Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit i ściana z G-K

Samurai_Jack

Recommended Posts

Witam, Jak w temacie muszę zrobić sufit i jedną ze ścian (dokładnie to docieplenie i izolacja akustyczna ściany zewnętrznej) w technologi gips- karton. Pytanie co najpierw ?

1. Stelaż ściany

2. Stelaż sufitu (montowany do ściany)

3. Płyty do ściany

4. Płyty na sufit

Będzie OK ?

Witam, Jak w temacie muszę zrobić sufit i jedną ze ścian (dokładnie to docieplenie i izolacja akustyczna ściany zewnętrznej) w technologi gips- karton. Pytanie co najpierw ?

1. Stelaż ściany

3. Płyty do ściany

4. Płyty na sufit

Będzie OK ?

"Wsio rawno" ale ze wskazaniem na: 1 - ściana 2 - sufit...

1. Stelaż ściany

3. Płyty do ściany

4. Płyty na sufit

Będzie OK ?

Co za głupoty ludzie tu piszą.

Wszystkie podręczniki piszą np. o tapetowaniu, że się zaczyna od okna, a to bzdura. Rozpoczynać można z dowolnego miejsca, z tym, że nie wszystkie te miejsca sa optymalne. Ale od wszystkich można doprowadzić do tego samego efektu.

I tu jest taka sama sytuacja. Każdy sposób ma doprowadzić do tego samego efektu. Tyle, że jeden jest prostszy i krótszy, inny dłuższy i droższy. Ale to zależy od konkretnego układu, nierówności ścian (pionu, kątów prostych w winklach itp.) etc,. etc.

Najprościej jest zacząć od stelażu sufitu, a właściwie jego obramówki. A potem to zależy. Można kłaść płyty na stelaż sufitowy, a można robić konstrukcję ścian.

PS. Ocieplanie ścian od wewnątrz to bzdura, jak tu już wcześniej napisano.

1. Stelaż ściany

3. Płyty do ściany

4. Płyty na sufit

Będzie OK ?

"Wsio rawno" ale ze wskazaniem na: 1 - ściana 2 - sufit...

Ale numer - sam siebie cytuję!

Nie napisałem zbyt precyzyjnie... sorry. Chodziło mi że nie ma różnicy czy najpierw ściana czy sufit ale ja wolę ścianę najpierw zrobić bo prościej jest mocować profil UD do równej powierzchni płyty na ścianie. Jeśli ścianka jest z profili to zawsze lepiej profile mocować do stropu a nie do sufitu z G-K.

Gość RenoFlo

>Co za głupoty ludzie tu piszą.

>Wszystkie podręczniki piszą np. o tapetowaniu, że się zaczyna od okna, a to >bzdura. Rozpoczynać można z dowolnego miejsca, z tym, że nie wszystkie te >miejsca sa optymalne. Ale od wszystkich można doprowadzić do tego >samego efektu.

Tu się z Tobą zgadzam, głupoty ludzie piszą...

zaczynanie tapetowania od okna ma na celu doświetlenie ewentualnych zakładek pasów tapety - brak ciemnych lini cienia.

Jeżeli zaczniesz ze strony przeciwnej i bedziesz zmuszony do załozenia jednego pasa na drugi to - niestety - nie osiagniesz takiego samego efektu. Chyba, ze nożem będziesz podważał ...

>I tu jest taka sama sytuacja. Każdy sposób ma doprowadzić do tego samego efektu. >Tyle, że jeden jest prostszy i krótszy, inny dłuższy i droższy. Ale to zależy od konkretnego układu, nierówności ścian (pionu, kątów prostych w winklach itp.) etc,. etc.

Własciwa kolejność jest BARDZO istotna w przypadku możliwości osiadania budynku, tak konstrukcja jak i płyty sufitu nie mają prawa opierać się na płytach ściennych - wcześniej czy później te na ścianach zostaną połamane...

pozdrawiam,

Renart

Witam, I dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Dodam tylko, że ściany (nie ocieplam a wygłuszam - troszkę się pospieszyłem z interpretacją ;-()

To jeszcze jedno pytanie lamera (jak mogę)

Słyszałem że nie przykręca się płyt GK do profili UD30 - aby mogły pracować.

Czy to prawda czy też nie ?

dodatkowo...

W salonie muszę zrobić 2 ścianki

- okładzinę ścienną - wygłuszenie od sąsiada (czy mówiłem, że to segment 8) )

- ściankę w środku pokoju - aby ładnie było

Ogrzewanie w salonie to podłogówka. Teraz pytanie :lol:

Jakie warunki techniczne muszą być spełnione przy montażu takich ścianek GK aby mi się nie rozsypały na ogrzewaniu podłogowym, które przecież kurczy i rozpręża podłogę...