Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klamki

Gość Morrwa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Morrwa
tak, śmiej się śmiej Editta a ja tu zęby w stół wbijam i nie wiem co począć. Znalazłam jedna na allegro, ale nie mam żadnego porównania, więc nie wiem czy 65zł to drogo czy nie.... itp.. itd....

Te Tupai są solidne i niedrogie biorąc pod uwagę jakość i wzornictwo.

Dzięki gg. Właśnie byłam w Obi i Praktikerze - nic mi się nie podobało. Musze jeszcze odwiedzić Castoramę - jak nic nie znajdę to wchodzę w Tupai.

• 5 months później...

A portugalskie Tupai 2002 Q są takie:

http://www.ctt.wroclaw.pl/allegro/klamka2002Q-2.jpg

Portugalskie o kilkadziesiąt złotych tańsze.

A czy są może takie polskie o kilkadziesiąt złotych tańsze? :oops:

No, chodzi mi o efekt Domina opisany powyżej - ten sam wzór a cena jakże inna ...

My zakupiliśmy w OBI klamki Verona-Yale, mosiądz patyna.

Są dobrze wyprofilowane,kosztowały ok.65 zł za sztukę.Jeszcze nie są zamontowane,ale myslę że będziemy z nich zadowoleni( w realu wyglądaja ładniej niż na zdjęciu)

http://images33.fotosik.pl/206/2a5cc194a4e34eba.jpg

do pokoju

http://images32.fotosik.pl/205/65fa0680682d94cf.jpg

do łazienek

Pozdrawiam Bogusia

A ja z innej beczki...

Jak sądzicie, czy klamki w oknach powinny być zbliżone do tych w drzwiach wewnętrznych?

Stolarkę okienną i drzwi wejściowe mam w złotym dębie i do tego są klamki proste, satynowe ale w kolorze mosiądzu, o takie:

http://www.enger.pl/images/klamki/okienne/1905-z.jpg

Moim zdaniem do złotego dębu nie pasowały srebrne klamki.

Drzwi wewnętrzne mamy w kolorze orzecha, raczej ciemne z mlecznymi szybami i tu zdecydowanie bardziej pasowałyby klamki srebrne, najlepiej takie "kanciaste" na kwadratowej rozecie. Tylko czy to "zagra" z tymi oknami? A może wcale nie musi "grać"? Jak myślicie?

Annja, ja uważam, że wszystkie okucia i dodatki w domu powinny być w jednym kolorze, czyli olbo srebro, albo złoto. Nie podoba mi się, jak na przykład uchwyty do szafek w kuchni są srebrne, a klamki do drzwi złote...

Sama mam w domu białe okna, więc klamki dopasowywałam raczej do reszty okuc i dodatków - jak wspomniane uchwyty kuchenne, czy tralki schodów (bo też są srebrne). Myślę, że skoro u Ciebie klamki w oknach będą w kolorze mosiądzu, to w tym samym kolorze powinny być klamki w drzwiach. Albo chociaż w zbliżonym, czyli coś w odcieniach złotego... Zdecydowanie nie srebrne...

A ostatnio sama zrobiłam podobny "błąd". Kupowałam kinkiet nad schody i na półce w sklepie leżał srebrny, więc nie zaglądnęłam do opakowania tylko wzięłam z tego samego miejsca zapakowany. W domu, jak już kinkiet wisiał, zauważyłam, że jest "pozłacany" :evil: narazie wisi, ale przy najbliższej okazji go zdejmę...

No właśnie problem w tym, że takie "złote" klamki po pierwsze nie będą mi pasowały do tych orzechowych drzwi - przykładałam do drzwi i takie i takie i srebrne zdecydowanie lepiej wyglądają - ładnie kontrastują z kolorem forniru, po drugie "złote" klamki nie pasują mi właściwie do niczego innego we wnętrzu, bo i w kuchni będzie dużo chromu i aluminium ( meble już kupione ), i meble w salonie mają satynowe srebrne uchwyt. Przy balustradzie na schodach będą stalowe pręty, no i wogóle wnętrze jest raczej nowoczesne, więc te "złote" klamki jakoś wyjątkowo mi nie leżą :-?

Do okien wzięłam te mosiężne bo z kolei srebrne wyglądały fatalnie przy złotym dębie. Te klamki okienne mało się odznaczają na tle ramy więc może nie będą tak kłuły w oczy? :-?

Kurcze, wygląda na to, że ja właściwie wiem jakie chcę kupić klamki do moich drzwi tylko chciałam, żeby ktoś potwierdził, że będą wyglądać OK :oops: :wink:

tą ostatnią z tych, co wkleiłaś macałam...

i jest za krótka!!

To bardzo ważny szczegół.

Lepiej się trzyma całą ręka niż kawałkiem dłoni :wink:

Ja mam takie, oczywiście z Castoramy za niecałe 60 zł.

http://images27.fotosik.pl/93/92d9b711043a4ac9med.jpg

tylko na zdjęciu z lekka brudna, bo tyle co zamontowana, a na budowie to wszystko brudne :lol:

witam, klamka, mi się podoba, ale jak sprawdzają się w czyszczeniu? wymagają starannego polerowania, czy wystarczy przetrzeć?

I jeszcze pytanie o drzwi :) czy to malaga z classena w kolorze calvados?

Ile za nie zapłaciłaś/eś? mnie wyszły średnio 412 zł z sztukę z ościeżnicą, i nie wiem czy to dużo czy mało, bo na stronie producenta widziałam ceny sugerowane poniżej tej kwoty.

Jak z jakością, słyszałam, że to istna loteria, jedne partie bez zastrzeżeń inne już na dzień dobry wymagają reklamacji...

Kurcze, wygląda na to, że ja właściwie wiem jakie chcę kupić klamki do moich drzwi tylko chciałam, żeby ktoś potwierdził, że będą wyglądać OK :oops: :wink:

:wink:

To Ty masz się w tym domu dobrze czuć i Tobie mają sie te klamki podobać, jeśli więc masz jakiś model wybrany, to smiało go kup :lol: Jak kupisz coś, co Ci się nie podoba, to będziesz żałowała, ze musisz na to codziennie patrzeć...

klamka musi przede wszystkim pasować do zawiasów drzwi :D a nie do klamek w oknach

ja mam w oknach stare złoto, a klamki chrom satyna

No proszę, na to nie wpadłam! Zawiasy mam "srebrne" więc moje upatrzone klameczki będą pasować jak ulał! :D I o to właśnie chodziło, żeby mnie ktoś podniósł na duchu! :wink:

klamka musi przede wszystkim pasować do zawiasów drzwi :D a nie do klamek w oknach

Tak, powinna pasować, ale co, jesli zawiasy robią nie takie, jak byśmy chcieli...

W drzwiach wejsciowych owszem, zawiasy mam srebrne, ale w wewnętrznych niestety złote i nie było możliwości zamiany... Klamki dałam srebrne, bo nie podobają mi się złote...

No proszę, na to nie wpadłam! Zawiasy mam "srebrne" więc moje upatrzone klameczki będą pasować jak ulał! :D I o to właśnie chodziło, żeby mnie ktoś podniósł na duchu! :wink:

cieszę się, że podniosłam Cię na duchu ;)

najlepiej weź jeden zawias (jak się da) i idź z nim do sklepu wybierać :)

do mlecznego szkła tylko srebro, chrom, nawet jakby zawiasy były kryte :)

• 1 year później...
klamke musisz chwycić , pomacac , wypróbowac

sprwadzić jak w dłoni leży

poważnie

ja szukałem długo , okazuje się ze to co na obrazku ładne w rzeczywistości jest niewygodne

Jestem na etapie macania klamek.

Wcześniej wchodziłem do wanien (za radą Dziuby) i siadałem na WC. Ustrzegło mnie to przed zakupem czegoś, co mi nie odpowiadało. Co prawda w zasadzie WC powinno być do d..y, ale jednak tej właściwej, a nie w potocznym rozumieniu :wink:

Ponieważ klamki chcemy prostokątne, więc trzeba się nieźle namacać. Póki co macanie wskazuje na jakieś absurdalne poziomy (800zł), a ewentualnie 170-320 od dystrybutora drzwi (Tupai 2275Q - 173, Tupai 1921Q - 222, Elle Q 320)

mamy klamki nomet-owskie

sprawdzją się, droższe to naprawde zbytek

Rezi i jak Nomet po 2 latach?

Pomacałem Toma i uznałem, że może być. Dyrektor hurtowi w której być może zamówię drzwi na moje pytanie o Nomet tak napisał:

"Nomet to badziewie : ) W chinach produkowane w polsce składane i pakowane. Produkuje ze ZnAl-u który jest kruchy i się łamie. Markety są tym zalane. Nometem nie handlujemy! Pożądna klamka wykonana jest z mosiądzu i poddana dalszym procesom barwienia np.chromowanie. Jak firma np.Linea Cali której dystrybutorem jest NOVET"

Gość generalnie jest zorientowany w temacie i umie przekonać. Tutaj jednak mam wątpliwości. O ile się nie mylę, to nawet zawiasy niektórzy produkują z ZnAl, a te są troszkę bardziej narażone. Ścisk mam mocny, ale póki co żadnej klamki w życiu nie połamałem. Jak mam być szczery, to moja wyobraźnia nie potrafi wygenerować takiego obrazu.

Aha - gość z hipermarketu określił Nomet i Gamet jako godne zaufania, w przeciwieństwie do reszty. Jako najbardziej zawodną część wskazał sprężynkę, ale i tak ma to się prawo zepsuć po kilku latach. Dostępne są też zestawy naprawcze z plastikami.

ja też kupiłam nomet. dłuuuugo chodziłam, mąż do każdej się przymierzał i wszystkie były nie-takie albo za drogie. W końcu sama pojechałam do sklepu i wybór padł na nomet alex. dobrze leżą w dłoni, są masywne...i mężowi się spodobały 8)

cena razem z rozetą do klucza lub zamknięciem łazienkowym ok. 50 zł

http://www.artbud.pl/_var/gfx/21c7bd7f01edd972d7e75cb42f3f855b.jpg