Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można wziąć kredyt na kupno działki i spłacić go KM?

Gość

Recommended Posts

Witam,

W umowie Kasy mieszkaniowej jako cel mam podany zakup działki. Okres oszczędzania kończy mi się w listopadzie 2003. Ale mam już teraz na oku działkę i chciałbym ją kupić już teraz.

Czy mogę wziąć kredyt mieszkaniowy w banku na zakup działki (no właśnie, czy bank moze dać kredyt mieszkaniowy na zakup działki budowlanej?), zmienić cel oszczędzania na spłatę kredytu na cele mieszkaniowe w KM i potem pieniędzmi z kasy spłacić kredyt?

Coś mi się wydaje, ze nie będzie można tak zrobić, bo chyba jako kredyt na cele mieszkaniowe rozumie się tylko na zakup mieszkania, domu lub remont.

Czy macie jakiś pomysł jak kupić działkę teraz (właściciel raczej nie będzie czekał na pieniądze do grudnia) a rozliczyć ją później pieniędzmi z kasy? Moze wpisać na umowie kupna działki tak że zapłacę teraz np. 10% a w grudniu zapłacę pozostałe 90% (czyli pieniędzmi z kasy)? Tyle, że włąscielowi musiałbym pewnie zapłacić odwrotnie, teraz 90% a w grudniu 10%. Boję się że wtedy ten w grudniu upomni się pieniądze wynikajace z umowy czyli jeszcze raz 90%. Trochę to ryzykowne.

Nie chcę brać kredytu z kasy, gdybym rozliczył pieniędzmi z KM zakup działki nie musiłbym się martwić w przyszłym roku zbieraniem faktur za materiały budowlane (co moze być niekorzystne jak wejdzie wyższy VAT).

Pozdrowienia

Tomi

Cześć!

Z tego co się orientuję to możesz jak najbardziej wziąć kredyt na zakup działki i spłacić go pieniędzmi z kasy, które otrzmasz w późniejszym terminie.

W kasie oszczędzasz na zakup działki (w domyśle: na cele budowlane) - także sprawa jest tu oczywista. Co do spłaty kredyty zaciągniętego na ten cel - nie powinieneś mieć żadnych problemów. Zadzwoń do swojego US aby się upewnić. W moim powiedziano mi, że wykorzystanie pieniędzy z kasy na spłatę kredytu zaciągniętego na działkę jest jak najbardziej ok.

Powodzenia i kupuj szybko tą wybraną działkę aby nikt Ci jej nie sprzątnął sprzed nosa :)

A czy jak wystąpię do US z pisemnym zapytaniem to dadzą mi odpowiedź na piśmie? Bo mam obawy co do odpowiedzi z US "na gebę".

Boję się US będzie interpretował to na moją niekorzyść, czy bedzie stał na stanowisku że w umowie z KM był zakup działki a nie spłata kredytu przewidzianego na zakup działki.

I mam jeszcze jedno pytanie, czy banki oferują kredyt który nazywa sie mieszkaniowym lub na cele mieszkaniowe (ważne aby było słowo mieszkaniowe w nazwie) na zakup działki, czy bedę musiał wziąć normalny kredyt konsumpcyjny i kupić z niego działkę?

Pozdrowienia

Tomi

PKOBP daje kredyt nawet do 100% na zakup działki, ale tylko do 10 lat. Polecam strony intern. pko bp - szalenie przystępnie podane, razem z kalkulatorem.

Jeżeli chodzi o sprawy podatkowe, to przypominam, że na zakup działki to tylko 350 metrów !!!! więc wszystko zależy ile masz tych pieniędzy w KM, bo ponad 350metrów to się nie uda.

A czy jak wystąpię do US z pisemnym zapytaniem to dadzą mi odpowiedź na piśmie? Bo mam obawy co do odpowiedzi z US "na gebę".

Boję się US będzie interpretował to na moją niekorzyść, czy bedzie stał na stanowisku że w umowie z KM był zakup działki a nie spłata kredytu przewidzianego na zakup działki.

Zwróc sie na podstawie art. 14a Ordynacji Podatkowe.

Art. 14a. (18) § 1. Stosownie do swojej właściwości urząd skarbowy lub wójt, burmistrz (prezydent miasta), starosta albo marszałek województwa na pisemne zapytanie podatnika, płatnika lub inkasenta mają obowiązek udzielić pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym.

§ 2. Zapytanie, o którym mowa w § 1, składa się do właściwego urzędu skarbowego lub wójta, burmistrza (prezydenta miasta), starosty albo marszałka województwa. Składając zapytanie, podatnik, płatnik lub inkasent jest obowiązany do wyczerpującego przedstawienia stanu faktycznego oraz własnego stanowiska w sprawie.

§ 3. Informacja, o której mowa w § 1, zawiera ocenę prawną stanowiska pytającego z przytoczeniem przepisów prawa.

§ 4. Przepis art. 14 § 3 stosuje się odpowiednio.

§ 5. Organy podatkowe, o których mowa w § 1, pisemne informacje o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w indywidualnych sprawach zamieszczają na stronie internetowej właściwej izby skarbowej bez podania danych identyfikujących podatnika.

14§ 3. Zastosowanie się przez podatnika, płatnika lub inkasenta do interpretacji prawa podatkowego, o której mowa w § 2, nie może im szkodzić, jednakże nie zwalnia ich z obowiązku zapłaty podatku. W takim przypadku nie wszczyna się postępowania w sprawach o przestępstwa skarbowe lub wykroczenia skarbowe, a postępowanie wszczęte w tych sprawach umarza się, nie nalicza się odsetek za zwłokę i nie ustala dodatkowego zobowiązania w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług - w zakresie wynikającym z zastosowania się do interpretacji. Zastosowanie się podatnika, płatnika lub inkasenta do interpretacji prawa podatkowego, o której mowa w § 2, może stanowić przesłankę do umorzenia zaległości podatkowych, zgodnie z art. 67, jeżeli zaległości te powstały na skutek zastosowania się do takiej interpretacji.

Krzyss - pierwsze słyszę o ograniczeniu do 350m? :o Może pomyliłeś ze starym odliczeniem za działkę?

Czy kredyt na działkę nazywa się mieszkaniowy - tego nie wiem bo ostatecznie wzięłam "kredyt rodzinny" a kasę z KM wydatkuję na budowę.

Co do przepisów cytowanych powyżej - mówiąć jezykiem laickim - jeśli dostaniesz na piśmie odpowiedź z US to jest ona wiążąca i nie ma mowy o tym aby US zmienił zdanie i inaczej zinterpretował przepisy po otrzymaniu Twojego PITa.

Proponuję abyś zadzwonił i wstępnie obgadał temat przez telefon a następnie wysłał pismo (od razu dopytaj jak to ma wyglądać - wiem, że potrzebne będą znaczki skarbowe i US ma jakiś czas na udzielenie odpowiedzi), trzeba możliwie szczegółowo opisać sytuację i czynniki, które mogą mieć wpływ na odmienną interpretację przepisółw.

Lepiej więc w trakcie rozmowy zapisywać o co pytała pani w US - bo to znaczy, że coś jest ważne i na tej podstawie sytuację opisać.

Brzmi groźnie, ale będzie dobrze :wink:

pozdrawiam

i pozdrawiam Myrmotę ze Skierniewic (rodzinne miasto mojego Taty)

Pyzia, oczywiście, że nie jestem prawnikiem, ani też prac.US więc mogę błądzić, ale KM to przecież stara ulga, a w starej uldze na zakup działki było 350 metrów razy cena z aktu... Dlatego nie zdziwię się, gdy komuś pozwolą odliczyć tylko od wartości 350xcena metra. Oczywiście za resztę można budować i odliczać. Tak ja to widzę, ale jest to wyłącznie moje przemyślenie.

Tych 350metrów już nie ma. Ulga jest za systematyczne oszczędzanie pieniędzy na cele mieszkaniowe. Nie jest ważne jak duż działkę się wtedy kupi, ważne że musi być to działka budowlana. Więc z wielkością działki nie będzie problemów. Problem może być taki, że pieniądze z kasy mieszkaniowej wydam na zakup działki, którą kupiłem zanim otrzymałem pieniądze z kasy. I oto moze się czepiać US.

Zadzwonię jednak faktycznie najpierw do US.

Pozdrawiam

Tomi

Znalazłem na stronie banku gdzie mam Kasę Mieszkaniową (BPH) że:

Oferta Kasy Mieszkaniowej pozwala na oszczędzanie na:

1.kupno, budowę, przebudowę domu lub mieszkania,

2. uzyskanie prawa do mieszkania lub domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej,

3. remont domu lub mieszkania (nie dotyczy to bieżącej konserwacji i odnawiania mieszkania lub domu),

4. spłatę kredytu bankowego zaciągniętego na kupno, budowę czy remont mieszkania,

5. kupno działki budowlanej pod budowę domu mieszkalnego

I właśnie w pkt. 4 jest mowa o kredycie, ale zaciągniętym na kupno, budowę lub remont MIESZKANIA, nie ma tam słowa o działce.

I dlatego mam duże wątpliwości w tej sprawie jak potraktuje to US.

Tomi

Tomi, jeżeli rzeczywiście ktoś z Min. Fin. lub skarbowego powiedział, że nie ma ograniczenia 350 metrów, to dobrze, ale jesli powiedzieli Ci to w KM, to bądź ostrożny. Oczywiście, że ulga jest za systematyczne oszczędzanie, tyle, że na konkretny cel.Jeśli np. budujesz już ściany i wydajesz oraz korzystasz z ulgi KM to i tak ogranicza Cię limit dużej ulgi - nawet, jeśli nie wykorzystasz wszystkiego z KM. Myślałem, że z działką może być podobnie - limit, to limit.

Jeśli chodzi o spłatę kredytu na CEL, to były artykuły w prasie, że można wziąć kredyt, zbudować, spłacić kredyt z KM i będzie to uznane. Nie można natomiast zbudować z pieniędzy ze skarpety, a potem powiedzieć, że to z KM - bo daty rach i wypł z KM sprawdzą.

Tomi_3miasto: Przerabiałem tą samą sprawę: mianowicie w 2001 r. zakupiłem na kredyt działkę budowlaną, w latach 1998-2003 do stycznia oszczędzałem w KM, w marcu wycofałem wkład i wziąłem kredyt z KM. Mam problemy z załatwieniem pozwolenia na budowę , które otrzymam najprawdopodobnie pod koniec roku. Dzwoniłem do US w Gdańsku i Gdyni z zapytaniem, czy pieniądze wycofane z Km będę mógł przeznaczyć na spłatę kredytu zaciżgniętego na kupno działki - pani w US stanowczo powiedziała, że nie i zacytowała mi właśnie powyższe co napisałeś.

Może , gdyby wystąpić do US z pismem w tej sprawie to by to coś wyjaśniło czarno na białym. Sam byłbym zainteresowany tą interpretacją. Jakbyś coś wiedział to daj znać.

Pozdrawiam.

Sadzę, że nie ma szans aby US uznał wydanie pieniędzy na spłacenie kredytu na zakup działki. Zapuściłem wyszukiwarkę w necie i znalazłem Ustawę o Kasach Mieszkaniowych. Jest tam jasno jak byk, że pieniędzmi z kasy można pokryć kredyt tylko na remont, budowę, zakup mieszkania lub domu. Z ustawy jasno wynika, że nie można niestety pokryć kredytu na zakup działki pieniędzmi z KM :( .

Pozdrawiam

Tomi