Gość 30.07.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Chodzi mi o waszą opinię co do wyboru kotła centralnego ogrzewania. Mam dom o powierzchni grzewczej 250m2Wstępnie wybrałam kocioł żeliwny viessmana vitogas100 o mocy 22 KW Dlaczego kocioł żeliwny?- bo boję się, że wiszące maleństwo w postaci np eurostara junkersa nie będzie zdolne ogrzać mego domu,- trwałość- większa sprawność Dlaczego viessman?- ceny kotłów żeliwnych różnych marek są zbliżone (junkers, viessman, buderus, vaillan) skoro tak to wybieram prawdopodobnie najlepszy- dobra opinia o firmie- podobno niezła elektronika Co sądzicie o tym wyborze. Czy mylę się sądząc, że kotły wiszące nie będą w stranie ogrzać mego domu.Trochę opieram sie na opinii różnych instalatorów którzy twierdzą "JAK MA PANI KOTŁOWNIĘ TO NIECH PANI KUPI SOBIE PORZĄDNY KOCIOŁ ŻELIWNY" Czy prawdziwa jest opinia, że kotły żeliwne nadają się tylko do instalacji z dożą pojemnością wody. Na koniec dodam, że mam domek bardzo ciepły. Według moich obliczeń (o ile nie zrobiłam pomyłki) to zapotrzebowanie energetyczne to tylko 10 KW. Proszę o wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 31.07.2003 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Wybór OK. Nie jestem przekonany do mocy. Z tego co widzę u mnie i moich znajomych, to 28 kW bliższe byłoby zapotrzebowaniu. Popytaj jeszcze mądrych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 31.07.2003 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 ja zakupiłam viessmanna vitodensa 222 stojacego z zasobnikiem moc od 6-26 kw chałupka 150 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 31.07.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Jeśli masz nowowybudowany dom, dobrze ocieplony to twoje zapotrzebowanie na CO jest około 20 kW. Tak więc każdy kociołek sobie poradzi z ogrzewaniem. Większa moc jest potrzebna do ogrzania CWU. BTW. Ponieważ twój kocioł będzie miał moc wyższą od potrzebnej więc (wyjąwszy mroźne dni) będzie się często załączał i wyłączał - zapytaj się twoich instalatorów jak to się ma do trwałości kotła i zużycia gazu (kotły wiszące - nieżeliwne - mają tzw.: "modulacje mocy") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Teska, Czy mogłabyś mi zdradzić ile zapłaciłaś za vitodensa 222.Przez pewien okres czasu również byłam zainteresowana tym kotłem, ale cena całkowicie mnie przeraziła. Katalogowo pełna kotłownia wychodzi 18.700Jak na razie udało mi się uzyskać opust do kwoty 15.000 Wstępnie mam obiecane, że przy kompleksowym zamówieniu na układ co jeszcze jakiś rabacik otrzymam. Jaka cena na taki kocioł twoim zdaniem jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 31.07.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Ja kupiłam Vitodensa 200 (8-24 kW) z osobnym zasobnikiem. Dom ma powierzchnię 210 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 31.07.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Zastanawiam się przewrotnie czy wydawanie 15-18 tyś za kocioł żeliwny ma sens. Może lepiej kupić kocioł stalowy za 1/3, 1/2 ceny i założyć że zostanie wymieniony po np 10 latach. Oczywiście sterowanie i elektronika dobrej jakości, palnik modulowany. Postęp w technice kotłów gazowych jest tak szybki, kto 10 lat temu słyszał o zamkniętych komorach spalania, że chyba nie warto kupować kotła na całe życie. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 31.07.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Rokas chyba słusznie prawi. Ja będę chciał ogrzać ok. 160m2 + okazjonalne włączanie kilku minigrzejniczków w ocieplonej piwnicy 80m2. Chyba wezmę coś z Junkersa, ale może jakiegoś "Polaczka" - Termet podobno jest niezły... Mam już zasobnik ok.120l, a oprócz c.o. muszę też wytworzyć sobie ciepłą wodę więc chyba dwufunkcyjny. Co byście wybrali będąc na moim miejscu? Dopiero zaczynam zgłębiać temat... Słyszałem ostatnio o cudzie jakim jest kocioł firmy ACV (chyba norweska, a dealer strasznie zachwalał). Kto ma już to cudo? Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 rokas, Jaki maksymalnie metraż może ogrzać np. wiszący eurostar junkersaon ma 24 kw czy wystarczy na moje 250 m2 do c.w.u. Jak widzę taki malutki kociołek to wydaje mi się, że on nie będzie w stanie dogrzać dużego domu. Czy dyszę w kotle wiszącym są mniejsze od kotła stojącego.Czy duży rozmiar kotłów żeliwnych wynika z dużych gabarytów korpusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2003 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 obecnie zapotrzebowanie ciepła na 1m2 podłogi w domu waha się od 30 do 50 w/m2. Zejść poniżej 30 W/m2 jest trudno ( raczej kosztownie ), więcej od 50 W/m2 w nowo budowanych domach też się nie spotyka ( chyba że źle wykonanych ). Są na to normy np. ścian jednowarstwowych U<0,5 W/m^2*K, wielowarstwowych U<0,3 W/m^2*K. Również są normy dla podłóg i stropów.Zależy to jeszcze od kształtu budynku, stron świata, strefy klimatycznej, ilości okien ( okna U=1,1 W/m2K ), wentylacji ( z rekuperatorem czy bez ) mostki na SKS-y czy RKS-y rolet itd. Stąd jeżeli policzymy nawet te 50W/m2 * 250 m2 = 12 500 W ( 12,5 kW ).Wystarcza to dla delty 40K czyli w pokojach +20C, na zewnątrz -20C.Do tego mały zapasik kilku kW na największe mrozy np. 4-5 kW i jeszcze sprawność pieca 80-90 %. A więc nawet najmniejsze piece 20 kW poradzą sobie z tymi 250 m2 ! W końcu ile razy na zewnątrz jest -30C !!! A nawet wówczas pracuje na naszą korzyść chwilowo akumulacja ścian. Większa moc potrzebna jest nam do przygotowanie ciepłej wody użutkowej (cwu), ale to osobny temat rozważań.Wspomnę tylko, że jeśli mamy zasobnik np. 120-160 l to dla przeciętnej rodziny 3-5 osób i ten piec 20 kW wystarczy.Zależy jeszcze ile tej ciepłej wody zamierzamy zużywać ?Jeśli dużo, to pamiętajmy, że piece mają priorytet grzania cwu nad ogrzewaniem co.I jeśli kolejno będzie chciało wykąpać się w pełnej wannie 4 osoby,to przy -20C na zwnątrz, możemy odczuć spadek temp. w domu. NAJLEPIEJ jednak to policzyć z projektem aby nie było niespodzianek.Ale ogólnie to co wyżej można przyjąć jako wstępną kalkulację. Czy warto inwestować w większą moc pieców ?Tak.Jeśli chcemy pieć większy komfort ciepłej wody,Jeśli planujemy rozbudowę domu i powierzchni ogrzewanej, Osobiście dla komfortu cwu dla 250 m2 wybrałbym pewnie coś między 24 a 28 kW CZ.----------------inwestor również w transie wyboru kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.08.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 czytam i smiac mi sie chce Jasiu jezeli wg ciebi dobrze ociplony dom o powierzchni 250 mkw potrzebuje 20 kW to oznacza że jest to budynek z lat 70 wykonany z wielkiej płyty bez izolacji. Wg dzesiejszch technologi dom dobrze ocieplony to taki który zuzywa 30-50 Wmkw 20 kW to szacowana moc grzewcza kotła obliczona za pomocą programu Vaillanta dla dobrze zaizolowanego domu wolnostojącego o powierzchni 250 m2. Wiem że to za dużo ale tu diabeł tkwi w szczegółach - upodobania domowników, sposób wentylowania, kominek, itp... itd... W sumie 12 kW powinno wystarczyć, ale... łatwiej kijek obcienkować niż go potem pogrubasić Dla mojego domu (też 250 m2) jednym z dopuszczalnych wariantów kotłowni był kocioł 12 kW + 300L zasobnik - wybrałem 24 kW + 150L zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peterg 01.08.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Ja też kupiłem vitogas 100 (ok. 220 m do ogrzania). Na razie jest OK. Jeszcze nie wiem jak się będzie sprawował zimą, bo mam go od kwietnia. Dużo czytałem (na forum też), radziłem się innych i wybór ostatecznie padł na żeliwo viessmana (z takich samych powodów co Magrecja).Mocy nie obliczałem, ale wg projektu instalacji miał być piec 30 kW!!! Wszyscy sprzedawcy natomiast na hasło o wielkość domu proponowali piec 20-24 kW.BTW: kocioł z zasobnikiem kosztował mnie 7000+7%vat, plus oprzyrządowanie i montaż.Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c26 02.08.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Słuszny wybór jak sądze. Junkers nadwątplił sobie sam opinię wole już polaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c26 02.08.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 A propos gazu wg.przepisów prawa budowlanego dopuszcza się do instalacji gazowych stosowania rur stalowych czarnych łaczonych poprzez spawanie i rur miedzianych łączonych na LUT TWARDY. PISZĘ TO DLATEGO ŻE GRO FIRM ZDAJE SIĘ O TYM ZAPOMINAĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts