2112wojtek 04.01.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Minimalna wysokość wewnętrzna sauny fińskiej (i nie tylko) to 190cm - optymalna ok 200-210cm. Pomieszczenie masz 180cm, czyli przy zabudowie sauny do sufitu spowoduje,że wysokość wewnętrzna wyjdzie grubo poniżej 170cm.Za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 04.01.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ale jest jakieś uzasadnienie czy to taki zwyczaj..bo sam widziałem oferte sauny z obudową na 183cm więc w środku 190 nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 04.01.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Zrobisz sobie sam saunę wysoką jaką będziesz chciał,nawet o wysokości 1,5m, jednak firmy produkujące sauny mają obowiązek budować je w oparciu o Atest Państwowego Zakładu Higieny, Certyfikat CE i normy.Sauny w Polsce wykonane są zgodnie z normami obowiązującymi w Unii Europejskiej. Są one oparte na normach fińskich (210cm standard w Finlandii) i to że w ogóle są jakieś normy, zwłaszcza w pomieszczeniu gdzie należy zachować określone zasady, choćby bezpieczeństwa, o czymś chyba świadczy.Inna sprawa to właściwe działanie i właściwe korzystanie z sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 04.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 no akurat fakt, że "są jakies normy" o niczym nie świadczy..zastanawiam się czy jezeli firmy budują sauny na 1,9m (obudowa) to czy jak zrobie te 10cm niżej to czy będa jakieś skutki w użytkowaniu?Bo na zamówienie rozumiem, że zorbić można wszystko, sam widziałem sauny na zamówienie pod skosy...więc nie rozumiem, czemu nagle to, że będzie cała na 1,8 a nie 1,9m ma takie znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda.wu 17.03.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Kto z Was ma saunę? Jakiej firmy i jak się sprawuje?My planujemy 3 osobową, z piecem, ale jeszcze się nie zdecydowaliśmy na konkretną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.03.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 O saunach m.in. tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102543-Budowa-sauny-krok-po-kroku&p=4616704&highlight=sauny#post4616704 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda.wu 18.03.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 07.08.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Podbiję temat, odpowiedź autorowi może się już nie przyda ale nowi budowniczowie może przeczytają czemu tak się dzieje że wysokość sauny gra rolę jezeli firmy budują sauny na 1,9m (obudowa) to czy jak zrobie te 10cm niżej to czy będa jakieś skutki w użytkowaniu? Ma to skutki w użytkowaniu, przede wszystkim każdy piec jako źródło ciepła ma w instrukcji montażu określone minimalne odległości od podłogi, sufitu, ławek, osłony itd. Większość pieców ma minimalną odległość górnej krawędzi pieca do sufitu określoną na 100-110 cm. Jeżeli dasz piec niżej to nie zachowasz minimalnej odległości od podłogi (około 15 cm), jeżeli opuścisz sufit na 180 cm to sauna może być zagrożona pożarem. Żadna szanująca się firma nie założy Ci pieca niezgodnie z zaleceniami producenta. Taką przykładową instrukcję możesz zobaczyć na http://sauna-art.pl/pl/piece/250-sound-e-8-kw.html Bo na zamówienie rozumiem, że zorbić można wszystko, sam widziałem sauny na zamówienie pod skosy...więc nie rozumiem, czemu nagle to, że będzie cała na 1,8 a nie 1,9m ma takie znaczenie... Owszem są też sauny ze skosami, pytanie tylko po której stronie jest piec i jakiej jest mocy. Jeżeli są skosy, to z reguły sauna jest malutka i ma mały piec (około 2,3 kW). Wtedy gdy go damy po przeciwnej stronie od skosu to może to być zgodnie z zaleceniami. Minimalna wysokość sauny jest wtedy określona na 170 cm, ale kubatura może być do 3-4 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyposaza 09.08.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Kto z Was ma saunę? Jakiej firmy i jak się sprawuje? My planujemy 3 osobową, z piecem, ale jeszcze się nie zdecydowaliśmy na konkretną firmę. Współpracujemy od czasu do czasu z tą firmą : http://www.zitpol-sauna.pl/ Z tego co wiem, maja dość duży wybór - może znajdziesz coś dla siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 10.08.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 magda.wu jest z Wrocławia.Firma z Radzynia Podlaskiego ma chyba za daleko. Co innego, gdyby robili aquapark albo basen.Tu koszt logistyki powinien skutecznie zniwelować najlepszą ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 10.08.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Tez mysle nad sauna,jakie wymogi musi spelniac pomieszczenie w ktorym ma byc sauna?czy mozna ja zrobic w normalnym pokoju?albo zastanawiam sie nad wcisnieciem jej do lazienki ale nie mam jej za duzej i nie wiem jak to wyszloby i bylaby pod skosem na jednej scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 01.09.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Tez mysle nad sauna,jakie wymogi musi spelniac pomieszczenie w ktorym ma byc sauna?czy mozna ja zrobic w normalnym pokoju?albo zastanawiam sie nad wcisnieciem jej do lazienki ale nie mam jej za duzej i nie wiem jak to wyszloby i bylaby pod skosem na jednej scianie. moze ktos sie orientuje w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 05.12.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 zetek czekał ponad 10 lat na info, gdzie można kupić drewno. I się doczekał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmik 11.12.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Szukam sprawdzonego wykonawcy do sauny, okolice Piaseczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 05.08.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Każda firma z Warszawy i okolic dojedzie do Ciebie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KobiOne 10.02.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam wszystkich. Jakiś czas temu też zapaliłem się pomysłem własnej sauny, ale w trakcie prac temat stanął. Gdyby był ktoś zainteresowany to posiadam akcesoria do budowy, oraz nowy piec CilindroPC70VF do niewielkiej domowej sauny. Posiada jeszcze niecałe 2 lata gwarancji. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu. A pytane do doświadczonych budowniczych: Jak radzicie sobie z wylotem w saunie? Czy można podłączyć się do szybu wentylacyjnego w ścianie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina23 22.02.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Witam, dostałam wycenę wykonania sauny w domu 2 x 1,7 m, podwójna ławka, wiadro, klepsydra, drzwi itd na 5800,00 zł. Proszę o opinię, czy to jest uczciwa cena, bo nie znam się na tym wcale.Do tego propozycja pieca Harvia za 1500,00 zł z regulacją na piecu lub 2500,00 z regulacją na zew. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.02.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Witam, dostałam wycenę wykonania sauny w domu 2 x 1,7 m, podwójna ławka, wiadro, klepsydra, drzwi itd na 5800,00 zł. Proszę o opinię, czy to jest uczciwa cena, bo nie znam się na tym wcale. Do tego propozycja pieca Harvia za 1500,00 zł z regulacją na piecu lub 2500,00 z regulacją na zew. Dzięki z góry Zalecam pisać w temacie z linku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102543-Budowa-sauny-krok-po-kroku/page22 Wychodzi 8,3 koła za całość - jak dla mnie dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts