Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno mieszkania komunalnego ..........ale jest maly haczyk

krisga

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Wiatm, czytam właśnie Wasze wypowiedzi i myśle, że może mnie pokierujecie, bo troche jestem "zielony" w temacie, mianowicie :

Nie wiem gdzie sie zgłośić, kogo zapytać w sprawie wykupu mieszkania komunalnego. Mieszkanie należy do rodziców mojej narzeczonej. Chcieli by je wykupić, ale są, ze tak powiem "mało rozgarnięci" i nie wiedzą gdzie się czegoś dowiedzieć, a wieści, że "ponoć nie można..." są tylko wiadomością od sąsiadów i to z przed chyba 3 lat, wiec sie pytam Was : gdzie najlepiej sie zgłosić zapytać, czy lepiej prawnika zapytać.... ????

czekam na odpowiedzi,

pozdrawiam

U źródła czyli w gminie. Urzedzie Gminy a konkretnie w wydziale który opiekuje się mieszkaniami komunalnymi. Jakaś korespondencja penie jest w posiadaniu a tam powinna by pięczątka jak taki wydział w konkretnej gminie się nazywa . Nawet numer telefonu powinien byc.

Witam,mam takie pytanko..otóż znajomy chce wykupić mieszkanie po ojcu,który zmarł nie dawno jest to mieszkanie komunalne,kupno było w trakcie ale zabrakło kilku podpisów gdyż ojciec zmarł..no i teraz nie wie czy może dalej wykupić czy po prostu mieszkanie przepadnie na miasto..proszę o odpowiedz.

• 1 month później...

A ja proszę o poradę w następującej kwestii:

Jestem zainteresowana kupnem mieszkania, które zostało wykupione od m.st. Warszawy w lutym 2009 roku z 90% bonifikatą i wszystkimi jej konsekwencjami. Czy w przypadku kupna takiego mieszkania wszelkie zobowiązania obecnego właściciela przechodzą na mnie? Co jeśli kupię takie mieszkanie a sprzedający w ciągu 12 miesięcy nie przeznaczy kwoty uzyskanej ze sprzedaży na cele mieszkaniowe? Kto będzie musiał oddać tę kaucję gminie?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

• 6 months później...

Również i ja proszę o pomoc, ale mój problem jest troszkę inny a konkretnie...

Mieszkam w bloku komunalnym, do końca 2010 roku w naszej gminie można wykupić mieszkania za 1% bonifikaty (oczywiście jeśli zdecyduje się na to cały blok lub zostanie tylko jedna rodzina, która chce wykupić mieszkanie), ale jest problem mieszkanie nade mną jest zamieszkiwane przez starszą kobietę i jej syna (ona schorowana alkoholiczka, on alkoholik jak się można domyślić) mieszkanie(kawalerka) jest zadłużone w gminie i w sumie wszędzie gdzie się da...

Ja postanowiłam, że jeśli uda mi się uzbierać pieniądze to wykupie to mieszkanie, ale bez lokatorów(którzy i tak zajmują je nielegalnie). Tylko czy to, że będę chciała wykupić mieszkanie bez lokatorów będzie możliwe? Ok, kobietę może gmina o ile się dobrze orientuję umieścić w hospicjum, czy domu starców, ponieważ ma ona stały dochód. Ale syna najlepiej byłoby "wywieźć" (że tak to ujmę) na wioskę i najlepiej, żeby się on nie dowiedział kto wykupił mieszkanie. Wiem, że sprawa troszkę dziwna, ale proszę o opinie/porady...

Również i ja proszę o pomoc, ale mój problem jest troszkę inny a konkretnie...

Mieszkam w bloku komunalnym, do końca 2010 roku w naszej gminie można wykupić mieszkania za 1% bonifikaty (oczywiście jeśli zdecyduje się na to cały blok lub zostanie tylko jedna rodzina, która chce wykupić mieszkanie), ale jest problem mieszkanie nade mną jest zamieszkiwane przez starszą kobietę i jej syna (ona schorowana alkoholiczka, on alkoholik jak się można domyślić) mieszkanie(kawalerka) jest zadłużone w gminie i w sumie wszędzie gdzie się da...

Ja postanowiłam, że jeśli uda mi się uzbierać pieniądze to wykupie to mieszkanie, ale bez lokatorów(którzy i tak zajmują je nielegalnie). Tylko czy to, że będę chciała wykupić mieszkanie bez lokatorów będzie możliwe? Ok, kobietę może gmina o ile się dobrze orientuję umieścić w hospicjum, czy domu starców, ponieważ ma ona stały dochód. Ale syna najlepiej byłoby "wywieźć" (że tak to ujmę) na wioskę i najlepiej, żeby się on nie dowiedział kto wykupił mieszkanie. Wiem, że sprawa troszkę dziwna, ale proszę o opinie/porady...

eeeeeeeee tam hospicjum albo wioska........ napisz podanie do gminy, żeby ich odstrzelili, bo ty chcesz kupić coś tanio..... na odpowiedź mają 2 tygodnie, potem wniosek na Policję i ich odławiają i potem do dołu......

a ty masz mieszkanie prawie za darmo !

proste ? proste.....