Staszek budowniczy 08.10.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Tak za 2,3 tygodnie będę robił tynki. Najpierw miały być tynki cementowo wapienne , teraz zaczynam się wachać . Mam równe sciany z ceramiki ( 11,5 cm) .Ze względu na cenę - co jest tańsze.Miałem kłaść sam tynk z sąsiadem - robocizna kosztowałaby mnie 12 zł /m2 bez materiału . Nie mam pojęcia ile kosztowałby mnie materiał na tynki- 5-10 zł /m2 ???? Może lepiej położyć płyty G-K i mieć święty spokój !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.10.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ja mam K-G .Nie wiem czy to taniej , za robocizne nie place , bo robimy sami.Wiem , ze mam proste sciany , bardzo gladkie.Pracochlonne jest szpachlowanie tego.To chyba jedyny minus.Nie widzialam nigdzie rownych tynkow cem -wap.W poprzednim domu mialam cem -wap i takich wiecej nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 08.10.2007 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Płyty kładłbym sam . Też odpadłaby robocizna- pozostałoby tylko kupić płyty i gips..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.10.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 tylko weź pod uwagę... że szpara między ścianą a płytami kg to doskonałe miejsce dla: http://fastprotektor.com/pliki/photo/small/karaluch.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.10.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Beton , myslalam o tym .Dlatego mam dom murowany a nie szkieletowy , w takim mieszkalam ostatnio kilka lat i nie zdecydowalabym sie nigdy.W murowanym ze scianami k-g jest mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia tego czegos.Byc moze zawsze i wszedzie oczywiscie .Mieszkam w lesie i sie z tym licze.Za to mam sciany takie jakie chcialam.Znaczy bede miala , bo roboty trwaja.Oczywiscie beda listwy przypodlogowe i podsufitowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 08.10.2007 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Z tymi dodatkowymi mieszkańcami zawsze trzeba się liczyć Ile kosztuje płyta G-K i jaka powinna być jej grubość . Chodzi mi oczywiście o płyty G-K na ściany . Ile należy zakładać gipsu do przyklejenia 1 płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.10.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ile kosztuje płyta G-K i jaka powinna być jej grubość . Chodzi mi oczywiście o płyty G-K na ściany . Ile należy zakładać gipsu do przyklejenia 1 płyty ?Nie wiem ile plyty kosztuja teraz , kupowalam swoje w styczniu. W lazienkach musza byc zielone . Kleju do plyt nalezy uzywac tyle ile trzeba Jesli masz rowne sciany to poloz kilkanascie plackow , pamietaj , ze musza byc przede wszystkim po obrzezach , na srodku kilka oczywiscie tez. Klej do tego jest tani . Pamietac nalezy , ze przy szpachlowaniu nie mozna uzywac za duzo szpachli jednoczesnie. Warstwy musza byc cienkie , inaczej beda pekaly. Mowie o tym , ze ludzie czesto narzekaja na pekanie plyt na laczeniach. To blad w nakladaniu szpachli wlasnie.My uzywamy papieru do tego . Garaz mam robiony siatka i wyglada koszmarnie w porownaniu z papierem .Zreszta plyta to nic innego jak papier i gips, wiec nie ma sensu dokladnie innych materialow. Moze to jednak kwestia wprawy . Niektorzy uzywaja fizeliny , ale mi tym jakos tez nie wychodzi Wkrety powinny byc wcisniete w plyte , zeby daly sie zaszpachlowac ladnie. Mowie tu o sufitach , bo u nas jest sufit na stelazu. Chyba ciezko taki przykleic na placki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 09.10.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Ja mam K-G . Nie wiem czy to taniej , za robocizne nie place , bo robimy sami. Wiem , ze mam proste sciany , bardzo gladkie. Pracochlonne jest szpachlowanie tego.To chyba jedyny minus. Nie widzialam nigdzie rownych tynkow cem -wap. W poprzednim domu mialam cem -wap i takich wiecej nie chce. a ja nie widziałem domu bez popękanych G- K mam cem-wap + przegipsowane wszystko - i spokój na 100 lat do oponentów macie G-K, terive i nie ma rys ... poczekajcie aż sąsiad zacznie maszyną zagęszczać fudament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anyżka 09.10.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Ja mam K-G . Nie wiem czy to taniej , za robocizne nie place , bo robimy sami. Wiem , ze mam proste sciany , bardzo gladkie. Pracochlonne jest szpachlowanie tego.To chyba jedyny minus. Nie widzialam nigdzie rownych tynkow cem -wap. W poprzednim domu mialam cem -wap i takich wiecej nie chce. A co z sufitem? Tam gdzie jest strop? Przyklejana płyta, czy podwieszany sufit? Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 09.10.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Ja mam K-G . Nie wiem czy to taniej , za robocizne nie place , bo robimy sami. Wiem , ze mam proste sciany , bardzo gladkie. Pracochlonne jest szpachlowanie tego.To chyba jedyny minus. Nie widzialam nigdzie rownych tynkow cem -wap. W poprzednim domu mialam cem -wap i takich wiecej nie chce. A co z sufitem? Tam gdzie jest strop? Przyklejana płyta, czy podwieszany sufit? Jak to zrobić? ... strop monolityczny , otynkowany , przegipsowany nie ma pewniejszego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.10.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Tak za 2,3 tygodnie będę robił tynki. Najpierw miały być tynki cementowo wapienne , teraz zaczynam się wachać (...) Nie mam pojęcia ile kosztowałby mnie materiał na tynki- 5-10 zł /m2 ???? Jestem w przede dniu podpisania umowy z tynkarzami - umówiłem się, że całość i robocizny i materiału leży po ich stronie, materiał (tynki "tradycyjne") wycenili na 7 zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 09.10.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Tak za 2,3 tygodnie będę robił tynki. Najpierw miały być tynki cementowo wapienne , teraz zaczynam się wachać (...) Nie mam pojęcia ile kosztowałby mnie materiał na tynki- 5-10 zł /m2 ???? Jestem w przede dniu podpisania umowy z tynkarzami - umówiłem się, że całość i robocizny i materiału leży po ich stronie, materiał (tynki "tradycyjne") wycenili na 7 zł za m2 a robotę na ile wycenili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 09.10.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 tylko weź pod uwagę... że szpara między ścianą a płytami kg to doskonałe miejsce dla: http://fastprotektor.com/pliki/photo/small/karaluch.jpg To mój znajomy Karol mieszka u mojego sąsiada nie musicie się go obawiać jest bezpłodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.10.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 a robotę na ile wycenili? na 20/m2 niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts