Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna na dach, pilne!

Gość janusz śliwkowski

Recommended Posts

Gość janusz śliwkowski
Proszę Państwa o doradzenie odnosnie okien w dachu. jest ich kilka w produkcji krajowej jak i zagranicznej. ostatnio zachecano mnie do firmy Veluks, ale jest przeciez i cos w stylu fakro, rotto nie pamietam czy pisownia wlasciwa. moje poddasz wg projektu powinno zawierac 6 okien. czy ktoś z szanownych uzytkownikow moze mi doradzic, czy zasugerowac jakie okno bedzie wlasciwe, czas mnie goni bo dekarze juz poganiaja kiedy dostarcze material. dziekuje

Mam 4 Veluxy i 2 Fakro wybór był zależny od sposobu otwierania inne firmy odpadły ze wzgledu na jakośc wykonania precyzje i lekkośc zamykania. Jakośc okien jednakowa (po roku czasu) Velux ma lepsze opierzenia ( dachówka) w Fakro brakowało klinów piankowych dokupiłem po 5 złoty w składzie budowlanym. Cena przemawia za Fakro

Gość Jadwiga

system otwierania jest wazny, ale dla mnie najwazniejsze bylo drewno, a tu velux nie ma sobie rownych - sosna skandynawska. jakos nie wierze w polskie firmy i ich umiejetnosci, ale moze sie myle

Velux lub Fakro, najlepiej zwróć uwagę na system otwierania - który Ci bardziej pasuje ! Jakość nieznacznie na korzyść Velux, ale za to cena przemawia za Fakro!

Gość Janusz Śliwkowski

a czy roznica cen pomiedzy tymi obydwoma firmami jest rzeczywiscie tak znaczaco duza?

Mam 4 Veluxy i 2 Fakro wybór był zależny od sposobu otwierania inne firmy odpadły ze wzgledu na jakośc wykonania precyzje i lekkośc zamykania. Jakośc okien jednakowa (po roku czasu) Velux ma lepsze opierzenia ( dachówka) w Fakro brakowało klinów piankowych dokupiłem po 5 złoty w składzie budowlanym. Cena przemawia za Fakro

Gość McLos

Jeżeli chodzi o ceny to musisz wziąć pod uwagę fakt, że należy Ci się rabat jak ... niebo ! Maksymalny jaki udało mi się uzyskać od ceny producenta to 20% na Velux oraz 25% na Fakro. Najczęściej jednak dają z marszu po 15% i chwilę później po chwili negocjacji po 18%.

Życzę powodzenia w walczeniu o cenę!!! :lol:

ROTO i to zdecydowanie!

Kupiłem 11 szt. i nie żałuję. Wyrwałem rabat 20% od cen promocyjnych (wiosna 2002) - DACHLUX BETA, Wał Miedzeszyński, W-wa. Później słyszałem coś o rolecie za 1PLN do każdego okienka... Okna (Roto Alpine) "siedzą" w dachu już rok i jest ok. Przy okazji: Blechodachówka SARA - dekarze mówili, że w życiu nie widzieli grubszej.

Pozdrawiam

Pearl

Witam.

Może i Roto i Fakro są dobre, ale bardzo ważne jest umiejscowienie okna w połaci, a co za tym idzie umiejscowienie klamki. U mnie przy niskich ściankach kolankowych, klamka na dole oznaczałaby, że przy otwieraniu uderzałbym drugim końcem okna w głowę. Klamką na górze tego nie zrobię, bo "trzymam ten koniec w dłoni". Oczywiście rozwiązaniem jest też okno typu Roto Alpine (chyba Velux i Fakro tez mają takie w ofercie) jednak jest to znacznie droższe rozwiązanie...

Jeśli okno masz wysoko, to może byc z klamka na dole...

Sebastian.