manual 13.07.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 podepnę się do tematu robie ocieplenie piwnic / fundamentów odkopałem , wyczyściłem, pomalowałem takim czarnym i mam zamiar dać styrodur na kleju a potem folię z wypustkami moje pyt. czy mogę ze styrodurem dojechać na maksa do góry / ewentualnie osadzić u góry na piance / szczelnie / ???? czy nie zablokuje to oddychania ścian ??? / góra jest ocieplona i tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.07.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 podepnę się do tematu robie ocieplenie piwnic / fundamentów odkopałem , wyczyściłem, pomalowałem takim czarnym i mam zamiar dać styrodur na kleju a potem folię z wypustkami moje pyt. czy mogę ze styrodurem dojechać na maksa do góry / ewentualnie osadzić u góry na piance / szczelnie / ???? czy nie zablokuje to oddychania ścian ??? / góra jest ocieplona i tynk CO znaczy dojechać na max'a czyli gdzie ? Jeżeli do górnej warstwy ocieplenia ściany to tak. Ściana nie oddycha (przez styropian). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_wesola 21.07.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witam, ja u zamierzam u siebie zrobic tak, dodam ze mam piwnice i woda grubtowa jest jakies 16cm po lawami - wiec wysoko. Na bloczki 2xdysperbit, styropian na zwykly klej, siatka zatopiona w kleju, dysperbitx2, folia kubelkowa. Uwazam ze to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 22.07.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 WitamA co w przypadku ściany graniczącej z tarasem, czy też należy dawać wszystkie warstwy(dysperbit, styropian na klej, siatka, klej), czy można sobie podarować klej w tym miejscu ze względu na obsypanie styropiany do samej góry piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 28.07.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam, ja u zamierzam u siebie zrobic tak, dodam ze mam piwnice i woda grubtowa jest jakies 16cm po lawami - wiec wysoko. Na bloczki 2xdysperbit, styropian na zwykly klej, siatka zatopiona w kleju, dysperbitx2, folia kubelkowa. Uwazam ze to wystarczy. Uważam że woda wysoko. Trzeba rozważyć izolacje przeciw-wodną. Może zrób drenaż opaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amadeuss 05.09.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 jakiej grubości styropianem ocieplać fundament?pytanie zasadnicze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter40 12.08.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Zwyczajnie . Na izolbet przyklej styrodur , obłóż folia kubełkową obsyp ziemią i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter40 12.08.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 witam wszystkich forumowiczów po dłuzszej przerwie chce sam ocieplic sam fundamenty styropianem i tu moja prosba czy ktos mógłby mi poradzic albo podac jakis link jak to sie robi krok po kroku za wszelkie porady uwagi bardzo dziekuje pozdrawiam Witam . Moim zdaniem powinienes dwukrotnie pomalować np dysterbitem , później przylkeić najlepiej styrodur , obłożyć go folią kubełkową i obsypać i już . Wierzch płyt styroduru możesz "oblecieć "dokoła pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumigt 29.08.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Zwyczajnie . Na izolbet przyklej styrodur , obłóż folia kubełkową obsyp ziemią i gotowe Który izolbet ?? I po 2-gie folią kubełkową w kttórą stronę ... Kubełkami do gruntu czy do styrodur-u ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 21.09.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Jestem na etapie izolowania ścian fundamentowych (gł. przemarzania 0.80cm). Teren piaszczysty, woda 4m pod poziomem gruntu.Proszę o sugestie odnośnie niżej planowanych czynności:1. Gruntowanie fundamentu z obu stron Dysperbitem Dn (rozcieńczony 1:1) - już zrobione.2. Izolacja Dysperbitem Dn z obu stron.3. Styro EPS 100-038 - ściany zewnętrzne4. Siatka+klej (tu pytanie: czy tylko część cokołową i np. 20 cm pod pow. grutnu, czy na całość?)5. Dysperbit Dn6. Folia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 21.09.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Jestem na etapie izolowania ścian fundamentowych (gł. przemarzania 0.80cm). Teren piaszczysty, woda 4m pod poziomem gruntu.Proszę o sugestie odnośnie niżej planowanych czynności:1. Gruntowanie fundamentu z obu stron Dysperbitem Dn (rozcieńczony 1:1) - już zrobione.2. Izolacja Dysperbitem Dn z obu stron.3. Styro EPS 100-038 - ściany zewnętrzne4. Siatka+klej (tu pytanie: czy tylko część cokołową i np. 20 cm pod pow. grutnu, czy na całość?)5. Dysperbit Dn6. Folia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 24.09.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 niech ktoś mi powie po co malować tą ścianę fundamentową tym dysperbitem ? co on ma niby dać ? moim zdaniem to bez sensu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.09.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Jestem na etapie izolowania ścian fundamentowych (gł. przemarzania 0.80cm). Teren piaszczysty, woda 4m pod poziomem gruntu. Proszę o sugestie odnośnie niżej planowanych czynności: 1. Gruntowanie fundamentu z obu stron Dysperbitem Dn (rozcieńczony 1:1) - już zrobione. 2. Izolacja Dysperbitem Dn z obu stron. 3. Styro EPS 100-038 - ściany zewnętrzne 4. Siatka+klej (tu pytanie: czy tylko część cokołową i np. 20 cm pod pow. grutnu, czy na całość?) 5. Dysperbit Dn 6. Folia kubełkowa A dlaczego EPS100 a nie styrodur albo Hydro? A jeżeli ten EPS100 to bym dał siatkę und klej na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.09.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 niech ktoś mi powie po co malować tą ścianę fundamentową tym dysperbitem ? co on ma niby dać ? moim zdaniem to bez sensu . Wilgoć Marlid, wilgoć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 24.09.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 po pierwsze to ,żeby to dobrze zaizolować to trzeba by najpierw otynkować scianę z bloczków bo takie malowanie po nierównych bloczkach i fugach to g***no da a po drugie to niech sobie część podziemna będzie wilgotna przecież robimy izolację poziomą a przez styropian nie podciagnie wilgoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.09.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 po pierwsze to ,żeby to dobrze zaizolować to trzeba by najpierw otynkować scianę z bloczków bo takie malowanie po nierównych bloczkach i fugach to g***no da a po drugie to niech sobie część podziemna będzie wilgotna przecież robimy izolację poziomą a przez styropian nie podciagnie wilgoć Róniez jestem zdania że dyperbit to syf. A jedna warstwa niewiele da. TAK jeżeli nie mamy piwnicy to izolacja przeciw wilgociowa na ścianie nie ma raczej sensu (już bardziej na styropianie). Styropian chłonie wilgoć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 25.09.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 A dlaczego EPS100 a nie styrodur albo Hydro? A jeżeli ten EPS100 to bym dał siatkę und klej na całości. Na moje warunki wilgotnościowo-glebowe wystarczy izolacja lekka. Nie mam gliny, kamieni, ani wody w glebie.EPS100 jest wystarczająca (wg źródeł pisanych, kierbuda i znajomego majstra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 25.09.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 no właśnie, czy nie lepiej przykleić styropian na gołą ścianę fundamentową potem zaciągnąć to klejem i wtedy ewentualnie pomalować tym dysperbitem ? oczywiście styropian aqua. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts