Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Olej kontra gaz ze zbiornika

michalp

Recommended Posts

Mam ogrzewanie olejowe. Kocioł kupowałem w grudniu 2004 r. - De Dietrich 1200 GTU z automatyką pogodową , kosztował mnie 7200 zł brutto, ale faktycznie to dużo mniej bo miałem jeszcze ulgę budowlaną , a w tym roku dostałem jeszcze zwrot różnicy VAT czyli 15 %. W sumie kosztował mnie on trochę ponad 5000 zł. Oprócz tego znaczacym wydatkiem był zbiornik na olej - ca. 1500 zł. Cała reszta - pompy, naczynka wzbiorcze, zawory bezpieczeństwa itd – dotyczą i innych kotłowni. Dom parterowy 140 m2, BK 600/30cm + 12 cm styro., na stropie 30 cm wełny - czyli dobrze docieplony. Zużycie srednio ca. 1500 litrów /rok. Czyli po cenie zakupu oleju, który kupowałem ostatnio 30 sierpnia 2007 r. - 2,42 zł -olej z Orlenu - pełny rok to koszt ca. 3600 zł Do tego dodać trzeba komfort obsługi, naciskam "guzik" w październiku i nic do wiosny mnie nie interesuje. Aha, jeszcze jedno - serwis raz na rok razem z dojazdem serwisanta kosztuje mnie 300 zł – w tym wymiana dyszy, czyszczenie kotła, regulacja, analiza spalin itd.. Nie mam gazu z rury i nie będę miał, ponieważ nasze państwo i monopolista ma w d-pie ludzi mieszkających na wsi 15 km od sieci. Gazu z butli nie chciałem, ogrzewanie na prad też mnie nie interesowało. No a wszystkie groszki, choćby nawet były i eko mnie nie interesują ze względu na ich upierdliwą obsługę. Wolę więcej zapłacić za komfort, niż grzebać się w kurzu, popiele itp., ale czy aż tak dużo więcej płacę? No, a jeżeli ktoś uważa że płacę za ogrzewanie dużo za dużo, no to cóż moge odpowiedzieć? - tylko tyle ...a kto bogatemu zabroni? :D

Może trochę pomogłem w wyborze (?).

Właśnie takiego opisu ogrzewania olejem szukałem :-) Dzięki! Zdecydowałem się na olej.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tamten post pochodzi z 2007 roku, teraz mamy 2009, ceny się trochę zmieniły, tego pod uwagę nie bierzesz ??

jak ja montowałem olej to kupowałem go po 0,7zł/litr może ta informacja tez ci pomoże w wyborze oleju ??

Jak rozpoczynałem 10 lat temu budowę to rzeczywiście olej był tani, nie pamiętam czy po 0,70 zł czy nie , ale na pewno poniżej jednego złotego ....Tyle że przez te lata wszystko zdrożało - jeden opał więcej , drugi mniej .....

Zgadza się , post jest z 2007 roku. No cóż przez te dwa lata aż tak wiele nie zmieniło się jeżeli chodzi o ceny oleju opałowego. W ostatnim półroczu nawet poprawiło się i to znacznie. Olej na początku 2009 roku kosztował 1,90 zł. Biorąc pod uwadze moje doświadczenia z pięciu sezonów średnia cena oleju opałowego w latach 2004-2009 to ca 2,30 zł - czyli przy moim zużyciu rocznym liczonym od 1 stycznia do 1 stycznia wynoszącym ca 1450 litrów na rok (ogrzewanie plus CWU) kosztuje mnie około 3300 zł na rok.

Dla jednych to dużo, dla innych mało. Dla mnie w sam raz. Średni koszt miesięczny ogrzewania 140 m2 (w tym garaż także ogrzewany) + CWU jest mniejszy niż 300 zł. Jeszcze nie mam kominka - więc jak w końcu zostanie postawiony to zużycie oleju pewnie spadnie o przynajmniej 10-20 %. No, ale wtedy trzeba będzie kupić kilka metrów drewna ...

Nigdy nie porównywałem ile mógłbym spalić innego paliwa , ponieważ jest to często nieporównywalne. Jednak gdybym np. miał kocioł na ekogroszek to akurat cena tego palliwa wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat z ca 350 zł/tonę do 800 zł za tonę więc tu akurat koszty by wzrosły znacznie.

Na gaz z sieci niestety nie mam co liczyć, ponieważ do najbliższej rury jest około 10 km...., ale nigdy nie wiadomo co będzie. Jak pociągną do mnie nitkę z gazem to przejdę na ogrzewanie gazowe.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
Przestrzgam jednak przed zakładaniem zbyt wysokiej sprawności kotła. Zakładanie średnorocznej sprawności na poziomie 95% nawet dla kotła gazowego jest tak samo prawdopodobne jak średnioroczne zużycie paliwa przez samochód średniej wielkości na poziomie 5lbezzyny na 100l - pomimo że tak podaje instrukcja i sprzedawca :D .

Święte słowa. Mi piec gazowy czasami wpada w "taktowanie" ... w tym czasie podejrzewam że żużycie wzrasta strasznie. Myślę że obniża mi to sprawność kotła atmosferycznego do 80% (całe szczęście że to gaz ziemny).

Witam,

zastanawiam sie nad ogrzewaniem olejowym w nowobudowanym osrodku konf-wypoczynkowym - powierzchnia do ogrzania okolo 1000m2.

prosze o info, koszt eksploatacyjne

z gory dzieki

Przy takiej powierzchni to warto już dobrze przeliczyć pompę ciepła jako podstawę + kominek z płaszczem, dużym buforem i okazjonalnym dogrzaniem prądem.

Dzieki za info, pompe ciepla rowniez rozwazamy plus turbina wiatrowa, gdyz osrodek bedzie w pasmie nadmorskim i to warto wykorzystac. Z tego tez powodu nie mozemy zainstalowac kotla na paliwo stale - wegiel/ekogr/mial.

Troche mnie przerazaja koszty instalacji PC, ale wygoda przy uzytkowaniu nie podlega dyskusji.

Dzieki za info, pompe ciepla rowniez rozwazamy plus turbina wiatrowa, gdyz osrodek bedzie w pasmie nadmorskim i to warto wykorzystac. Z tego tez powodu nie mozemy zainstalowac kotla na paliwo stale - wegiel/ekogr/mial.

Troche mnie przerazaja koszty instalacji PC, ale wygoda przy uzytkowaniu nie podlega dyskusji.

Najważniejsze to nie przewymiarowywać pompy. Bo wtedy koszty rosną. Ale akumulator powinien być duży !

Kominek rekreacyjnie - jednak płaszcz pozwoli wykorzystać dobrze to ciepełko.

• 3 weeks później...
Właśnie stoję przed takim wyborem.Gaz z butli kontra olej, no właśnie co taniej?co lepiej?.Który kocioł da się taniej w przyszłości dostosować do gazu ziemnego?Sam nie potrafię na te pytania odpowiedzieć. Pomożecie?

zestawy przezbrojające większość kotłów z LPG na GZ (i odwrotnie) to koszt 40-100 zł. sa kotły które sprzedawane są w komplecie z oboma zestawami

• 7 months później...
Hejka, gaz z butli czy olej , nie mam zbytnio miejsca na baniaki olejowe , wiec raczej musze zdecydowac sie na gaz z butli jakie sa teraz koszty takiego ogrzewania domku jednorodzinnego gazem z butli troche panikuje bo jedni mowia tak a inni taki, oczywiscie jak sami nie sprawdzimy to nie bedziemy wiedziec. Niech ktos kto ma ogrzewanie gazowe z butli dami mi znac ...., plise

Hejka, gaz z butli czy olej , nie mam zbytnio miejsca na baniaki olejowe , wiec raczej musze zdecydowac sie na gaz z butli jakie sa teraz koszty takiego ogrzewania domku jednorodzinnego gazem z butli troche panikuje bo jedni mowia tak a inni taki, oczywiscie jak sami nie sprawdzimy to nie bedziemy wiedziec. Niech ktos kto ma ogrzewanie gazowe z butli dami mi znac ...., plise

a masz zbytnio miejsca na baniak gazowy?

• 2 months później...