Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka gładź na ściany? - metoda bezpyłowa

premier7979

Recommended Posts

nie wiem czy sa gladzie cementowe...w kazdym badz radzie gladzi gipsowych nie nalezy sie bac. wszystko zalezy od narzedzi jakie posiadasz. ja szlifuje sciaqny takim oto urzadzeniem podlaczonym do odkurzacza KLIK i ilosci pylu sa na prawde minimalne. nie potrzeba stosowac odziezy ochronnej, masek, obklejac podlogi. polecam :)

a czy dokładnie szlifuje się tym urzadzeniem? i jaki papier sie uzywa?

gdzie to cudenko mozna kupic?

z kupieniem bym sie na twoim miejscu wstrzymal. koszta takiego urzadzenia w polsce to 4kpln+vat w niemczech kosztuje to okolo tysiac pln mniej no i masz gwarancje 2 lata a nie rok jak w polsce. mankamentem tego urzadzenia jest to ze pyl gipsowy niszczy lozyska wiec serwis jest tutaj b. wazny. takie urzadzenie mozna wypozyczyc za jakies tam grosze. wystarczy ze powiesz flex i zyrafa (bo tak nazywa sie to urzazdenie) i wszystko bedzie jasne. krazki szlifujace kosztuja w PL 15 zl za szt. szlifowanie sufitu 15mq trwa zaledwie15 minut (jezeli ktos go sobie dobrze wyszpachluje hehe) nic nie leci na gebe bo odkurzacz wszystko wsysa. musi byc to odkurzacz oczywiscie przeznaczony do pracy z pylem gipsowym. ja kupilem sobie w Casto odkurzacz Makity taki za 800pare zlotych i smiga jak zly :)

TUTAJ mozna zobac wiecej szczegolow dot tej cudownej maszyny.niewatpliwa zeleta tej maszyny jest to ze nie trzeba wspinac sie po drabinach zeby szlifowac sufity lub sciany (ew. tylko w rogach) czystosc no i ten hitech-owy look kiedy wchodzi sie do klienta zamiast z panem Frankiem ktory po godzinie prosi o szklanke wody bo go w gardle gips swedzi :).

http://flex.de/RGB_Onlinedaten/Anwendungen/anw_ws702vea_6.jpg

zaden tynk robiony na mokro nie moze sie rownac z tym przecieranym na sucho (jezeli chcemy go oczywiscie bezposrednio potem malowac chyba ze ma byc on pod tapete czy pod cos innego. taka maszyna szlifuje sie prawie na "lusterko" jezeli wezmiemy papier 150 to sciana sie swieci, taka jes gladka. papiery sa rozne (radze brac takie zolte a nie na siatce) 40,60,80,100,150 innymi nie robilem. czasami po kochanych developerach musze zedrzec cala biala farbe jaka pomalowali oni mieszkanie wraz z niewielka iloscia tynku. robie to dlatego bo po pomalowaniu na te farbe czesto farba odchodzi od tynku (zenijaca jakosc farby uzywana przez deweloperow) nawijajac sie na walek albo pekajac po wyschnieciu.

tylko szkoda ze papier taki drogi. bo maszyna cenowo jeszcze ujdzie.

ja szlifuje gładz papierem na gąbce, fakt ze sie kurzy jak cholera, ale efekt i latwosc szlifowania nieporownywalna do siatki czy innych papierow, gdyz nawet przy grubej gramaturze nie zostawia zacierow itp.. gladz oczywiscie shetroock.

a wy jakiej uzywacie?

• 1 month później...
  • 1 year później...

hehe toz to jest tzw plaster w angli lub yeso w hiszpani. robilem to i nie ma sie czym podniecac.jesli dom pracuje to popeka bo jet to bardzo twarde.technika kladzenia inna bardziej skomplikowana.przyczepnosc tez gorsza niz gipsy.np w hiszpani odchodzi sie od tego na rzecz gipsow pylowych.

jesli ktos chce wyremontowac pokoj i nie brudzic domu to moze tego uzyc.zagladza sie paca i ewentualnie spryskuje woda zeby doblyszczyc.ale i tak trzeba troszke podszlifowac bo idealnie jest ciezko.obecnie robie w hiszpani i jest to metoda tania na duze powierzchnie typu sklepy klatki schodowe powierzchnie uzytkowe.mieszkania raczej gipsy.pozdrawiam

Jak zaczęłam czytać posty od początku to już się ucieszyłam że remonty w domu (popękany sufit) zrobię metodą bezpyłową. Ale po odpowiedzi Skolioza mam wątpliwości.

Nasuwa się kilka pytań:

czy osoba która nigdy nie używała tego urządzenia będzie potrafiła się nim posługiwać (myślę o sobie),

po drugie jakiej gładzi mam użyć na ściany i sufity (zaznaczam że gładzie już są ale pojawiły się pęknięcia i chcę je naprawić) żeby móc je wypolerować tym urządzeniem?

Czy nakłada się na gładź jeszcze np. "shetrook" a pózniej poleruje tym urzadzeniem (tak miałam robione ręcznie-ale kurz był nieprzeciętny)?

Teraz to już nie wiem czy poprawki zw. z "gładziami" mogę zrobić bez dużego bałaganu w domu?

pozdrawiam,W

Przyznam, że nie znam się na tym za bardzo ale u mnie fachmeni na nierówny tynk kładli gładź Sheetrock All Purpose. To taka gotowa do użycia masa szpachlowa o konsystencji gęstej śmietany, dostarczana w wiaderkach 28kg. Fakt, że droga (ja płaciłem ok. 80zł za wiaderko) ale bardzo łatwo się nakłada a i efekt końcowy jest bardzo dobry. I chyba nie wymaga wielkiego szlifowania.