VIP Jacek 07.10.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Dom z poddaszem użytkowym, jak sądzę dobrze zaizolowany: silikat, ściana 3W-20 cm styro, poddasze- 30 cm wełny, podloga- 15 cm styro. Kocioł na paliwo stałe, reku i kominek, grzejniki stalowe- Radsona lub Brugmana. 1. Jeden instalator dobrał grzejniki przyjmując 70 Watt/m2- twierdzi, że dom b. dobrze ocieplony. 2. Drugi instalator twierdzi, że 100 Watt/m2- 3. Mnie się wydaje, że 80 W/m2 wystarczy. Wszystkie opcje przy parametrach zasilania: 70/55/20. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 07.10.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Dom z poddaszem użytkowym, jak sądzę dobrze zaizolowany: silikat, ściana 3W-20 cm styro, poddasze- 30 cm wełny, podloga- 15 cm styro. Kocioł na paliwo stałe, reku i kominek, grzejniki stalowe- Radsona lub Brugmana. 1. Jeden instalator dobrał grzejniki przyjmując 70 Watt/m2- twierdzi, że dom b. dobrze ocieplony. 2. Drugi instalator twierdzi, że 100 Watt/m2- 3. Mnie się wydaje, że 80 W/m2 wystarczy. Wszystkie opcje przy parametrach zasilania: 70/55/20. Co o tym sądzicie? Zależy jaki będziesz miał piec.Ja osobiście przy planowaniu instalacji CO dałem grzejniki purmo wg projektu z małym zapasem, jak przychodziłem z pracy rozpalałem w piecu po chwili było przyjemnie ciepło,a teraz mam piec na ekogroszek i połowa grzejników jest nieczynna czyli na 18 grzejników 9 mam całkowicie zamkniętych i to grzeje 140m2. Czynne grzejniki są średnio ciepłe około 10cm od góry i to daje jakieś średnio 22st w pomieszczeniach. Jak wcześniej pisałem zależy jaki piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.10.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Przy takiej konfiguracji, mojemu sercu bliższe są wyniki na poziomie 30W/m2.Jedynym pewnym sposobem jest zrobienie obliczeń na zapotrzebowanie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 07.10.2007 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Co masz na myśli, pytając o piec?Moc, na jakie paliwo, bo nie wiem o co Ci chodzi?Będę miał kocioł na paliwo stałe opalany drewnem i węglem: FEX-30 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 07.10.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Co masz na myśli, pytając o piec? Moc, na jakie paliwo, bo nie wiem o co Ci chodzi? Będę miał kocioł na paliwo stałe opalany drewnem i węglem: FEX-30 KW. W twoim przypadku jeżeli któryś z domowników jest w domu to nie trzeba przesadzać z mocą grzejników,ale jeżeli będziesz przepalać tylko po przyjściu z pracy to możesz dać trochę zapasu.Może się zdarzyć że wyjedziesz na trochę dłużej, po powrocie będzie wychłodzone to z większą mocą grzejników szybciej nagrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.10.2007 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 w końcu dobrałem grzejniki przyjmując 80 Watt/1m2.Myślę, że to w zupełności wystarczy przy takim zaizolowaniu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 09.10.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Mi w audytorze dla Bk 24 + 15 styro i 16+5 cm wełny w dachu dla 100 m2 parteru + policzonych 95m2 poddasza (bo po odcięciu ścianką części skosów będzie mniej) wyszło 43 w/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 09.10.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 U mnie wyszło ok 35w/m2 - liczyłem programem ze strony firmy austrotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.10.2007 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 i co dobieracie do takiej mocy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 10.10.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Nie, ja dam większe. Z grubsza tak aby moc grzejników + podłogówki+ grzania wody była prawie taka jak kotła. No bo jak kupię kocioł np 17 kW to warto by było aby ta moc można było z niego wyprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 10.10.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam,Dzisiaj domy sa juz tak cieple, ze przyjmowanie mocy grzejnikow bazujac na stratach ciepla nie jest najlepszym kryterium. Wychodza smieszne wartosci, wlasnie rzedu 30-50 W/m2.To moze byc ok, ale ja proponuje inny sposob:Zalozmy:chcemy miec w dzien 22 stopnie, w nocy 18 (cos dla extremalistow), aaale!chcemy tez, aby z rana temperatura podniosla sie do 22 stopni w powiedzmy pol godzinki (wstajemy o 6, wiec ustawiamy 22 stopnie na 5:30).No i system ma to dostarczyc!Kto policzy ile trzeba mocy?Ciekaw jestem. Byc moze wyjdzie jakos bardzo duzo, wtedy przyjmiemy np. 1-2 stopnie (a nie 4) w pol godziny.Jak zalozycie grzejniki 30-50 W/m2 to ogrzewanie o stopien / dwa bedzie trwalo dlugo, w szczegolnym przypadku (-20C, -30C i przy dobraniu grzejnikow "na styk") - nieskonczenie dlugo.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 10.10.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 zgadzam się - trzeba przewymiarować; ale o ile to już nie policzę bo nie wiem jak chciałem przyjąć u siebie 50W/m2 a może należy 100W/m2 - szybsze dogrzewanie jak zauważył msobanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts