Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmm..

wypada jeszcze dodać, że założenie firmy "okiennej" może się odbyć kosztem minimalnym. Wystarczy lokal 20m2, biurko, telefon, kilka eksponatów gratisowych od firm i ekspozycyjne okno 1,5 x 1,5 kupione za półceny. Łatwo założyć, łatwo upaść, albo zamknąc biuro - strata prawie żadna.

A salon samochodowy? Ile pieniedzy potrzeba? Ile milionów? Trudno wiec oczekiwac żeby za takimi nakładami stali mali naciągacze.

Myslę że podobną branżą do okien są agencje kredytowe.. Gdyby poszukać jakiegoś forum to można by się przekonać ile osób jest oszukanych..

Niestety - dopóki branża okienna sie troche nie ustabilizuje to trzeba do niej podchodzić ostrożnie.. Niestety, nawet w salonach lepszych niż punkty dealerskie Jezierskiego zdarzają się nieporozumienia..

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2056569

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm..

wypada jeszcze dodać, że założenie firmy "okiennej" może się odbyć kosztem minimalnym. Wystarczy lokal 20m2, biurko, telefon, kilka eksponatów gratisowych od firm i ekspozycyjne okno 1,5 x 1,5 kupione za półceny. Łatwo założyć, łatwo upaść, albo zamknąc biuro - strata prawie żadna.

e, I znany, duży producent, niby, miałby dawać swoje logo i autoryzację, takiemu komuś, nic nie sprawdzać, nie stawiać żadnych wymagań i za nic nie odpowiadać? W końcu duża część kasy z zamówień wpada do niego. No to tu jest błąd, nie będę nikogo uczył prowadzenia biznesów, polecam sprawdzić jakie są warunki, żeby wejść we współpracę z bardziej znanymi markami (i nie koniecznie z tą hondą, niech to będzie np. coś z branży jedzeniowej). Nie dziwne, że potem się to tak kończy :) Ale na szczęście pewnie nie jest tak jak piszesz. Na siłę udowadniacie swoje.

A salon samochodowy? Ile pieniedzy potrzeba? Ile milionów? Trudno wiec oczekiwac żeby za takimi nakładami stali mali naciągacze.

Nie salon, a serwis. Porządny,taki który dostanie autoryzację - owszem, dużo. Ale otwierają "serwisy" także ziutki ze szwagrem w garażu. Ale Ci z oczywistych powodów autoryzacji nie dostaną. (nie twierdzę, że są szkodliwi i niepotrzebni). I niech tak pozostanie.

Klienci muszą zacząć wymagać, żeby to zaczęło funkcjonować normalnie. Branża budowlana jest jakaś wyjątkowo skrzywiona. Już można, ceny są na poziomie, tylko podejście pozostało często po staremu.

ps. zaznaczam, że odpisuję ogólnie w temacie odpowiedzialność producenta za swoich przedstawicieli, w reakcji na podejście niektórych uczestników forum, nie o żadnym konkretnym (pomimo tytułu tego wątku, nie wnikam jak tam jest u niego).

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2056715

......Jeśli firma pozwala się posługiwać swoim logiem to bierze przynajmniej moralną odpowiedzialność za to co się tam dzieje. Niech pilnują komu dają autoryzację, i co oni wyprawiają. Zresztą z tego co pisze Pan Piotr wynika, że coś robią w tym kierunku. Inaczej będzie nagonka, sami się proszą :)....quote]

Podpisuje się rękoma i nogami. W innym wątku już wspominałem, że złożyłem materiały do wyceny okien firmy Jezierski u dwóch jego dealerów.

Jeden odpowiedział po dwóch tygodniach. Okazało się, że wycenę nie on robił tylko wysłał materiały do firmy Jezierski, bo "wycena którą zrobią w firmie Jezierski jest korzystniejsza dla klienta"?!?

Drugi do dzisiaj, ponad miesiąc, się nie odezwał. Nawet raz zadzwoniłem do delarea nr 2 i dostałem odpowiedź, że wycena będzie "dzisiaj", ale to było trzy tygodnie temu.

Inna para kaloszy dealer Oknoplastu, wycena z dnia na dzień. Okna zamówiłem jeszcze w innej firmie(bo się żonie podobały :D ) i wydałem 13500. Sorry nie będę na siłe ładował komuś kasy do kieszeni i prosił się, żeby ktoś zarobił...!

Co z tego że firma J. ma dobry towar, do którego ja byłem przekonany, skoro dystrybucja to totalna amatorka.....

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2056882

....zaznaczam, że odpisuję ogólnie w temacie odpowiedzialność producenta za swoich przedstawicieli, w reakcji na podejście niektórych uczestników forum, nie o żadnym konkretnym (pomimo tytułu tego wątku, nie wnikam jak tam jest u niego).

widzisz, najdowcipniejsze w tym wszystkim jest to ze ja w sumie zgadzam sie z Toba

Relacje Producent - Dealer - Klient sa w duzym stopniu pozostałością po dawnych czasach prosperity i małego nasycenia rynku przedstawicielami. Teraz gdzie nie spojrzysz - punkt z oknami.

Kiedyś współpracując z pewna - nieistniejąca już firma - w rozmowie z prezesem zaproponowałem taki oto okład

będę handlował tylko ich wyrobami, będzie punkt na który będziemy wspólnie łożyć, będzie pracownik na którego pensje także będziemy sie składać ale.... ale taka wizja nie znalazła uznania - wiadomo - koszty a wydawać nikt nie lubi

Argument jeszcze jeden jaki usłyszałem - po jaka cholerę tworzyć siec w 100% autoryzowanych (a tym samym związanych z ponoszonymi przez Producenta kosztami samego punktu jak i szkolenia pracowników itp.) punktów skoro i tak to nic nie da - znajda sie inni na Twoje miejsce

Co prawda był to rok 99 ale mimo wszystko cześć producentów ma ciągle takie samo podejście

Oczywiście mówimy ogólnie - bez wytykania takiej czy innej firmy

W dobie gdy oferta handlowa jest taka wielka, gdy co chwila słyszy sie ze ten czy ów zwija interes to patrząc trzeźwo ze strony Producenta - jaki on ma cel by czynić inwestycje wysokiego ryzyka?

Wiadomym jest ze jest to branża sezonowa - tym bardziej niechęć do wsparcia przedstawiciela kasa w okresie zastoju

To bardziej skomplikowany temat niz nam sie wszystkim wydaje

Co innego gdyby np. Jezierski byl jednym z kilku a nie kilkudziesieciu producentow - wtedy moglby (jak sadze) pokusic sie o podejscie podobne do wspomnianej tu Hondy

Reasumujac - od Was zalezy z kogo uslug skkorzystacie

Będąc tutejszym bywalcem (nie doradca - to inna bajka) mam taka oto obserwacje - choćby nie wiem jak sie starać i tak w wyborze ofert wygrywa najtańsza propozycja. I nie burz sie civic i nie wmawiaj mi ze jest inaczej. Ostatni mail jaki w odpowiedzi na ofertę otrzymałem - niestety przegrywa Pan z XXX. Laik nie oceni jakości wyrobu, szczegółów takich siakich czy owakich powodujących ze to można a tamtego w danym systemie profili wykonać nie można.Dla niego liczy sie tylko cena.

Podobnie jest z warsztatami samochodowymi - tu tez można sie na cwaniaków naciąć - ale to inna opowieść

tak wiec ogólnie wśród okniarzy nie jest wesoło i nigdy nie będzie

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2056892

... Okazało się, że wycenę nie on robił tylko wysłał materiały do firmy Jezierski, bo "wycena którą zrobią w firmie Jezierski jest korzystniejsza dla klienta"?!?.....

banialuki - oferta i tu i tam jest identyczna ale bywają takie Wasze okna ze tylko produkcja może je wycenic

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2056898

... Okazało się, że wycenę nie on robił tylko wysłał materiały do firmy Jezierski, bo "wycena którą zrobią w firmie Jezierski jest korzystniejsza dla klienta"?!?.....

banialuki - oferta i tu i tam jest identyczna ale bywają takie Wasze okna ze tylko produkcja może je wycenic

Sorry Jareko ale sprecyzuj czyje to są banialuki - moje czy dealer'a?! To co jest w cudysłowiu to jest cytat z maila od delera. Zresztą cały mail to porażka jako oferta, który kończy się podaniem cen jeżeli wpłace 100% lub 30%. W innych firmach dostałem wydruki z rozrysowanymi moimi oknami, przy których były opisy szklenia, kolor, okucia, dodatki etc.

"Nasze" okna są naprawdę zwyczajne zarówno wymiarowo jak i pod kątem parametrów. Powiem więcej 80% to okna typowe.

Wg. mnie jeżeli firma daje przedstawicielstwo to również powinna przekazać obowiązkowe"know-how" w zakresie obsługi i sprzedaży swoich wyrobów. Powiem szczerze że byłem załamany poziomem wiedzy w "salonie" okien nt. okien firmy Jezierski. Pani nie za bardzo mogła się połapać w katalogu, który jest głównym narzędziem pracy. Nie wspomne o kiepskim wyposażeniu - brak nawet podstawowych przykładów okien. I cała sztuka polega na tym aby sobie wyobrazić jak takie okno wygląda.

Pzd

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2057023

Ja nie wiem co u was z ćwiczeniami z logiki, drodzy moi postytrzepiący. Nawet kolega lekomin, chcrakteryzujący się dziwną zbieżnością nazwisk nie potrafi składnie wytłumaczyć dlaczego tak jest.

Każdy uczciwy księgowy wam to powie i się pod postem podpisze.

Nie może być tak że mamy okna za kwotę X od producenta jako wyrób z VAT 22%, a następnie montujemy je za GRATIS netto. Jeżeli by tak zrobić tzn netto przy VAT 22% jest równe netto 7% za okna z montażem to mamy przestępstwo księgowe. Prędzdej czy później US dojdą do tego i zaczna się kontrole w firmach, które wystawiały faktury 7% mają na to ileśtam lat i poczekają aż urosną odsetki zazwyczaj karne.

Ktoś kto nie uwzglednił realnego montażu elementów musi się liczyć z ryzykiem kontroli. A wtedy biada mu.

Co z tego ma Państwo? Państwo sobie polizcyło, że te okna są w szarej strefie montowane bez faktury. A tak ma dodatkowo 7% VAT od kwoty za montaż oraz PIT lub CIT od 19 do 40% zależnie od firmy.

Ludzie co z Wami oduczyliście się myśleć?

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2057060

Rodowity - napisalem o "banialukach" ze bezposrednio wycena z firmy jest konkurencyjna wzgledem dealera - pomijam juz kwestie ze firma wycen dla indywidualnych nie robi - i tak maja co robic - ten kto nie wie jak wyglada przygotowanie zlecenia na produkcje moze takie dyrdymaly uwierzyc - minus dla dealera :) stosujac ostatnio popularne podsumowania ;)

Kroyena - douczeni doczeni a jakze

sprzedaja usluge montazu okien z materialem a nie sprzedaz okien bo to kratkami lub przepadkiem mienia grozi :)

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2057327

e, I znany, duży producent, niby, miałby dawać swoje logo i autoryzację, takiemu komuś, nic nie sprawdzać, nie stawiać żadnych wymagań i za nic nie odpowiadać? W końcu duża część kasy z zamówień wpada do niego. No to tu jest błąd, nie będę nikogo uczył prowadzenia biznesów, polecam sprawdzić jakie są warunki, żeby wejść we współpracę z bardziej znanymi markami (i nie koniecznie z tą hondą, niech to będzie np. coś z branży jedzeniowej). Nie dziwne, że potem się to tak kończy :) Ale na szczęście pewnie nie jest tak jak piszesz. Na siłę udowadniacie swoje.

Civic,

bardzo sumiennie przepracowałem 7 lat po stronie dwóch dużych producentów gdzie "czuwałem" nad dealerami i uwierz mi że jest tak jak piszę wyżej. Na rozwinięcie tego wątku potrzebny byłby oddzielny post.

Teraz możemy obserwować początki tworzenia pozycji i profesjonalnej sieci na przykładzie Oknoplastu. Baaa, wiele salonów w tej sieci "wyszło" z łomzyńskiego Terrazytu, który juz 8 lat temu miał podobną sieć mocnych salonów, z tym że tamta firma upadła.

Znam kilka przykładów sieci salonów (raczej saloników) tworzonych na rachunek producentów i niestety - większość z nich już się z tego wycofała.

Dlaczego? Bo nadmierna centralizacja nie sprzyja elastyczności i radzenia sobie takich salonów w każdych warunkach. Dlatego Producenci raczej nigdy nie przejmą pełnej odpowiedzialności za punkty dealerskie.

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059098

... Dlatego Producenci raczej nigdy nie przejmą pełnej odpowiedzialności za punkty dealerskie.
co nie jest jednoznaczne z brakiem ich odpowiedzialności z tytułu gwarancji - to trzeba podkreślić

w mej ocenie punkty "luźno" powiązane z producentem będą zawsze

fakt - ich profesjonalizm czasem daleki jest od ideału stad tez zdarzać sie będą posty właśnie o takim tytule - gdzie nie producent jest winny tylko dealer

i na głowę producenta lecą oskarżenia a nie bezpośrednio na dealera

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059104

Wg. mnie jeżeli firma daje przedstawicielstwo to również powinna przekazać obowiązkowe"know-how" w zakresie obsługi i sprzedaży swoich wyrobów. Powiem szczerze że byłem załamany poziomem wiedzy w "salonie" okien nt. okien firmy Jezierski. Pani nie za bardzo mogła się połapać w katalogu, który jest głównym narzędziem pracy. Nie wspomne o kiepskim wyposażeniu - brak nawet podstawowych przykładów okien. I cała sztuka polega na tym aby sobie wyobrazić jak takie okno wygląda.

Pzd

Rodowity, Twój przykład pokazuje że jednak da sie coś ocenić na podstawie wizyty w punkcie dealerskim. Po wyposażeniu widać, że ktoś się nie zajmuje na poważnie sprzedażą dobrych okien a tylko oferowaniem "najlepszych" produktów za "najniższą" cenę. Gdybym prowadził sklepik zorientowany na tani plastik to nie inwestowałbym zbytecznie - tu wystarczy niski cennik i klienci sa szczęśliwi.

Ale gdy chcę sprzedawać produkty z wyższej pólki, w tym stolarkędrewnianą to musialem kupić co najmniej kilkanaście okien przedstawiających przynajmniej większą część oferty.

Nie jest mi na rękę oczernianie kiepskich punktów, uważam ze cierpni na tym cała nasza branża i zaufanie do niej. Dlatego życzyłbym sobie czytać na forum same przyjemne wpisy, ale taka mamy naturę że chętnie dzielimy się przemyśleniami, chociaż głównie tymi złymi.

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059127

Kiedyś od dyrektora PHILIPS, którego byłem w swojej branzy przedstawicielem (niestety sprzedali dział) usłyszałem:

"Produkt na tyle jest dobry, na ile dobrze jest sprzedawany". Innymi słowy najlepszy produkt "żle sprzedany" jest kiepskim produktem, a to "robi opinię" o producencie.

I nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze tylko produkt najtańszy można sprzedać. Jeśli potencjalny nabywca bedzie wiedział za co płaci, to zapłaci wiecej i będzie z tego faktu dumny.

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059201

bardzo sumiennie przepracowałem 7 lat po stronie dwóch dużych producentów gdzie "czuwałem" nad dealerami i uwierz mi że jest tak jak piszę wyżej. Na rozwinięcie tego wątku potrzebny byłby oddzielny post.

No to właśnie jest źle i o tym w tym wątku tu mowa.

Producent może się tłumaczyć, że to i owo, nie opłaca się itd - ok, firma w której pracuje też nie działa idealnie. Ale z drugiej strony klienci-konsumenci mają prawo narzekać, że idealnie nie jest i za to ganić. Tak ogólnie (bo ten przypadek od którego tu się zaczęło wydaje mi się jednostkowy i mało istotny, za to sam po sobie wiem jakie są naprawdę problemy z tymi przedstawicielami).

Dlaczego? Bo nadmierna centralizacja nie sprzyja elastyczności i radzenia sobie takich salonów w każdych warunkach. Dlatego Producenci raczej nigdy nie przejmą pełnej odpowiedzialności za punkty dealerskie.

Dbanie o zasady, jakość, itd. nie ma związku z centralizacją, tym bardziej nadmierną. Nie chodzi też o przejmowanie pełnej odpowiedzialności. No naprawdę nie ma co na siłę udowadniać, że się nie da, bo to działa, w innych branżach (również mniej obrotowych-dochodowych). Ja wiem, że to są problemy i koszty, itd. Tak samo jak kontrola jakości na produkcji, na montażu. A jednak się tego tak nie olewa (mam nadzieję). Przyjdzie w końcu na rynek ktoś kto nie będzie wiedział, że "się nie da" i to zrobi. I dużo wygra :)

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059398

Dbanie o zasady, jakość, itd. nie ma związku z centralizacją, tym bardziej nadmierną. Nie chodzi też o przejmowanie pełnej odpowiedzialności. No naprawdę nie ma co na siłę udowadniać, że się nie da, bo to działa, w innych branżach (również mniej obrotowych-dochodowych). Ja wiem, że to są problemy i koszty, itd. Tak samo jak kontrola jakości na produkcji, na montażu. A jednak się tego tak nie olewa (mam nadzieję). Przyjdzie w końcu na rynek ktoś kto nie będzie wiedział, że "się nie da" i to zrobi. I dużo wygra :)

Cieszę się ze w końcu doszlismy do porozumienia. Jak najbardziej sie z Tobą zgadzam i też uważam że to czas na zmiany.

Moja praca w firmie z bardzo uznanym logo polegała juz na tym by dbac o lepszy standard sieci, ale też mój wpływ był ograniczony. Na pewno już nie rozdawalem tego znaku na lewo i prawo i nawet mialem przebytą prawną drogę do nakazania zdjęcia bezprawnie używanego znaku. Ale naciski szefów na zwiekszanie obrotów byly zawsze (chocby systemem premiowania). Wyczerpałem swoje możliwości na wpływ na politykę, więc odszedłem tworzyć własnę wizję dealera.

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059570

Inna para kaloszy dealer Oknoplastu, wycena z dnia na dzień. Okna zamówiłem jeszcze w innej firmie(bo się żonie podobały ) i wydałem 13500. Sorry nie będę na siłe ładował komuś kasy do kieszeni i prosił się, żeby ktoś zarobił...!

Pozwolisz, że zgadnę? Żonie "podobały się" te okna tańsze od Jezierskiego i Oknoplastu?

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059751

a moja żona jest zadowolona z okien Jezierskiego Elity, a ponieważ ona jest zadowolona po pierwszym myciu to i ja jestem 8) Na dealera moge narzekać za pomiar, moge narzekać na montażyste, ale wiem, że producent swoje zrobił dobrze i tyle... I nie jest tak, że każdy wybierze wersję najtańszą, choć cena często jest decydująca, mnie uczyli, że jak się komuś dobrze wytłumaczy i przedstawi korzyści to klient zaakceptuje cenę wyższą... sprawdzilem na sobie wzieliśmy najdroższe okna...
https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2059935

Inna para kaloszy dealer Oknoplastu, wycena z dnia na dzień. Okna zamówiłem jeszcze w innej firmie(bo się żonie podobały ) i wydałem 13500. Sorry nie będę na siłe ładował komuś kasy do kieszeni i prosił się, żeby ktoś zarobił...!

Pozwolisz, że zgadnę? Żonie "podobały się" te okna tańsze od Jezierskiego i Oknoplastu?

Nie do końca rozumiem - złośliwośc? Dowcip? :o Podałem kwotę aby uświadomic że nieudolny dealer Jezierskiego stracił % od podanej kwoty. Nie napisałem czy kupiłem za tą kwotę 20 okien czy też 5. Stąd nie rozumiem kolego Wojtku Twojego komentarza w zakreie "tanio-drogo". Naprawdę Jezierski i Oknoplast to nie pępek świata w stolarce okiennej.....

Ale widzę że ataki na "jedyną słuszną" są nie po linii....

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2060005

Ale widzę że ataki na "jedyną słuszną" są nie po linii....

Muszę cię rozczarować... Nie sprzedaję okien Jezierskiego ani Oknoplastu. Jestem jednak w tej branży kilkanaście lat i potrafię docenić także konkurencję.

Co do mojej złośliwości jak to nazwałeś chciałem tylko pokazać tok myślenia wielu klientów: wysyła się zapytania do najlepszych firm, krytykuje się ich działanie, opieszałość itp po czym kupuje się produkt tańszy i dorabia do tego ideologię.

Wiem, że zaprzeczysz, że w twoim przypadku było inaczej :wink:

https://forum.murator.pl/topic/88633-okna-jezierski-dziwny-vat/page/3/#findComment-2060372