Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koty w ogrodzie

Recommended Posts

Czy ktoś zna jakiś skuteczny sposób na cudze koty w ogrodzie? Sąsiadka ma ich 6 i one łażą po wszystkich okolicznych ogródkach. Ja mam wydeptaną ścieżkę przez trawnik no i oczywiście smród po kątach, a jeszcze chciałbym zrobić piaskownicę dla dziecka. Zaznaczam że nie chce wojny z sąsiadką wiec nie będę kotów zabijał, podpalał itp. Chodzi o jakieś środki chem., może jakieś rośliny albo co...?

Dlaczego ostateczność ? Jak się kota nauczy, to będzie się tam załatwiał, sama mam kotkę i po niej sprzątam, a nie chcę w nic wdepnąć na własnej działce.

Na kocura jest sposób, wykastrowanie (ała) :wink: , ale to sadyzm, dlatego mam kotkę...

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Alanta dnia 2002-03-08 11:11 ]

Skunksiku, ja nie zamierzam nikogo pozbawiać męskości (ani kobiecości):smile:, stwierdziłam tylko smutny fakt, że niektórzy tak ingerują w naturę aby się pozbyć problemu. Dobija mnie też obcinanie ogonów niektórym rasom psów, czy hodowanie rybek-bojowników w szklankach, aby miały ładniejsze ubarwienie :???:

A co do roślin miłych dla kota to, oprócz kocimiętki na punkcie której mają fisia, jest to też melisa, lawenda i inne zioła (około 15 różnych ziół - wyczytałam gdzieś w internecie).

Nie trafiłam jednak na zioło, którego koty nie lubią. Są oczywiście rośliny trujące dla kotów (jak np. cis czy difenbafia), ale nie polecam - poza tym pewnie wcale nie odstraszają a można - nie daj Boże - je zatruć

pozdrowienia

Agnicha

Ja myślę że dobra proca i kamyczki o średnicy ok. 1 cm wystarczą. Aha, jeszcze odrobina celnego oka. Po pewnym czasie będą lać gdzie indziej. Szybko się uczą. Oczywiście zwracaj uwagę gdzie jest sąsiadka, bo mogą być problemy. Owocnych łowów.

Ja proponuję wziąść kamyczki, procę i..... zacząć strzelać w Mario, żeby poczuł sie jak jego ofiary!!! I przy okazji zrozumiał jak to boli - a koty są szczególnie wrażliwe na ból. :cry:

A'propos przypomnienia - to obowiązuje obecnie ustawa o ochronie zwierząt i za takie zachowanie można pójśc do więzienia.

A fe Mario - wstydź się i nie mów, że żartowałeś, bo żarty o okaleczniu zwierząt są nie na miejscu!!! - w ten sposób powstaje znieczulica społeczna - a od kotów tylko krok do wyeliminowania sąsiadki, która je choduje. :sad:

pozdrowienia

Agnicha

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-03-11 11:50 ]