Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za 5 lat może kosztować działka budowlana pod Warszawą kupiona dziś za 150.000pln po rynkowej ce  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile za 5 lat może kosztować działka budowlana pod Warszawą kupiona dziś za 150.000pln po rynkowej ce

• jej cena spadnie
    • b
      0

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam się jak długo może trwać bum na działki (budowlane).

Ile za rok, 3, 5 lat może kosztować dziś kupiona działka powiedzmy za 100.000 - 150.000pln.

1. Czy ceny będą nadal rosły?

2. Jaka będzie to skala wzrostu zakładając, że będzie trwał nadal?

Pamiętam jak w stolicy z rynku wtórnego w niezłym miejscu można było zakupić mieszkanie za 4.000 - 4.500pln / m2 i już wtedy spora część tzw. analityków przewidywała spadki w cenach nieruchomości. Co mamy teraz - 8.000 - 10.000pln za mieszkania z rynku wtórnego.

https://forum.murator.pl/topic/88609-co-s%C4%85dzicie-o-cenach-ziemi-jak-d%C5%82ugo-b%C4%99dzie-trwa%C5%82-wzrost/

Tyle, ile zapłaci kupiec. :roll: :wink:

A tak poważnie, myślę iż dojdziemy z cenami w dobrych lokalizacjach do równowagi. Połowa wartości inwestycji, to działka, połowa to dom.

Pozdrwaiam.

Zastanawiam się jak ta sytuacja będzie się zmieniała w małych miejscowościach pod Warszawą (gdzie można zakupić działkę do 150.000pln) położonych na trasach kolejek PKP (nie mówię tu o WKD bo tam już jest kosmos). Kiedyś będą tędy jeździły "normalne" szybkie kolejki podmiejskie - nie to co teraz.

Wzrost cen działek położonych w pobliżu (2-5km) wjazdów na autostrady (jak powstaną) np: A2 do Warszawy i na wschód od niej.

Wzrost cen działek z konkretnym przeznaczeniem np. budowlane, będzie ale nieznaczny.

Niewątpliwie wzrosną ceny ziemi rolnej lub bez przeznaczenia w atrakcyjnych miejscach z możliwością przekwalifikowania( w inny sposób działki budowlane sie nie rozmnażają :wink: )

bedą rosnąć, wolniej czy szybciej ale będą. To co napisali poprzednicy wszystko będzie zalezec od miejsca polozenia. Na inwesycje w ziemie jeszcze nikt źle nie wyszedł to o czymś swiadczy :D
Jeżeli chcesz inwestować, to ta ankieta Ci nie pomoże.

nie twierdzę, że mi pomoże - chcę tylko poznać wasze zdanie.

wzrost/spadek i dlaczego tak uważacie

mysle ze nie stracisz - stawiam na 300.000 za 5 lat.... czyli powolny stabilny wzrost...

Ktos juz wspomnial ze cena ziemi na zachodzie to okolo 30-50% wartosci nieruchomosci - u nas jest jeszcze troche roznicy ;)

Jestem przekonany, że największe wzrosty cen będą dotyczyły ziemi rolnej z możliwością zabudowy.

Ceny działek budowlanych pewnie będą rosły myślę jednak, że cenowe szaleństwo mamy już za sobą.

Fajnie będzie wrócić do tego wątku za pięć lat.

Głosuję za ceną 200tyś, choć myślę, że będziemy bliżej 250tyś.