lujezyn 08.10.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam, Tradycyjny dylemat - wybór pieca. Zdecydowałem się na trochę wyższą półkę i punktem odniesienia był Vitodens 200-W w komplecie z pogodówką, zasobnikiem.A potem usłyszałem, że Viessmann to oczywiście super firma ale:1. Przepłaca się za markę2. Teraz zaczyna się stosować zasobniki warstwowe z płytowym wymiennikiem (czego w w/w komplecie nie ma).3. Zawodny jest zawór przełączający c.w.u. <-> c.o. kamień powoduje jego unieruchomienie.4. Nie wiadomo jak sprawdzi się patent modyfikujący układ grzewczy (częściowe przeniesienie technologii z 300) Inny gość, prowadzący mnóstwo marek zaproponował mi firmę Wolf, jako równie markową a aktualnie zestaw podobny do powyższego w dobrej cenie. Wręcz już ma regulator pokojowy w komplecie (do wyjęcia z kotła w ramkę i na ścianę - w Viessmannie trza dokupić za kilkaset zł np. Vitotrol 300). Ja zawsze jestem podejrzliwy, że sprzedawca chce sprzedać to, na czym najwięcej zarabia - choć gość powiedział, że na Viessmannie zarobiłby więcej... Oczywiście zaraz potem był kontrargument, że właśnie z powodu kamienia, wymienniki płytowe w tych warunkach się niesprawdzają, a zasobniki są na tyle dobrze izolowane, że straty ciepła nie są aż tak duże.No i pytanie co z serwisem. Wolf nie jest bardzo rozpowszechnioną marką. Ktoś ma jakieś doświadczenia z Wolfem, bądź może zdementować wady Viessmanna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88667-piec-gazowy-viessman-vs-wolf/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 08.10.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 dość trudno jest jednoznacznie ocenić wybór - należy on zawsze do inwestora - ale ja od 2 lat eksploatuję Viessmanna Vitopend 100 z zamkniętą komorą turbo - jak na razie nie miałem żadnych problemów. Zainstalowałem tylko na wejściu wody do domu zestaw 4 filtrów f-my Aquafilter - ze stopniowanym filtrowaniem i dodatkowo wkładem zmiekczającym wodę. Kilka dni temu spuszczałem wode z kotła - nie było żadnych zanieczyszczeń, a kocioł sprawuje się naprawdę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88667-piec-gazowy-viessman-vs-wolf/#findComment-2041520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 09.10.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 słuchaj pegaziątko - czy jak cię zwać - to czy łykamy marketing czy nie to nasza sprawa, a zamieszczony post i pytanie dotyczy czegoś innego i byłoby na miejscu doradzenie koledze jaki produkt ma wybrać. Jeżeli jesteś tak zorientowany w materii Viessmann vs. Wolf to pomóż koledze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88667-piec-gazowy-viessman-vs-wolf/#findComment-2044267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer90210 21.10.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Jaki wybrac w cenie do 5 tys mam zbiornik 300 l pod solary. Z tego co wiem to jednifunkcyjny dom 200 m2 dd junkers czy viessmann czy cks innego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88667-piec-gazowy-viessman-vs-wolf/#findComment-7853019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.10.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Witam, Tradycyjny dylemat - wybór pieca. Zdecydowałem się na trochę wyższą półkę i punktem odniesienia był Vitodens 200-W w komplecie z pogodówką, zasobnikiem. A potem usłyszałem, że Viessmann to oczywiście super firma ale: 1. Przepłaca się za markę 2. Teraz zaczyna się stosować zasobniki warstwowe z płytowym wymiennikiem (czego w w/w komplecie nie ma). 3. Zawodny jest zawór przełączający c.w.u. <-> c.o. kamień powoduje jego unieruchomienie. 4. Nie wiadomo jak sprawdzi się patent modyfikujący układ grzewczy (częściowe przeniesienie technologii z 300) Inny gość, prowadzący mnóstwo marek zaproponował mi firmę Wolf, jako równie markową a aktualnie zestaw podobny do powyższego w dobrej cenie. Wręcz już ma regulator pokojowy w komplecie (do wyjęcia z kotła w ramkę i na ścianę - w Viessmannie trza dokupić za kilkaset zł np. Vitotrol 300). Ja zawsze jestem podejrzliwy, że sprzedawca chce sprzedać to, na czym najwięcej zarabia - choć gość powiedział, że na Viessmannie zarobiłby więcej... Oczywiście zaraz potem był kontrargument, że właśnie z powodu kamienia, wymienniki płytowe w tych warunkach się niesprawdzają, a zasobniki są na tyle dobrze izolowane, że straty ciepła nie są aż tak duże. No i pytanie co z serwisem. Wolf nie jest bardzo rozpowszechnioną marką. Ktoś ma jakieś doświadczenia z Wolfem, bądź może zdementować wady Viessmanna? Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące kotła, to chętnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/88667-piec-gazowy-viessman-vs-wolf/#findComment-7855563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts