Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy Viessman vs Wolf

lujezyn

Recommended Posts

Witam,

Tradycyjny dylemat - wybór pieca. Zdecydowałem się na trochę wyższą półkę i punktem odniesienia był Vitodens 200-W w komplecie z pogodówką, zasobnikiem.

A potem usłyszałem, że Viessmann to oczywiście super firma ale:

1. Przepłaca się za markę

2. Teraz zaczyna się stosować zasobniki warstwowe z płytowym wymiennikiem (czego w w/w komplecie nie ma).

3. Zawodny jest zawór przełączający c.w.u. <-> c.o. kamień powoduje jego unieruchomienie.

4. Nie wiadomo jak sprawdzi się patent modyfikujący układ grzewczy (częściowe przeniesienie technologii z 300)

Inny gość, prowadzący mnóstwo marek zaproponował mi firmę Wolf, jako równie markową a aktualnie zestaw podobny do powyższego w dobrej cenie. Wręcz już ma regulator pokojowy w komplecie (do wyjęcia z kotła w ramkę i na ścianę - w Viessmannie trza dokupić za kilkaset zł np. Vitotrol 300). Ja zawsze jestem podejrzliwy, że sprzedawca chce sprzedać to, na czym najwięcej zarabia - choć gość powiedział, że na Viessmannie zarobiłby więcej...

Oczywiście zaraz potem był kontrargument, że właśnie z powodu kamienia, wymienniki płytowe w tych warunkach się niesprawdzają, a zasobniki są na tyle dobrze izolowane, że straty ciepła nie są aż tak duże.

No i pytanie co z serwisem. Wolf nie jest bardzo rozpowszechnioną marką.

Ktoś ma jakieś doświadczenia z Wolfem, bądź może zdementować wady Viessmanna?

Gość JACKIE P
dość trudno jest jednoznacznie ocenić wybór - należy on zawsze do inwestora - ale ja od 2 lat eksploatuję Viessmanna Vitopend 100 z zamkniętą komorą turbo - jak na razie nie miałem żadnych problemów. Zainstalowałem tylko na wejściu wody do domu zestaw 4 filtrów f-my Aquafilter - ze stopniowanym filtrowaniem i dodatkowo wkładem zmiekczającym wodę. Kilka dni temu spuszczałem wode z kotła - nie było żadnych zanieczyszczeń, a kocioł sprawuje się naprawdę dobrze.

Gość JACKIE P
słuchaj pegaziątko - czy jak cię zwać - to czy łykamy marketing czy nie to nasza sprawa, a zamieszczony post i pytanie dotyczy czegoś innego i byłoby na miejscu doradzenie koledze jaki produkt ma wybrać. Jeżeli jesteś tak zorientowany w materii Viessmann vs. Wolf to pomóż koledze.

• 13 years później...
  • 2 weeks później...
Witam,

Tradycyjny dylemat - wybór pieca. Zdecydowałem się na trochę wyższą półkę i punktem odniesienia był Vitodens 200-W w komplecie z pogodówką, zasobnikiem.

A potem usłyszałem, że Viessmann to oczywiście super firma ale:

1. Przepłaca się za markę

2. Teraz zaczyna się stosować zasobniki warstwowe z płytowym wymiennikiem (czego w w/w komplecie nie ma).

3. Zawodny jest zawór przełączający c.w.u. <-> c.o. kamień powoduje jego unieruchomienie.

4. Nie wiadomo jak sprawdzi się patent modyfikujący układ grzewczy (częściowe przeniesienie technologii z 300)

Inny gość, prowadzący mnóstwo marek zaproponował mi firmę Wolf, jako równie markową a aktualnie zestaw podobny do powyższego w dobrej cenie. Wręcz już ma regulator pokojowy w komplecie (do wyjęcia z kotła w ramkę i na ścianę - w Viessmannie trza dokupić za kilkaset zł np. Vitotrol 300). Ja zawsze jestem podejrzliwy, że sprzedawca chce sprzedać to, na czym najwięcej zarabia - choć gość powiedział, że na Viessmannie zarobiłby więcej...

Oczywiście zaraz potem był kontrargument, że właśnie z powodu kamienia, wymienniki płytowe w tych warunkach się niesprawdzają, a zasobniki są na tyle dobrze izolowane, że straty ciepła nie są aż tak duże.

No i pytanie co z serwisem. Wolf nie jest bardzo rozpowszechnioną marką.

Ktoś ma jakieś doświadczenia z Wolfem, bądź może zdementować wady Viessmanna?

Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące kotła, to chętnie odpowiem