Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Wybuchowy Granat Izy i Leszka

Izulek

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozwole sobie skomentowac projekt kuchni :wink:

Ja chyba mam lodowkowa fobie :lol: (pamietasz, ze czepialam sie u Mishy jej lodowy na srodku?), ale mi ta lodowa w ogole nie pasuje w tym miejscu (choc oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze to Tobie ma pasowac). Jest taka "wyrwana z kontekstu" (czytaj: z ciagu szafek), totalnie "na widoku"... taki golasek :lol: ... a co planujesz zaraz za lodowka?

A bardzo proszę o komentarze :) po to zamieściłam projekt.

Aniu, a więc tak: lodówka nie do końca ma wyglądać tak goło jak wygląda :wink: , chociaż zapewne pozostanie w tym miejscu.

Chciałabym "obudować" ją takim samym korpusem jakie będą szafki. Bardzo możliwe, że obok lodówki (w stronę okna) będzie piekarnik a nad nim i pod nim szafki, więc tworzyło by to jakąś tam całość.

Za lodówką będzie stół, stał będzie pod tymi dwoma oknami.

Nie mam innego pomysłu na miejsce lodówki ... znajomi twierdzą, że powinnam ją schować za tą ścianką od komina, ale wtedy płytę kuchenną musiałabym przenieść albo w okolice okna, albo na tę ścianę od jadalni, a nie chcę mieć gotujących się garnków na widoku z salonu.

Mnie osobiście nie podobają się jeszcze te górne szafki, które centralnie będzie widać z salonu ...

Czekam na kolejny projekt od innego stolarza.

Iza a jakby postawic lodówke na tej ścianie co okna? Fakt tracisz wtedy szafkę górną i kilka szafek dolnych ale masz widok na lodówkę wprost z jadalni no i masz troszke więcej miejsca właśnie od strony jadalni.

Tylko troche gorzej z garnkami i nnymi dperelkami, bo nie wiadomo gdzie je schować. Może jednak szkoda, że zrezygnowaliście ze spiżarki....Czy jednak nie żałujesz tej decyzji?

Kobietki, ja mam spiżarnię(jeszcze) i naprawdę jesteśmy lekko przerażeni wielkością kuchni, no bo nie po to człowiek buduje dom,żeby się dusić w kuchni. Dlatego rozważamy wyburzenie tej spiżarni, tym bardziej,że oboje lubimy spędzać czas w kuchni na wspólnym przygotowaniu posiłków, a mój małżonek to wielki chłop. Dzięki temu Iza również zyskała długi blat roboczy pod oknem bo przecież o to chodzi. Rzeczywiście nie pasuje mi tu ta wolna przestrzeń między lodówką a szafką na ścianie z oknem.Myślę,że powinnaś to zagospodarować ciągiem szafek. Nasze sugestie napewno się przydadzą i ja również o takie proszę ale nie zmieniaj na siłę tego co Tobie się podoba. Najważniejsze żebyś cię dobrze czuła w swojej kuchni, bo to Twoje królestwo.Nieprawdaż?

Decyzji o likwidacji spiżarki nie żałuję.

Nina, miałam też taką wersję na myśli z lodówką kończącą blat roboczy właśnie w tym ciągu pod oknem, ale: boję się że blat roboczy będzie zbyt mały no i właśnie że szafek nie wystarczy.

Czekam jeszcze na wersję tak jak pisałam obok lodówki słupek z piekarnikiem i dalej górna szafka po tej samej stronie.

Monika a ciekawa jestem jak się gotuje na takiej narożnej płycie? Czy jest wygodnie??

No i ile kosztuje okap narożny?

Ta "nasza" kuchnia.... same problemy :D

minusem własnie jest to, że jest waska i można wyjść w salon ok 2,40

a u ciebie jak jest szeroka bo długa chyba 4,5 po zlikwidowaniu spizarki?

A tak nawiasem pisząc to jest dobrze przecież nie wychodzisz lodówką

za ściankę od kuchenki i ciąg masz zachowany i widać granicę między kuchnią

a salonem.

a w sprawie dachu na garażu to przy ściane jest jakaś specjalna folia (taśma)

w kształcie litery L i tak zalozona ze jej niewidac, maz juz nie pamieta dokladnie

Ta "nasza" kuchnia.... same problemy :D

minusem własnie jest to, że jest waska i można wyjść w salon ok 2,40

a u ciebie jak jest szeroka bo długa chyba 4,5 po zlikwidowaniu spizarki?

A tak nawiasem pisząc to jest dobrze przecież nie wychodzisz lodówką

za ściankę od kuchenki i ciąg masz zachowany i widać granicę między kuchnią

a salonem.

a w sprawie dachu na garażu to przy ściane jest jakaś specjalna folia (taśma)

w kształcie litery L i tak zalozona ze jej niewidac, maz juz nie pamieta dokladnie

Długa to jest na 4,5 a szeroka chyba 2,10 bo ja mam 2 okna w części jadalniano-salonowej, tak jak Ani@.

Czyli Magda twierdzisz, że może tak być z tą lodówką w tym miejscu? Na tej wizualizacji ta lodówka faktycznie dziwnie wygląda, ale myślę, że jak będzie obudowana to powinno być lepiej. Od strony salonu poprostu będzie widać jakby bok wysokiej szafki.

Czy ta listwa na dachu przykrywa ostatnią dachówkę tą z widocznymi zamkami?

Dałabyś radę zrobić zdjęcie?

... znajomi twierdzą, że powinnam ją schować za tą ścianką od komina.

Ja popieram znajomych! I zastanow sie dobrze :lol: :wink: - my sie co prawda osobiscie nie znamy, ale jestem pewna, ze Twoi znajomi maja na wzgledzie Twoje dobro :D

Lodowka jest stworzona po to, by choc jednym bokiem przylegac do sciany... zobacz, to nawet wizualnie Ci zamknie kuchni, jednak "zamknie" w kontekscie nie osloniecia "garow", ale drastycznego pomniejszenia przestrzeni.

Kurcze, daj mi maila, przesle Ci nasza kuchnie i zobaczysz :lol:

Monika a ciekawa jestem jak się gotuje na takiej narożnej płycie? Czy jest wygodnie??

No i ile kosztuje okap narożny?

Ja przy czymś takim się bawiłam (nie u siebie więc nie wiem na ile to było warte) i uważam że pomysł genialny ;) - sama coś takiego planuje.

Co do kosztów okapu to nie wiem - nie patrzyłam na razie ale w ostateczności można wziąć zwykły i go z tyłu zabudować ;) - ja chce mieć kuchenkę na półwyspie to u mnie będzie trochę inaczej rozwiązane

• 2 weeks później...

Witam Cię Iza!!! :lol:

Twój domek jest śliczny!!

Na etapie wyboru projektu zastanawiałam się nad nim ale ostatecznie wybraliśmy z mężem truskawkę!!!

Iza czy możesz mi napisać jakiego koloru jest Twoja stolarka okienna, drzwi i brama garażowa. Czy to może mahoń???

Ja skłaniam się do koloru złoty dąb ale ostatecznie jeszcze nie podjęłam decyzji.

Zważywszy, że dachówkę mam w kolorze kasztanowym a runny w brązie to może ten mahoń byłby bardziej wskazany??/ Pozdrawiam

Witam

ja też mam dachówkę kasztan (Roben), okna to PCV drzewo różane (ale tak naprawdę to odcień mahoniu, z tą różnicą, że w firmie gdzie kupowaliśmy okna mahoń był taki "paskowany", a drzewo różane było o fakturze przypominającym drewno. Brama to mahoń, drzwi również.

Nieskromnie powiem, że bardzo ładnie wszystko się razem komponuje kolorystycznie.

Dzięki Waśku :D

Do tej lodówki obok ściany komina to miałam pewne anse, w końcu to jakieś ciepło, no nie?? Ale stwierdziłam, że może nie będzie tak źle, w końcu jednak to ściana co najmniej 12-to centymetrowa, więc może wypali. A i wygląda dobrze. Wzorowałam się na moich znajomych, u których lodówka też stoi tuż obok komina i chociaż początkowo mieli wątpliwości, to okazało się, że wszystko jest okey, a są już po pierwszym sezonie grzewczym :D