Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zima 2007/08

NOTO

Recommended Posts

Jesusmaria! To przecież NIEMOZLIWE ! :o

Jak zobaczyłam dusiu, to tylko westchnienie i niedowierzanie....

Moja róza przetrzymała parę kwiatków, bo jest na noc osłaniana włókniną ( chiałam zatrzymac choć troszkę lata :)

A, Ty pokazujesz w środku zimy takie cuda, ależ z Ciebie szczęsciara, jeeej.... :p

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hania :D to specjalnie dla Ciebie zdjęcia z DZISIAJ :D w tym roku mój cyklamen i oleander będą zimować w ogrodzie

oleander zimujący w ogrodzie :o ??????

chyba nie w Polsce :(

W naszych warunkach to chyba jednak trzeba je chować? Proszę o odpowiedź.

Przy okazji pochwalę się swoimi okazami :wink:

http://images25.fotosik.pl/110/28f54bcd80c2f42c.jpg

http://images31.fotosik.pl/41/6267ee64d3617fd3.jpg

Oleandry wytrzymują do -5, może zniosą chwilowe także -10, ale jeśli spadnie do -20 i utzyma się przez parę dni (to szlak je trafi). One są śródziemnomorskie, a nie podbiegunowe:-(

Jedyne pozytywne doświadczenia ze śróziemnomorskimi to cyprysy. Mają z dziesięć lat i bujnie rosną (ok. 4 metry wysokości). Tylko że na tamtej działce jest szczególny mikroklimat, tak na oko średnio ze 3-4 stopnie więcej niż na obecnej działce. Zasłoniliśmy się świerkami od zachodu. Teraz to wysokie drzewa, od pólnocy stoi dom. Wszystkie działki obok zagospodarowane i z wysokim drzewostanem. Na nowej działce, magnolię już mróz zdążyć przysmolić...

Raczej dziwnie ciepło :D Raczej zachodnia część kraju.

A okolice Szczecina mają swoisty mikroklimat. W arboretum w Glinnej rośnie i bez problemów zimuje wiele taksonów, których próby uprawy w innych rejonach kraju są z góry skazane na niepowodzenie.

zima tego roku nas zaskoczyła.

nadal nie wymieniłem płynu w pojemniku do spryskiwania szyb. 8)

rano wstajesz - ciemno, przyjeżdżasz z pracy – ciemno.

wciąż ciągnie się za mną wspomnienie minionego lata, tak mi go szkoda.

http://images27.fotosik.pl/117/82b45d882a234271m.jpg

Coś dla marznących ciepłolubnych. :D

pięknie poustawiane te leżaczki, słoneczko przygrzewa, można nawiązać kontakt wzrokowy z osoba z naprzeciwka :roll: , w wodzie czają się rekiny, meduzy, mureny ....... :wink:

A tak kończy się u nas (na czarnej sośnie) pierwszy atak tegorocznej zimy:

piękne, toż to prawie jak wróżby andrzejkowe, ciekawe jakie macie skojarzenia ... :oops: