AMP 07.10.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 . Poza tym centralka alarmowa może być elementem sterowania budynkiem (Np satelowska integra) i instalując alarm tez to miałem na uwadze. Napisz coś więcej czym może jeszcze sterować Jeśli to nie żart to odpowiadam: Czym sobie zażyczysz. Ma sterowane wyjścia (różna liczbę w zależności od płyty, można dokupić ekspandery zwiększające ich liczbę, ekspandery z przekaźnikami itp.), wyjścia moga byc wyzwalane w oparciu o zaprogramowane timery i w zaleznosci od stanów na wejściach. Do tego moduł internetowy zapewniający dostęp do centrali przez sieć i z dowolnego miejsca na ziemi możesz sobie właczyć to co masz z wyjściami centrali sprzęgnięte światło, ogrzewanie, rolety, podlewanie ogródka itp. Więcej pewnie możesz znależć w watku o programowalnych instalacjach elektrycznych no i np. można sms'em wyłączyć/włączyć alarm - np. w trakcie urlopu poprosisz sąsiada żeby Ci kwiaty podlał - klucze zostawiłeś, a alarm Ty rozbroisz i uzbroisz ponownie po jego przysłudze, itp. (o ogrzewaniem można sterować, rolatami elektycznymi, oświetleniem) fajna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 07.10.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Jeszcze jedno pytanie: czy zwykły alarm bez powiadamiania Satel CA-5 można ustawić w ten sposób, że gdy syrena zacznie wyć- będzie ona wyć np. przez 5 minut- a potem sama się wyłączy? czy będzie wyć aż jej się baterie wyczerpią albo sąsiadów szlag trafi? pozdrawiam, smoczyca W Satel integrze można zaprogramowac sygnalizację tylko 3 alarmów, czas "wycia", tzw zatrzask tzn wyje aż do wyłączenia. Centrala zapamiętuje zdarzenia które można sobie przejrzeć tzn kiedy jaka czujka była wyzwolona bez właczania alarmu lub właczyc tylko powiadomienie. To podstawowe funkcje pewnie w cA 5 tez występują. Zastanów się jednak właśnie nad integra bo w całości alarmu różnica na płycie głównej między ca 6 a integrą 24 to mniej niz 100 zł (na allegro) a resztę i tak musisz kupic taką sama tzn obudowa akumulator czujki, przewody. Do integry jest inny manipulator tzn z wyświetlaczem tekstowym a w Ca 6 jest tez możliwość zastosowania takiego tańszego z diodami tyle że to padaka jezeli o komfort obsługi. Liczby trzeba odczytywać w kodzie migających diód itp niedogodności a w klawiaturze tekstowej wszystko pisze . gdzie ty masz tak tania integre ze tylko 100zł drozsza od ca6?? do ca6 nie produkuja klawiatur LCD ale to jest naprawde zbedne bo do codziennej obsługi tej centrali wystarcza klawiatura LED i jest bardzo prosta i przejzysta w obsłudze. i nie porownuj ca5 do integry bo to nie ma sensu. CA5 jest bardzo dobra centrala ktora znakomicie sie sprawdza do małych prostych alarmow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 08.10.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Pierwsze słysze że do podłaczenia telefonu (modułu GSM) centralka musi mieć wejście. Jeśłi mowa o telefonie stacjonarnym to tak,ale bezpieczniejsza jest komórka. Ja mam zrobione tak że moge sms wyłączyć/uzbroić alarm oraz osobno mogę otworzyc bramę garażową i ją również zamknąć. Całą budowę tak mi to funkcjonowało i funkcjonuje nadal. Dzięki temu żaden wykonawca nie poznał hasła ani nie miał kluczy od domku.Alarm ma pomagać w życiu codziennym a nie byc utrudnieniem. Ale pamiętajmy że żaden alarm nie uchroni nas przez włamywaczami, może ewentualnie ostrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 08.10.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 daggulka, zanim ty przyjesziesz na budowe to złodziei już nie będzie. Jedyne rozsądne rozwiązanie to to z firmą ochroniarską, jeśli domek masz na uboczu. A nawet jak zdążysz dojechać i zastaniesz kilku zamaskowanych typów na twojej budowie to co złapiesz ich ? Twój mąż ich złapie ? A zanim policja dojedzie to ich już nie będzie. Choć kolega zrobił tak że skopiował logo firmy ochroniarskiej działającej na jego terenie, powiesił na płocie, założył na domu koguta atrapę i przezimował tak domek do wiosny. Z tego co wiem to w mojej okolicy firmy wywieszą logo za free, bo to zawsze ich reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 08.10.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 1.Umowę podpisuje się z grupą interwencyjną np. na 10 min.(w tym czasie muszą być na budowie) - jak im udowodnić że byli np. po 15 min. - jest taka możliwość ?2.Czy przedmioty znajdujące sięw domu są przez firmę jakoś ubezpieczane ? - gdyby nie zjawili się w określonym czasie to pokrywają ich wartość ? 3.Czy każdy alarm można podłączyć pod firmę ochraniarską ? np. ten Satel CA-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.10.2007 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witaj, Stiff.... ty też się zastanawiasz nad alarmem? ja chyba jednak się nie zdecyduję , bo: -zwykły alarm bez powiadomienia jak się włączy to będzie wył aż sąsiadów szlag trafi, albo zadzwonią po policję i karę jeszcze zapłacę -alarm z powiadamianiem kosztuje min. 1500zeta- a wywalenie takiej kasy jest u nas bezzasadnie, ponieważ mieszkamy 10 km. od naszej działki ...zanim byśmy dojechali w min. 15 minut to i tak byłoby już po zawodach -potrzebujemy alarm tylko na jeden sezon, tzn. nadchodząca zimę...potem w lato sie wprowadzamy, będą sie po domu i koło domu wałęsać dwa duże psy i babcia ...więc alarm będzie zbędny bo i tak przy moich bydlaczkach go nie załączę -alarm z monitoringiem z firmy ochroniarskiej....jedno uruchomienie jest gratis za każde dodatkowe uruchomienie płacisz kasę...no i umowę podpisuje się pewnie na dłużej niż 6 miesięcy -no i ostateczny argument na "nie" to fakt, że mieliśmy przez rok działkę nieogrodzoną, stal i drewno na wierzchu ...i nigdy nic nam nie zginęło (sąsiadom też)..... teraz będziemy mieć działkę ogrodzoną...więc tym bardziej nie powinno -no i przecież cudów mi tam ukraśc nie moga, bo mam tylko instalacje i tynki przyznam, że jeszcze sie waham i chodzi mi to cały czas po głowie, ale na tą chwilę jestem raczej na "nie" pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 08.10.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 gdzie ty masz tak tania integre ze tylko 100zł drozsza od ca6?? do ca6 nie produkuja klawiatur LCD ale to jest naprawde zbedne bo do codziennej obsługi tej centrali wystarcza klawiatura LED i jest bardzo prosta i przejzysta w obsłudze. i nie porownuj ca5 do integry bo to nie ma sensu. CA5 jest bardzo dobra centrala ktora znakomicie sie sprawdza do małych prostych alarmow Np. Tutaj ca6 i integra 24. http://www.allegro.pl/item253820405_centrala_alarmowa_ca_6_satel_od_super_sprzedawcy.html http://www.allegro.pl/item253820247_centrala_alarmowa_integra_24_satel_od_ss.html Oczywiście 32 64 itd są odpowiednio droższe. Ja za 32 dałem 369 No i fakt że sa nieporównywalne przemawia na korzyść wydania paru złotych więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 08.10.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 U nas tak kradną że nie wyobrażam sobie nie założyć alarmu tzn wyobrażam sobie ale musiałbym tam na budowie spać jak dotychczas co byłoby w zimę dośc kłopotliwe - dlatego będę miał alarm z powiadamianiem wysyłanym do firmy ochroniarskiej.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 08.10.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 -alarm z powiadamianiem kosztuje min. 1500zeta- Do "zwykłego" alarmu dokupujesz moduł za 40-50 zł i używany telefon (często siemensy bo do nokii sa droższe). Koszt użytkowania to utrzymywanie telefonu np pre-paida w stanie pozwalającym na rozmowy wychodzace. Ostatecznie kartę można wydzwonić gdy się za duzo uzbiera Ale faktem jest że profesioanlny moduł gsm bez telefonu jest duzo droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 08.10.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Jeśli w Zebrzydowicach jest zasięg telefonii stacjonarno-radiowej, to można rozważyć przekazywanie sygnałów tą drogą - i to (kolejno) do kilku telefonówAbonament rzędu 30-40zł.Tylko żeby telefonu nie ukradli (dobrze zamaskować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 08.10.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 gdzie ty masz tak tania integre ze tylko 100zł drozsza od ca6?? do ca6 nie produkuja klawiatur LCD ale to jest naprawde zbedne bo do codziennej obsługi tej centrali wystarcza klawiatura LED i jest bardzo prosta i przejzysta w obsłudze. i nie porownuj ca5 do integry bo to nie ma sensu. CA5 jest bardzo dobra centrala ktora znakomicie sie sprawdza do małych prostych alarmow Np. Tutaj ca6 i integra 24. http://www.allegro.pl/item253820405_centrala_alarmowa_ca_6_satel_od_super_sprzedawcy.html http://www.allegro.pl/item253820247_centrala_alarmowa_integra_24_satel_od_ss.html Oczywiście 32 64 itd są odpowiednio droższe. Ja za 32 dałem 369 No i fakt że sa nieporównywalne przemawia na korzyść wydania paru złotych więcej. dodaj do tego znacznie wiekszy koszt klawiatury LCD ktora musi miec integra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 08.10.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ja ze swojego jestem bardzo zadowolona , śpi sobie w domu i jest bardzo czujny, krzyżówka kaukaza z rotweilerem jeszcze się nie zdarzyło aby ktoś w pośpiechu nie cofnął się w mig za furtkę gdy mu syrena zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 08.10.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Pierwsze słysze że do podłaczenia telefonu (modułu GSM) centralka musi mieć wejście. Jeśłi mowa o telefonie stacjonarnym to tak,ale bezpieczniejsza jest komórka. Ja mam zrobione tak że moge sms wyłączyć/uzbroić alarm oraz osobno mogę otworzyc bramę garażową i ją również zamknąć. Całą budowę tak mi to funkcjonowało i funkcjonuje nadal. Dzięki temu żaden wykonawca nie poznał hasła ani nie miał kluczy od domku. Alarm ma pomagać w życiu codziennym a nie byc utrudnieniem. Ale pamiętajmy że żaden alarm nie uchroni nas przez włamywaczami, może ewentualnie ostrzec. interesuje mnie Twoje rozwiązanie alarmu. mianowicie mam al. ca-10 i spięte do tego wszystkie czujki do kupy. manipulator znajduje się w wiatrołapie. jak zrobić aby otworzyć bramę garażową, wjechać autem, spokojnie wysiąść i rozłączyć alarm w całym budynku. póki co mam opóźnione działanie czujki. serwisant sugerował zamontować oddzielny manipulator do garażu i ustanowić drugą strefę (podstrefę???). jak masz to rozwiązane. chętnie skorzystam z pomocy. pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.10.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Jeśłi mowa o telefonie stacjonarnym to tak,ale bezpieczniejsza jest komórka. To prawda, jeśli ten telefon (mowa o telefonie radiowym) nie posiada zasilacza z podtrzymaniem akumulatorowym. W Warszawie n.p. Sferia ma telefony z podtrzymaniem, a Netia - nie. Zaletą telefonu stacjonarnego jest telefon na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.10.2007 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 niestety nie ma u nas możliwości podłaczyć przyłacze TP iwonaszczytno.... dobre, dobre a tak serio...ja tez planuję coś takiego (niekoniecznie tą sama krzyżówkę ), ale dopiero w przyszłym roku kiedy już będziemy mieszkać.... teraz idzie zima... serce by mi pękło gdybym wiedziała, że tam na budowie marznie mi zwierzak pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 09.10.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 interesuje mnie Twoje rozwiązanie alarmu. mianowicie mam al. ca-10 i spięte do tego jak zrobić aby otworzyć bramę garażową, wjechać autem, spokojnie wysiąść i rozłączyć alarm w całym budynku. póki co mam opóźnione działanie czujki. serwisant sugerował zamontować oddzielny manipulator do garażu i ustanowić drugą strefę (podstrefę???). jak masz to rozwiązane. chętnie skorzystam z pomocy. pzdr:) albo dokupić radiolinię na pilota dołaczyć do któregos z wejść i oprogramować odpowiednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczekelektryczek 09.10.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Witam to przykładowa konfiguracja z cenami: taki system np montuje za 2 dni w małym domku 130m, urzytkjowe poddasze.Satel CA10+ - Centrala alarmowa 1szt 340.38Satel CA10E moduł ekspandera 1szt 132.98Manipulator CA10 KLEDS 1szt 170.80Manipulator CA10 KLCDS 1szt 302.56Czujka ruchu Siemens IR80 11szt 523.38Kontaktron Magnetyczny na bramę. 1szt 38.00Moduł powiadomienia GSM 1szt 314.76Sygnalizator zewnętrzny SPL 5010 1szt 79.30AWO256 - Obudowa central 1szt 95.16Akumulator 12V/17Ah 1szt 158.60Sygnalizator wewnętrzny SPW 100 1szt 42.70IMPAQ+ Czujka udarowa 1szt 109.00ADR-20R - Czujka dymu z autoresetem 1szt 125.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 09.10.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Trzeba się dobrze zastanowić, czy się będzie alarmu używać - bo my własnie nie używaliśmy! Tak sie skladalo, ze raczej wymienialismy sie czasowo i nie bylo kiedy zapinac alarmu. Tak ze byl wlaczany bardzo rzadko i w koncu zapomnielismy kodu!!! Przepraszam, ale cos sie schrzanilo ze znakami w klawiaturye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.10.2007 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam to przykładowa konfiguracja z cenami: taki system np montuje za 2 dni w małym domku 130m, urzytkjowe poddasze. Satel CA10+ - Centrala alarmowa 1szt 340.38 Satel CA10E moduł ekspandera 1szt 132.98 Manipulator CA10 KLEDS 1szt 170.80 Manipulator CA10 KLCDS 1szt 302.56 Czujka ruchu Siemens IR80 11szt 523.38 Kontaktron Magnetyczny na bramę. 1szt 38.00 Moduł powiadomienia GSM 1szt 314.76 Sygnalizator zewnętrzny SPL 5010 1szt 79.30 AWO256 - Obudowa central 1szt 95.16 Akumulator 12V/17Ah 1szt 158.60 Sygnalizator wewnętrzny SPW 100 1szt 42.70 IMPAQ+ Czujka udarowa 1szt 109.00 ADR-20R - Czujka dymu z autoresetem 1szt 125.00 a po co do małego domku 11 czujek ruchu ... ja liczyłam kiedy rozważałam alarm 6 w zupełności by u mnie wystarczyło w każdym razie tak czy siak- i tak wychodzi koło 2000zeta za sam materiał, no i do tego oczywiście robocizna pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts