Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Wybuchowy Granat Izy i Leszka

Izulek

Recommended Posts

Pompa ciepła to IVT Greenline. Wykonawcą jest Sun Energy z Gdańska.

Kolektory poziome. Cena za całość (wraz z podłogówką ale bez styropianu i folii, ale z wylewką) to około 66 tys.

A to jednak IVT - my tez ja bralismy pod uwage, a ja myslalam ze wzieliscie Buderusa. U nas pompa Zirius wraz z podlogowka i solarem - prozniowym 30 rur wyjdzie 58300 z montazem juz wszystkie koszty. Montaz zapowiada sie na 1 lipca

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iza, u nas z oknami było dokładnie tak samo. Dopiero po wstawieniu okien domurowuje się wolną przestrzeń pod oknem. Niestety, lepiej wtedy nocować w domku. Mój mąż spał w domku chyba przez kilka dni po wsadzeniu okien. Lepiej dmuchać na zimne. W naszej wsi jednemu budowniczemu wyjeli okna, które wstawili mu w ciągu dnia. Następnego dnia rano jak przyjechała ekipa to okien już nie było. Dlatego też, trzeba przygotować sobie nocleg w domku... :) :) :)

Dzięki Dorota za pocieszenie z tymi oknami, bo zła byłam jak nie wiem.

A nie bałaś się, że przy takich otworach na dole komuś zechce się te okna ukraść? Czy może wtedy ktoś budowy pilnował?

Pewnie ze sie balismy, u nas to byla jedna albo dwie noce, a drzwi mielismy wstawione tego samego dnia, tyle ze te dziury. Za kilka dni zalozyli nam alarm, to juz czulismy sie bezpieczni

• 2 weeks później...

W najbliższym czasie muszę jeszcze wybrać cegłę klinkierową na komin. Ale jakoś nie mogę się wybrać do składów budowlanych aby obejrzeć co proponują. Zupełnie nie mam wyobrażenia co może pasować do naszej dachówki (Roben kasztanowa) ... Może coś mi podpowiecie

Na komin polecam cegle pelna,nie dajcie sie skusic na dzjurkowana,,,,, a kolor,jak najbardziej KOSMO od Wienerberger

W najbliższym czasie muszę jeszcze wybrać cegłę klinkierową na komin. Ale jakoś nie mogę się wybrać do składów budowlanych aby obejrzeć co proponują. Zupełnie nie mam wyobrażenia co może pasować do naszej dachówki (Roben kasztanowa) ... Może coś mi podpowiecie

Na komin polecam cegle pelna,nie dajcie sie skusic na dzjurkowana,,,,, a kolor,jak najbardziej KOSMO od Wienerberger

Nie wiem co znaczy na budowlanem slangu "poluwka" alie wiem ze cegla ma byc pelna,zeby nie zaciekal komin.....

My daliszmy skusic tylko na 2 ostatnich warstwy z cegly pelnej,,i zaluje ze zaosczendzilem grosze,bo teraz kominek cieknie.......

My tez mamy kosmo,alie kolor dachuwki miedziany,alie domek obok ma kasztanowa,i mi sie wydaje ze kolor,tej cegly KOSMO,jak znalazl :D

Ja tez dokładnie nie wiem co oznacza połówka - sądzę że jest to cegła pełna, tylko o połowę "cieńsza" od "normalnej".

Dzięki za podpowiedź odnośnie koloru. Obejrzałam sobie (na razie na stronie wienerbergera) i faktycznie kolor chyba idealnie będzie pasował do dachówki.

Pozdrawiam

Iza, za ocieplenie poddasza to jest dobra cena jesli maja dobry material. My placimy 75zl/m2 za robocizne i material to welna Ursa 15+10 i karton-gips ogniotrwaly - rozowy:-) i wyjdzie nam z robocizna wlasnie ok 125zl/m2, takze musisz pilnowac czy nie dadza ci jakiejs beznadziejnej welny ktoira w lato grzeje a nie chlodzi, bo to wazne jakie ma parametry

Powoli, bardzo powoli ... aż mi się pisać nie chce.

Zrobili sobie prawie 2 tygodnie przerwy na inną budowę.

Jak już wrócili (od wczoraj) to ruszają się w takim tempie, że szkoda gadać. Mamy prawie zadeskowany dach, powoli stawiają ścianki działowe na poddaszu. W przyszłym tygodniu mają nabijać łaty i kontrłaty. I potem kłaść dachówkę.

W ostatnim tygodniu mamy mieć montowane okna, drzwi i bramę (już czekają u przedstawiciela). Tylko najpierw chcę żeby skończyli ten dach. Ale jak oni to mają zrobić skoro przyjeżdżają o 8.00 a o 16.30 już ich nie ma .... ??? Postawią parę pustaków i na tym koniec.

Pomijam fakt, że termin, który mam w umowie - 30 czerwiec już dawno minął i zamierzam ten fakt wykorzystać.

• 1 month później...

Wiesz co nie jarze z tym grzejnikiem :-? wizja przestrzenna u mnie nie działa

masz scianki działowe w łazience już zrobione?

Może jak fotki porobisz to może jakoś ten grzejnik ci podpowiemy?

Ja mam jeden pod oknem dachowym taki zwykły jak w pokojach a drugi zaraz z drzwiami jak się do łazienki wchodzi

Magda u mnie wszędzie jest podłogówka (znaczy się będzie :lol: ), więc grzejnika pod oknem nie będzie, ale chciałabym mieć taki "drabinkowy" na ręczniki i właściwie jedyne miejsce, które mi się nasuwa to jak się wchodzi do łazienki to po prawej stronie na ścianie (tej od klatki schodowej).

A ścianka działowa będzie jedna tak jak u Mishy555, dzieląca miejsce na prysznic i wc (pod skosem).