pawel3999 06.10.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Witam! Mam pewien problem, a właściwie ktoś z rodziny Otóż osoba ta niedawno się wybudowała przy dość dużej ale mniej uczęszczanej drodze przy której rosną wieeelkie topole I te topole stanowią problem, ponieważ są w niewielkiej odległości od domu. W czasie burzy lub silnej nawłnicy stanowią spore zagrożenie... Czy ktoś wie gdzie zgłosić wniosek o wycinkę tych dwóch drzew oraz gdzie mogę znaleźć wzór takiego wniosku? Oczekuję pilnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 06.10.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Skontaktuj się ze swoją gminą (urząd gminy) lub zajrzyj na jej stronę internetową (w Biuletynie Informacji Publicznej). Zajmują się tym najczęściej wydziały (lub referaty) zajmujące sie ochrona środowiska, rolnictwem i leśnictwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 08.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 ... i jak zawsze w przypadku takiej sprawy, upewnij się na czyim gruncie rosną te drzew. Z wnioskiem o usunięcie drzew występuję właściciel terenu, a nie ten, któremu one przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3999 08.10.2007 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ale właścicielem działki na której są te drzewa nie jest jakiś sąsiad. Jak już napisałem w pierwszym wątku drzewa należą do drzew przydrożnych, które są pewnie własnością zarządu dróg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 08.10.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ale właścicielem działki na której są te drzewa nie jest jakiś sąsiad. Jak już napisałem w pierwszym wątku drzewa należą do drzew przydrożnych, które są pewnie własnością zarządu dróg. Chodziło mi o to, że jeżeli nie jesteś właścicielem drzew, to nie ty wystąpisz z wnioskiem o wycinkę tych drzew. Jeżeli są własnością gminy/powiatu, to będziesz musiał pofatygować sie do siedziby gminy/powiatu i zasięgnąć języka w jakiej formie masz ich powiadomić o facie że ich drzewa zagrażają nieruchomości. I to dopiero urząd będzie musiał uzyskać odpowiednią zgodę na wycięcie drzew. To że są to "drzewa przydrożne" nie oznacza, że drzewa nie znajdują się na działce Twojej czy Twoich krewnych/znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts