piotrulex 09.10.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 wlasnie. jakie sa standardowe i jakie sa u Was wysokosci blatow w meblach na wymiar. may tez w kuchni jakis kacik jadalny wiec jak wygodnie bedzie sie jadlo - chcemy aby blat stolu byl rowniez parapetem ale wtedy musialo by to byc nieco ponad 90cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 09.10.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Normalnie to jest w przedziale 87-90 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 09.10.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 u nas jest dokładnie 86 cm, parapet jest na 89-90 (centymetr przerwy) i jest dobrze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.10.2007 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 dzieki kto jeszcze zdradzi jak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 13.10.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 A my projektujemy że parapety wewnętrzne będą przedłużeniem blatów kuchennych - widziałem takie rozwiązania i świetnie się sprawdzają, nic nie wpada za, można łatwo przesunąć garnek na parapet, jednolita powierzchnia itp.Problem jest jedynie w eleganckim rozwiązaniu p "wsunięcia" parapetuPoza tym blaty samonośne (można wysunąć szafki - mam tak teraz) żona błogosławi jak chce posprzątać za - ostatnio znajomy "dorobił się " gniazda za zabudową firmową - totalna demolka kuchni88 cm - szafki na nóżkach (w kuchni pod szafkami zawsze jest najwięcej syfu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.10.2007 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 u nas wychodzi ze blat bedzie na 92cm. ja mam 186 cm wiec mysle, ze bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 18.10.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Kuchenka gazowa 82cm ,a blaty i parapet 94 i jest OK. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.10.2007 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Kuchenka gazowa 82cm ,a blaty i parapet 94 i jest OK. Super dlaczego akurat tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 19.10.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 my planujemy blaty na 93cm.Oboje jesteśmy wysocy i taka wysokość (sprawdzona w salonach kuchennych) jest błogosłwieństwem dla naszych kręgosłupów.W tej chwili w mieszkaniu mamy 88cm i jest to zdecydowanie zbyt nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 24.10.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 piotrulex Sprawdzona wysokość i jest OK. Zrób sobie makietę wysokosci to sobie dobierzesz wysokość dla siebie i malży Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.10.2007 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 piotrulex Sprawdzona wysokość i jest OK. Zrób sobie makietę wysokosci to sobie dobierzesz wysokość dla siebie i malży Pozdr. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allanah 25.10.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 my planujemy blaty na 93cm. Oboje jesteśmy wysocy i taka wysokość (sprawdzona w salonach kuchennych) jest błogosłwieństwem dla naszych kręgosłupów. W tej chwili w mieszkaniu mamy 88cm i jest to zdecydowanie zbyt nisko. u nas też bedzie min 93 cm i w związku z tym mam pytanie, jak wybrnąć w przypadku tego podwyższonego blatu ze zmywarką do zabudowy. Piekarnik wiadomo pod spodem ma szufladkę i jej wysokość mozna odpowiednio dobrać, poza tym piekarnik mozna umieścić na wysokości blatu. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy po prostu nóżki i cokół pod szafkami podwyższone o 5 cm a zmywarkę ustawiona na podwyższeniu. Da się to zrobić jakoś inaczej żeby zamiast w cokole wykorzystać tę przestrzeń w szafkach lub szufladach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 25.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Allanach Wszystko się da, jeżeli jest taka potrzeba .Tylko trochę pracy Robimy dla siebie to musi być tak jak nam pasuje Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 26.10.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 też mam do was "kuchenne" pytanie. Standardowy blat z MDFu ma szerokość 55cm. U nas parapet na wysokości 90cm -tak jak szafki. Myślicie, że znajdę na tyle szeroki blat, żeby nachodził na parapet? Musi być ze zwykłej płyty, bo na marmury i granity mnie nie stać. Szerokośc blatu 55+ "parapet" ok 23cm. I jeszcze pytanie o elektrykę -bo jestem właśnie na etapie instalacji. Czy gniazdko do piekarnika lub zmywarki dawaliście bezpośrednio za urządzeniem czy obok (pod blatem oczywiście)? A jak wyprowadziliście prąd pod okap kominowy (pochłaniacz -nie podszafkowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 27.10.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Mi montują kuchnię w poniedziałek. Szafki z blatami będą na wysokości 86 cm (bo ja niska jestem ). Natomiast będę miała taki stoliczek zaraz przy meblach i ona będzie na wysokości 75 cm, z normalnymi krzesełkami. Teraz mam blat w formie stol;oika to trzeba jeść na barowych stołkach. Nie jest to zbyt wygodne. też mam do was "kuchenne" pytanie. Standardowy blat z MDFu ma szerokość 55cm. U nas parapet na wysokości 90cm -tak jak szafki. Myślicie, że znajdę na tyle szeroki blat, żeby nachodził na parapet? Musi być ze zwykłej płyty, bo na marmury i granity mnie nie stać. Szerokośc blatu 55+ "parapet" ok 23cm. Ja będę miała na równi blat z parapetem tzn. blat kuchenny (grubości 38 mm) będzie "wchodził" w okno. I w tym miejscu szerokość blatu będzie ponad 80 cm. Napiszę w poniedziałek jak wyszło. Blaty kuchenne są różnej szerokości, 60 cm, 100, 120. I jeszcze pytanie o elektrykę -bo jestem właśnie na etapie instalacji. Czy gniazdko do piekarnika lub zmywarki dawaliście bezpośrednio za urządzeniem czy obok (pod blatem oczywiście)? A jak wyprowadziliście prąd pod okap kominowy (pochłaniacz -nie podszafkowy). Gniazdo od zmywarki należy dać obok urządzenia, ponieważ zmywarka dochodzi do samej ściany (no chyba że blat mędzie miał szerokość 80 cm). Gniazdko mam zrobione tak jak ma wisiec okap. Okaże się w poniedziałek czy jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 27.10.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Dzięki Aga! czekamy więc na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allanah 29.10.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Wszystko się da, jeżeli jest taka potrzeba .Tylko trochę pracy Ale jak? Ostatnio chodzi mi po głowie, żeby piekarnik zamontować jednak pod płytą, a zmywarkę, z której korzystamy jednak częściej, na wysokości ok 0.5 m nad podlogą. korzysta ktoś z takiego rozwiązania? sprawdza się? Jesli chodzi o gniazda to zdecydowanie obok. Ja miałam to rozwiązane w ten sposób ze gniazda były zamocowane we wnętrzu szafki pod zlewozmywakiem, w dnie tej szafki był otwór, szafki na nożkach i pod szafkami biegły przewody do wszystkich urządzeń. Na nóżkach oczywiście zamontowany cokół z płyty. To daje możliwość odłączenia i ewentualnego wyjecia urządzeń bez demontażu blatów czy mebli. Nigdy nie musiałam z tego korzystać ale w nowej kuchni zrobię podobnie, na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 12.11.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Dla mnie 90 jest za wysoko, wiec chyba zdecyduje sie na mniej jakies 85-86 - a parapet jest na wysokosci 90 wiec sie rozminiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 12.11.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Najbardziej ergonomiczna pozycja przy pracy to ręce są zgięte w łokciu pod kątem prostym, umożliwia to blat znajdujący sie 10 centymetrów poniżej łokcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.11.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 szafki standardowe majawysokość 85 cm, u nas sa o 4 cm i jest super ponieważ mnie nie strzyka w krzyżu a małżonka nie stoi na palcach, poza tym zmywarka da sie wsunąć pod blat , bo nie jest do zabudowy i nie musi byc . Co do stołu to ma on wysokość 80 cm i to wydaje sie byc uptymalne zwazywszy ze jada z nami córcia.Parapety w domu są standardowo na 90 cm ito jest dobre rozwiązanie bo zwieksza ustawnosc pomieszczen mozna cos postawic pod oknem szafki biurko itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts