Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOLINA NIDY - nowe tynki wewn. PILNE

Recommended Posts

Jeden z wykonawców tynkow maszynowych namawia mnie na jakiś nowy materiał z "Doliny Nidy", niby sama natura itd.

Czy macie coś takiego u siebie na ścianach? Mam obawy jak to się trzyma, jaką będzie miało strukturę. Czy może lepiej zażyczyć sobie Knaufa lub Kreisela?

Ja robiłem tynki gipsowe w maju, i zastanawiam się co może skłaniać do robienia tradycyjnych? Sam miałem takie pomysły i uważam że ostateczny wybór gipsowych to jeden z lepszych pomysłów podczas mojej budowy. Słowem - polecam. Aha, za namową tynkarzy robiłem z Knaufa MP-75.

Gość ~ Michal z Lodzi

"Nowa Dolina Nidy" to obecnie doskonała jakość wszystkich produktów, a poza tym jest to materiał naturalny !

Knauf, Kreisler ... przerabiają odpady z elektrowni na gips, ale zapewniają przy tym że nie jest radioaktywny.

Ja w to nie uwierzyłem .... wybrałem NDNidy !

• 5 years później...
WItam odswiezam stary watek sluchajcie poradzcie cos chce robic za pare dni tynki bylem przekonany po opiniech to Knaufa lecz.....moj wykonawca chce robic na Dolina NIdy Sprint bodajze - czytalem ze sa polskie dobre bez domieszek jak inne ale .....mam inny probem czytalem ze sa lekkie i ciezkie jak np.Knauf MP 75 i MP 75 L i tak samo z DN - Sprint i Tempo , niby te ciezkie tylko na sciany sie kladzie te lekkie wszedzie ale mi chodzi o twardosc - pytalem wykonawcow kilku nikt w sumie ciekzich nie kladzie ale czemu ??? mozne dla wygody robia calosc domu na lekkim ale czy to nie bedzie w przyszlosci wychodzic ze bedzie za mekki ? doradzcie cos i jeszcze pytanko czym po wyschnieciu przeleciec sciane aby malowac juz na tynku gipsowym?

Miałem robione tynki gipsowe z gipsu z Doliny nidy, jestem bardzo zadowolony.

Tynk jest jasnoszary i jest równy, gładki, twardy .

(gładki jak po gładziach :D )

Co do innych na bazie popiołów nie będę się wypowiadać wystarczy iść na budowe i popatrzeć na ściany ( sama chemia a ceny podają " na gotowo z materiałem" z kosmosu)

U mnie z materiałem wzieli 24zł/ m2, ale ekipa dobra ( z polecenia , i tynki ich przed robotą widziałem) Najważniejsza jest dobra i sprawdzona ekipa reszta to bajka. :D

550 m2 robili 25 dni ( a nie jak inni 600 m2 w 10 dni z k..fa.)

ps. przed malowaniem 2 x gruntowałem ściany : biała farba (najtansza) rozcieńczana unigruntem pół na pół, jak gestło to dolewałem gruntu.