Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PEKNIETY FUNDAMENT POMOCY!!!

mara007pl

Recommended Posts

Witam

Mam problem z moim fundamentem. Mianowicie zauwazylem na nim pekniecie i nie wiem co z tym dalej robic. Jestem zaniekopojony ta sytuacja poniewaz fundament skonczylem mowrowac z miesiac temu. Lawy fundamentowe wylalem z betonu b15, w zbrojenieu zwiekszylem ilos strzemion. Wszystko wykonywalem sam i przywiazywalem duza wage do wykonywanych prac. Fundament jest skonczyny tzn. ocieplony zaizolowany i przygotowany na zieme gdyz dalej mialem budowac na wiosne. Ale teraz mam problem bo zauwazylem pekniecie i nie wiem co z tym zrobic. Czy jest jakas mozliwosc naprawy tego, i jak wielki jest to problem. Prosze o opinie na ten temat. Pozdrawiam mara

Jak to pytanie ma się do Twojego postu :

http://forum.muratordom.pl/post1802298.htm?highlight=#1802298

Witam jestem mlodym chlopakiem, ze sporym doswiadczeniem ogolnobudowlanym zdobytym zarowno w Polsce jak i USA.

Może przyczyna leży tutaj:

http://forum.muratordom.pl/post1867342.htm#1867342

Ja wlasnie wczoraj wyszedlem z wykopu. Robilismy przylacze wodociagowe. W sumie 100m wykopu i 8 m przebicia pod droga. Pierwsza wycena przez wodociagi gminne ok 5tys z materialem i wszystkim. Postanowilismy poszukac kogos tanszego i znalezlismy. Wynioslo nas to ok 2700.

Może wykop przy robieniu przyłącza pod ławami nie został zagęszczony ?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam problem z moim fundamentem. Mianowicie zauwazylem na nim pekniecie i nie wiem co z tym dalej robic. Jestem zaniekopojony ta sytuacja poniewaz fundament skonczylem mowrowac z miesiac temu. Lawy fundamentowe wylalem z betonu b15, w zbrojenieu zwiekszylem ilos strzemion. Wszystko wykonywalem sam i przywiazywalem duza wage do wykonywanych prac. Fundament jest skonczyny tzn. ocieplony zaizolowany i przygotowany na zieme gdyz dalej mialem budowac na wiosne. Ale teraz mam problem bo zauwazylem pekniecie i nie wiem co z tym zrobic. Czy jest jakas mozliwosc naprawy tego, i jak wielki jest to problem. Prosze o opinie na ten temat. Pozdrawiam mara

Mara póki co nie ma się czym przejmować, przyjrzyj się bliżej pęknięciu, zobacz czy się powiększa czy nie pojawiają się kolejne. Może zrób badania gruntu, bo jeśli budujesz na gliniastym terenie tak się będzie działo. Sama to przeszłam dwa miesiące temu. A jak sie potem okazało po wielu interwencjach u projektanta, u producenta bloczków , betonu , kierownika itd... w moim rejonie jest gliniaste podłoże i tworzą się tąpnicia gliny i to norma. Zaczynając stawiać ściany zrobiliśmy opaske z cegieł i stali a jak się bedzie to sparwdzać zobaczymy w użytkowaniu.

:wink:

staje w obronie niesłusznie atakowanego przez Wybitengo Lidera : wylewanie ławy czy stropu wrost z gruchy może prowadzic do powstania betonu o nierównomierrnej gęstości i wytrzymałości spowodowanej różnicami w granulacji kruszywa .Na początku polecą fakcje drobniejsze a potem grubsze. zasosowanie pompy eliminuje ten mankament , kontrolując gęstość. Kto widział ten wie i woda sodowa mu nie uderza. To forum zamienia sie często w słowotok Najlepszych i Wybitnych.

W tym przypadku chodzi chyba jednak o zwykły skurcz betonu bez jakiegokolwiek znaczenia.

Gdzie to wyczytałeś.

Jeśli wysokość nie jest duża nie ma mowy o segregacji.

prawdopodobnie przyczyną peknięcia fundamentu jest błąd betonowania polegający na betonowaniu z rynien gruszki ,bez uzycia pompy a co za tym idzie nierównomierne zagęszczenie betonu

ciągle nic n/t

hydrol zanim coś popełnisz, przemyśl, najlepiej dogłębnie

prawdopodobnie przyczyną peknięcia fundamentu jest błąd betonowania polegający na betonowaniu z rynien gruszki ,bez uzycia pompy a co za tym idzie nierównomierne zagęszczenie betonu

ciągle nic n/t

hydrol zanim coś popełnisz, przemyśl, najlepiej dogłębnie

a i wzajemne poolecam o Wybitny

ZAGADKA DLA WSZYSTKICH

który z forumowiczów w odpowiedziach stosuje schemat

cytat + krótkie beknięcie (przeważnie nie na temat)

cytat + krótkie punktowane beknięcie

no i jeszcze awatar mający sygestywnie dodac powagi

Może chodzi o autora tego postu ?

http://img69.imageshack.us/img69/2708/cyklofrot6.jpg

My też się martwimy...

kapusta[/b]]odpowiedz prawidłowa kol hes - w nagrodę nie musisz juz pic mleka -juz jesteś WIELKI

Obaj jesteście "wielcy" :wink:

Barbossa ma niewątpliwą zalete: Jeśli czegoś nie wie , to nie pisze.

Krzysztofik, tu nie chodzi o to, że ktoś pisze wtedy, gdy coś wie.

Barbossa MA wiedzą budowlaną. Tu się odechciewa wszelkiego pisania, jak jest się co chwila poniżanym przez gościa, który ma sam ze sobą jakieś problemy. Wiem, że każdy ma tu prawo pisać, ale obserwując inne Fora, jest tam taki porządek, że uczy się ludzi nawet pisania zgodnego z gramatyka, nie mówiąc już o przyzwoitym odnoszeniu się do innych forumowiczów. Mam wrażenie, że TU jest

prawie wola amerykanka, stąd nasze bolesne przepychanki. Pozdrawiam.

tu nie chodzi o to, czy ktoś pisze wtedy, gdy coś wie.

Tu się odechciewa wszelkiego pisania, jak sie jest co chwila poniżanym

przez gościa, który ma sam ze sobą jakieś problemy. Wiem, że każdy ma

tu prawo pisać, ale obserwując inne Fora, jest tam taki porządek, że uczy

się ludzi nawet pisania zgodnego z gramatyka, nie mowiąc już o przyzwoitym

odnoszeniu się do innych forumowiczów. Mam wrażenie, że TU jest

prawie wola amerykanka, stąd nasze bolesne potyczki. Pozdrawiam z nadzieją

na "normalność."

Hes masz dużo racji z tą agresja niektórych forumowiczów. To forum nazywa się "wymiana doświadczeń", ja też czasami dzieląc się swoim doświadczeniem (praktyką, a nie wyczytanymi gdzieś bzdetami) w pewnych tematach jestem "napadany" :-?. Oczywiście, że mi to lotto, ale niektórym nie da sie wytłumaczyć że białe jest białe, a czarne jest czarne, co więcej oni wiedzą lepiej z czego i co najważniejsze jak budowałeś. Szkoda na takich czasu.

np.

http://forum.muratordom.pl/kominy-z-cegly-pelnej-czy-kratowki,t114148-60.htm

Dopóki spieramy się w sprawach technicznych, to pół biedy, bo jak jest

się przekonanym, że ma się rację, to zawsze można to różnymi sposobami

udowodnić. Ale jeżeli sprawa schodzi na teren osobisty, czego nie raz

doświadczyłem od kol. B ( już w pierwszym od Niego poście), to jak

to ON mówi "wity opadają". Olewać ? Czego i Wam życzę.

No i fajna rada wyszła.

Biedny klikacz ma olać sprawę. :roll:

Mówisz o autorze wątku ? Zauważ, że nie dodał żadnych dodatkowych danych,

chociaż niektórzy o tym pisali. To dość częsty przypadek- brak odzewu ze strony

najbardziej zainteresowanego.

Można tylko mędzić coś o zbyt drobnym piasku w betonie, za dużej ilości wody

zarobowej, słabym gruncie. Acha, wypełniacz w betonie może się posegregować

na frokcje drobne i grube w gruszce, jak wody bedzie za dużo, co własciwie

stalo się już regułą, żeby sobie ułatwić wylewanie tego betonu. Woda jest tania.

ZAGADKA DLA WSZYSTKICH

który z forumowiczów w odpowiedziach stosuje schemat

cytat + krótkie beknięcie (przeważnie nie na temat)

cytat + krótkie punktowane beknięcie

no i jeszcze awatar mający sygestywnie dodac powagi

chylę glowy przed siwymi włosami, ktore czasami zapominają, o co Je się prosi, a zamiast tego popełnianią jak to powyżej,

a jestem szczaw nieopierzony, czasami mogę palnąć coś nie na temat, ale Ty?

i jeszcze te czepianie się avatara, jak dziecko

weź po prostu napisz coś n/t tego o co pytałem, tak ciężko zrozumieć?

obraziłeś się za weterana truda, mimo, że nie miało brzmieć obraźliwie ( W MOIM przekonaniu), była to forma prośby o wyjaśnienie skierowana do Czlowieka, ktory jak sam się opisywał, osiągnął szczyty w budownictwie

wydaje mi się, że wszelkie panienki z fumami nie powinny zbytnio się udzielać na forum, bo zbyt wiele postów może wywoływać u nich pąsy i pianę na ustach

hes do Ciebie, jak i Twoich pomysłów, mam szczególną słabość, i pamięć, poszukaj pewnego wątku, zobaczysz, że Twoich (i paru innych) postów tam nie ma za sprawą prawdopodobnie moderatora, moje pozostały w całości (miałem tego nie pisać bo nie uważam za ważne, ale sam się prosisz)

co do wolnej amerykanki to raczej tu jest jakaś tam kultura w porównaniu z innymi forami (tak słyszałem - nawet cudowni żeglarze mają fora, których musi pilnować gestapo, takie mają niewyparzone gęby, a raczej wity)

skupmy się na temacie, niech nie będzie tylko odpowiedzią dla Autora, ale i miejscem jakiejś tam dyskusji na ten lub zbliżony temat

To forum nazywa się "wymiana doświadczeń", ja też czasami dzieląc się swoim doświadczeniem (praktyką, a nie wyczytanymi gdzieś bzdetami) w pewnych tematach jestem "napadany" :-?. Oczywiście, że mi to lotto, ale niektórym nie da sie wytłumaczyć że białe jest białe, a czarne jest czarne, co więcej oni wiedzą lepiej z czego i co najważniejsze jak budowałeś. Szkoda na takich czasu.

np.

http://forum.muratordom.pl/kominy-z-cegly-pelnej-czy-kratowki,t114148-60.htm

Dobre :lol: :lol: