacje uzyskałam od pracownika firmy z Raszyna-dystrybutora. Ale właśnie marzy mi się, że odezwie się jakiś forumowicz, który ma taka działającą od jakiegoś czasu, Widocznie żaden z 500 klientów nie jest forumowiczem. A szkoda. :wink:

Można znaleźć dużo informacji na stronie google -wystarczy wpisać oczyszczalnie i Raszyn lub IN-DRAN

Dobrze, że zapytałaś, przyjrzałam się uważniej kosztorysowi i okazało sie , że projektant nie policzył kosztu przewodu doprowadzającego ze studzienki do przewodu rozsączającego, Ja mam dużą oczyszczalnię na 9 osób kosztorys wyniósł 17.800,00zł, ale ponoszę tylko koszty wykonania i warstwy piasku i tłucznia -to ok. 3.500,00zł , a 15.000,00 dostałam dotację z gminy-co roku gmina przyznaje kilku rodzinom na terenie gdzie nie przewidzieli wykonania kanalizacji miejskiej. :wink:

:wink: Czy widziałeś już oczyszczalnię. moją maja wreszcie zamawiać, ale coś nie mogą sie zabrać do tego. Dobrze, że choć specjalista od wydawania opinii się odczepił od projektu. Dzwoniłam do Raszyna, obiecują termin na połowę listopada-czy aby pogoda dotrzyma sie znośna. Poniżej -2 nie bardzo można montować, a do wiosny nie chciałabym czekać,Nie bardzo wiem jak można się skontaktować z fizykiem lub ellą. To moje początki na Forum. :wink:

:D To super. Dzisiaj obiecali mi w UM, że jeszcze w tym tyg. zwrócą sie do Raszyna. Ciągle mają czas, a pogoda ma sie pogorszyć. Ta oczyszczalnia , którą oglądałeś jest też z z tymi modułami IN-DRAN? Raszyn sprowadza te moduły z Finlandii lub Szwecji-nie pamiętam. Przedstawiciel firmy polecił mi kupienie żwiru płukanego o śr. 2-8mm i i wtedy będzie już bez piasku, a nie jak mam w projekcie: piasek, a na to żwir 16-32 mm. Ma lepiej oczyszczać ścieki. Jak znajdziesz pośrednika co będzie z gwarancją? Na ile osób potrzebujesz?