tadzel 07.10.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Najtaniej rodzinka je dużo grochówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 07.10.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Ja kupuje propan w lecie w promocji Progazu , w tym roku za 1litr płaciłem 1.76zl . Czyli 1kwh=26groszy. Zatem te wszystkie wyliczenia są w zależności kto je liczy. Jeśli energetyka to zawsze prąd jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.10.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 RAPczyn, a tak trochę OT: jeżeli wiesz, to jakie wymiary ma worek 25 kg pelletu ? Na oko szerokość 1,5 łokcia, wysokość 3,5 łokcie Nie przesadzajmy z uciążliwością obsługi kotła na pelet. Wszystko zależy czego oczekujemy, są kotły samoczyszczące się, instalacje można zrobić by napełnić ją raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 08.10.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 RAPczyn , pytanie było jak najbardziej na poważnie: próbując wybrać rodzaj ogrzewania, rozpatruję wszystko, nawet to , czy paliwo zmieści mi się w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 08.10.2007 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam, Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i napiszcie, czy dobrze rozumuję:- co do wyboru sposobu ogrzewania między gazem a olejem - generalnie gaz z butli będzie przy obecnych cenach albo na równi z olejem albo nieco droższy;- zdecydowanie ważniejsze od paliwa jest ocieplenie domu i ew. jakieś inne źródła energii, np. słońce czy kominek. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 08.10.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 wszystko prawda ale to z pewnoscia kociol (grzeje wode), bo piec to albi kaflowy albo piekarniczy Prawda Panie poprawiaczu, nie piec a kocioł.... albi kaflowy albo jakiś inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 08.10.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 RAPczyn , pytanie było jak najbardziej na poważnie: próbując wybrać rodzaj ogrzewania, rozpatruję wszystko, nawet to , czy paliwo zmieści mi się w kotłowni. Nie pamiętam wymiarów worka, a nie mam go pod ręką i podałem z pamięci w łokciach. Worek mniej więcej jak 20L karma dla psa - tej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 10.10.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Przestrzgam jednak przed zakładaniem zbyt wysokiej sprawności kotła. Zakładanie średnorocznej sprawności na poziomie 95% nawet dla kotła gazowego jest tak samo prawdopodobne jak średnioroczne zużycie paliwa przez samochód średniej wielkości na poziomie 5lbezzyny na 100l - pomimo że tak podaje instrukcja i sprzedawca . Fajnie, tylko że tak naprawdę dla kotła gazowego, który jest regularnie serwisowany, to myślę że można jednak założyć. Szczególnie gdy chodzi o kondensata lu inny z zamkniętą komorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 10.10.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam, Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i napiszcie, czy dobrze rozumuję: - co do wyboru sposobu ogrzewania między gazem a olejem - generalnie gaz z butli będzie przy obecnych cenach albo na równi z olejem albo nieco droższy; - zdecydowanie ważniejsze od paliwa jest ocieplenie domu i ew. jakieś inne źródła energii, np. słońce czy kominek. Michał Kilka lat temu miałem ten sam dylemat i wybrałem gaz z butli, bo wykorzystując go do gotowania i grzania cwu w lecie wydaje się bardziej praktyczny (jak nie ma prądu to można cosik jeszcze ugotować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 10.10.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Przestrzgam jednak przed zakładaniem zbyt wysokiej sprawności kotła. Zakładanie średnorocznej sprawności na poziomie 95% nawet dla kotła gazowego jest tak samo prawdopodobne jak średnioroczne zużycie paliwa przez samochód średniej wielkości na poziomie 5lbezzyny na 100l - pomimo że tak podaje instrukcja i sprzedawca . Fajnie, tylko że tak naprawdę dla kotła gazowego, który jest regularnie serwisowany, to myślę że można jednak założyć. Szczególnie gdy chodzi o kondensata lu inny z zamkniętą komorą. nie rozumiemy sie. Sprawność to nie tylko sama praca kotła. Jesli dokonasz pomiaru wyprodukowanego ciepła i ilości energii chemicznej zużytego paliwa ( jak kilometry i paliwo w aucie) w okresie np miesiąca to masz średnią miesięczną sprawność. Zapewniam że latem nawet w kondensacyjnym nie przekracza 70% ! Dlaczego ? Kocioł w warunkach domowych pracuje jak samochod w ruchu miejskim. Zatrzymania i rozruchy, krotkie cykle pracy obniżają sprawnosc o czym nie pisze sie w folderach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 10.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 To ja tak... moze nie w temacie ale.... Mam do sprzedania zbiornik na olej opałowy Roth, 2000 litrów, użytkowany 1 sezon.Cena okazyjna Zainteresowanych zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 10.10.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 michalp założył, ze piec olejowy kosztuje ok 17 tys. Rozgladałam się za piecami olejowymi. Dobry piec kupi się już za 8-10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.10.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 nie rozumiemy sie. Sprawność to nie tylko sama praca kotła. Jesli dokonasz pomiaru wyprodukowanego ciepła i ilości energii chemicznej zużytego paliwa ( jak kilometry i paliwo w aucie) w okresie np miesiąca to masz średnią miesięczną sprawność. Zapewniam że latem nawet w kondensacyjnym nie przekracza 70% ! Dlaczego ? Kocioł w warunkach domowych pracuje jak samochod w ruchu miejskim. Zatrzymania i rozruchy, krotkie cykle pracy obniżają sprawnosc o czym nie pisze sie w folderach Co do tych 70% to jestem ZA a nawet PRZECIW... To wszystko zależy od kotła np. czy kondensuje pracując na c.w.u., uruchomienie następuje z mocą maksymalną czy minimalną. Wszystko razem wzięte i kocioł będzie miał bardzo wysoką sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 11.10.2007 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 to konfrontacja marzeń z pomiarami wiara czyni cuda , ale pomiar to pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.10.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 to konfrontacja marzeń z pomiarami wiara czyni cuda , ale pomiar to pomiar. Dzięki Bogu, że wiarą zajmuje się kościół a nie my Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 11.10.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 no to mierzyłeś czy wierzysz że tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.10.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie widziałem na analizatorze mniejszej sprawności niż 96,4%, normą jest 98,2% - liczone według ciepła spalania, nie wartości opałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 11.10.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Mam ogrzewanie olejowe. Kocioł kupowałem w grudniu 2004 r. - De Dietrich 1200 GTU z automatyką pogodową , kosztował mnie 7200 zł brutto, ale faktycznie to dużo mniej bo miałem jeszcze ulgę budowlaną , a w tym roku dostałem jeszcze zwrot różnicy VAT czyli 15 %. W sumie kosztował mnie on trochę ponad 5000 zł. Oprócz tego znaczacym wydatkiem był zbiornik na olej - ca. 1500 zł. Cała reszta - pompy, naczynka wzbiorcze, zawory bezpieczeństwa itd – dotyczą i innych kotłowni. Dom parterowy 140 m2, BK 600/30cm + 12 cm styro., na stropie 30 cm wełny - czyli dobrze docieplony. Zużycie srednio ca. 1500 litrów /rok. Czyli po cenie zakupu oleju, który kupowałem ostatnio 30 sierpnia 2007 r. - 2,42 zł -olej z Orlenu - pełny rok to koszt ca. 3600 zł Do tego dodać trzeba komfort obsługi, naciskam "guzik" w październiku i nic do wiosny mnie nie interesuje. Aha, jeszcze jedno - serwis raz na rok razem z dojazdem serwisanta kosztuje mnie 300 zł – w tym wymiana dyszy, czyszczenie kotła, regulacja, analiza spalin itd.. Nie mam gazu z rury i nie będę miał, ponieważ nasze państwo i monopolista ma w d-pie ludzi mieszkających na wsi 15 km od sieci. Gazu z butli nie chciałem, ogrzewanie na prad też mnie nie interesowało. No a wszystkie groszki, choćby nawet były i eko mnie nie interesują ze względu na ich upierdliwą obsługę. Wolę więcej zapłacić za komfort, niż grzebać się w kurzu, popiele itp., ale czy aż tak dużo więcej płacę? No, a jeżeli ktoś uważa że płacę za ogrzewanie dużo za dużo, no to cóż moge odpowiedzieć? - tylko tyle ...a kto bogatemu zabroni? Może trochę pomogłem w wyborze (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 11.10.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie widziałem na analizatorze mniejszej sprawności niż 96,4%, normą jest 98,2% - liczone według ciepła spalania, nie wartości opałowej. nadal nie rozumiesz o czym piszę : analizator spalin wskazuje chwilową sprawność spalania( a to nie jest sprawność kotła, nawet chwilowa), a ja pisałem o sprawnosci całkowitej kotła obejmującej rozruch,pracę i zatrzymanie wszelkie straty z tym związane. W tym celu odczytuję na ciepłomierzu ilość wyprodukowanej energii cieplnej i zużytego gazu z gazomierza. I tylko z tego wynikła różnica zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.10.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Masz racje, nie zrozumieliśmy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts