Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie fundamentów styropianem

TONY SOPRANO

Recommended Posts

podepnę się do tematu

robie ocieplenie piwnic / fundamentów

odkopałem , wyczyściłem, pomalowałem takim czarnym ;) i mam zamiar dać styrodur na kleju a potem folię z wypustkami :)

moje pyt.

czy mogę ze styrodurem dojechać na maksa do góry / ewentualnie osadzić u góry na piance / szczelnie / ????

czy nie zablokuje to oddychania ścian ??? / góra jest ocieplona i tynk

podepnę się do tematu

robie ocieplenie piwnic / fundamentów

odkopałem , wyczyściłem, pomalowałem takim czarnym ;) i mam zamiar dać styrodur na kleju a potem folię z wypustkami :)

moje pyt.

czy mogę ze styrodurem dojechać na maksa do góry / ewentualnie osadzić u góry na piance / szczelnie / ????

czy nie zablokuje to oddychania ścian ??? / góra jest ocieplona i tynk

CO znaczy dojechać na max'a czyli gdzie ?

Jeżeli do górnej warstwy ocieplenia ściany to tak.

Ściana nie oddycha (przez styropian).

Witam, ja u zamierzam u siebie zrobic tak, dodam ze mam piwnice i woda grubtowa jest jakies 16cm po lawami - wiec wysoko.

Na bloczki 2xdysperbit, styropian na zwykly klej, siatka zatopiona w kleju, dysperbitx2, folia kubelkowa. Uwazam ze to wystarczy.

Uważam że woda wysoko. Trzeba rozważyć izolacje przeciw-wodną.

Może zrób drenaż opaskowy.

• 1 year później...
  • 11 months później...
:D witam wszystkich forumowiczów po dłuzszej przerwie

chce sam ocieplic sam fundamenty styropianem i tu moja prosba czy ktos mógłby mi poradzic albo podac jakis link jak to sie robi krok po kroku

za wszelkie porady uwagi bardzo dziekuje

pozdrawiam

Witam . Moim zdaniem powinienes dwukrotnie pomalować np dysterbitem , później przylkeić najlepiej styrodur , obłożyć go folią kubełkową i obsypać i już . Wierzch płyt styroduru możesz "oblecieć "dokoła pianką

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Jestem na etapie izolowania ścian fundamentowych (gł. przemarzania 0.80cm). Teren piaszczysty, woda 4m pod poziomem gruntu.

Proszę o sugestie odnośnie niżej planowanych czynności:

1. Gruntowanie fundamentu z obu stron Dysperbitem Dn (rozcieńczony 1:1) - już zrobione.

2. Izolacja Dysperbitem Dn z obu stron.

3. Styro EPS 100-038 - ściany zewnętrzne

4. Siatka+klej (tu pytanie: czy tylko część cokołową i np. 20 cm pod pow. grutnu, czy na całość?)

5. Dysperbit Dn

6. Folia kubełkowa

Jestem na etapie izolowania ścian fundamentowych (gł. przemarzania 0.80cm). Teren piaszczysty, woda 4m pod poziomem gruntu.

1. Gruntowanie fundamentu z obu stron Dysperbitem Dn (rozcieńczony 1:1) - już zrobione.

4. Siatka+klej (tu pytanie: czy tylko część cokołową i np. 20 cm pod pow. grutnu, czy na całość?)

5. Dysperbit Dn

6. Folia kubełkowa

5. Dysperbit Dn

6. Folia kubełkowa

A dlaczego EPS100 a nie styrodur albo Hydro?

A jeżeli ten EPS100 to bym dał siatkę und klej na całości.

po pierwsze to ,żeby to dobrze zaizolować to trzeba by najpierw otynkować scianę z bloczków bo takie malowanie po nierównych bloczkach i fugach to g***no da a po drugie to niech sobie część podziemna będzie wilgotna przecież robimy izolację poziomą a przez styropian nie podciagnie wilgoć

Róniez jestem zdania że dyperbit to syf. A jedna warstwa niewiele da. TAK jeżeli nie mamy piwnicy to izolacja przeciw wilgociowa na ścianie nie ma raczej sensu (już bardziej na styropianie).

Styropian chłonie wilgoć!

A dlaczego EPS100 a nie styrodur albo Hydro?

A jeżeli ten EPS100 to bym dał siatkę und klej na całości.

Na moje warunki wilgotnościowo-glebowe wystarczy izolacja lekka. Nie mam gliny, kamieni, ani wody w glebie.EPS100 jest wystarczająca (wg źródeł pisanych, kierbuda i znajomego majstra).