Gość Grzegorz_K 30.07.2003 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Kupuję nieduży poniemiecki dom, chcę założyć ogrzewanie gazowe z piecem w piwnicy ale piwnica ma tylko 1,7 m wysokości. Czy koś może poradzić jak pogłebić piwnicę do wymaganej wysokości 1,9 m ? Może nie opłaca się tego robić ? Jestem "zielony" w tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 31.07.2003 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Czesc Grzegorzu, zakupilem domostwo o podobnych piwnicach, u mnie 180 cm na srodku piwnicy, a po bokach pachy sklepienia kolebkowego schodza niemal do posadzki. Ja zakladam piec weglowy na eko-groszek, ale instalator tez wpierw zapytal, czy piwnicy nie da sie poglebic, choc w moim przypadku mialoby sie to skonczyc na obnizeniu w najblizszym sasiedztwie kotla. Jednak wysoki poziom wod gruntowych nie pozwala mi na to. Chyba gdzies kiedys przeczytalem, ze pomieszczenia wtornie adoptowane na kotlownie moga odbiegac od norm przewidzianych dla nowobudowanych - wiec moze i w twoim przypadku jest mozliwe odstepstwo od reguly. Powodzenia w dalszych poszukiwaniach rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 31.07.2003 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Cześć Grzegorzu, Jaką masz oryginalną podłogę w piwnicy. U mojego sąsiada wydawało się, że jest to klepisko, ale okazało się, że pod półmetrową, naniesioną przez lata warstwą ziemi jest coś w rodzaju betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Grzegorz_K 22.08.2003 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Cześć ! Dzięki za odpowiedzi. Dodają mi mimo wszystko sił do zmagań z przeciwnościami.Nie pisałem bo byłem na zasłużonym urlopie. Przedwczoraj odebrałem klucze od mojego domku i obejrzałem go sobie dokładniej. W piwnicy na podłodze coś jakby wylewka betonowa, Twoje podejrzenia Sławku sie nie nistety nie sprawdzają. Rozmawiałem wstępnie z instalatorem od pieców gazowym i powiedział, że minimum wysokości to 1,9 m i basta!Teraz rozważam, czy piec w kuchni na parterze czy w docelowej łazience nad kuchnią.Pozdrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.09.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 grzegorzu mozesz poglebic tylko miejsce gdzie ma stac kociol ale musi ono miec odwodnienie.ja mam pod lanym stropem parteru piwnice tez wysokosci 180 i zastanawiam sie czy daloby sie ja poglebic do wysokosci "uzytkowej" tak abym nie musial sie schylac np 200. Moze macie jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts