Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy pod klucz 2000/m2

Recommended Posts

1. Czy jest szansa na realizację tego projektu za 2000/m2? a może taniej? :)

http://projekty.wm.com.pl/domy/W03.html

(+ kominek)

2. Jakich zmian dokonac, aby było taniej?

3. Czy rezygnowac z wiatrołapu zewnetrznego i zrobic go wewnątrz? (tam gdzie schody)

Jest szansa.Dom prosty w budowie.

Na moje oko,bez szaleństw materiałowych 260-270tys na gotowo

Za bardzo nie ma na czym oszczędzić do stanu surowego otwartego.Zawsze oszczędza się najwięcej na wykończeniówce.

Oszczędności większe to : okna białe bez rolet,brak pełnego deskowania pod dachówkę, blachodachówka przy tego typu dachu-nie polecam,no i wybór ekipy budującej oraz czy budowa systemem gospodarczym czy przez firmę od A do Z -jeśli przez firmę to zapomnij o 2tys/m2

...pamiętaj najwięcej oszczędności jest przy szeroko rozumianej wykończeniówce

To typowy przykład domu dwupokoleniowego,nie rezygnuj z wiatrołapu bo będziesz wchodził w buciorach od razu do salonu,jakoś tak nie bałdzo:) Ja bym jeszcze pomyślał nad osobnym/oddzielonym wejściem na wyższą kondygnację,no chyba,że budujesz ten dom dla jednej rodziny...ale wtedy wybrałbym inną aranżację wnętrz,zwłaszcza do góry

Jeżeli metodą gospodarczą to może Cię nawet taniej wynieść. Ja swój domek szacuję na ok 1500zł/metr (stan surowy zamknięty wyniósł mnie ok 625zł/metr). Dachówkę ceramiczną możesz zastąpić cementową -o połowę tańsza a wygląda równie dobrze (wiem bo mam :D). A gdzie planujesz wstawić drugi komin i kominek?

Dachówkę ceramiczną możesz zastąpić cementową -o połowę tańsza

MIT MIT MIT

będę walczył z tym mitem, bo też zamierzałem kryć dachówką cementową. Ale wyceny w składach miałem takie, że się zdzwiłem.

Na mój dach: blachodachówka: ponad 12.000, cementowa: ok. 15.000, a ceramiczna, jedna z lepszych: 16.700 !!!!

MIT MIT MIT

Proponuję zawsze sprawdzić ceny każdego rodzaju, a potem decydować.

MIT MIT MIT

będę walczył z tym mitem, bo też zamierzałem kryć dachówką cementową. Ale wyceny w składach miałem takie, że się zdzwiłem.

Na mój dach: blachodachówka: ponad 12.000, cementowa: ok. 15.000, a ceramiczna, jedna z lepszych: 16.700 !!!!

MIT MIT MIT

No fakt- nie wiem jak jest teraz. Ja kupowałam w marcu i wówczas -blachodachówka ok 24zł, dachówka cement Braas- 21zł, a jedyna ceramiczna jaką wtedy znalazłam (bodajże Sirius) -50zł/metr :roll: -więc moja cementowa Braasa była o połowę tańsza...

MIT MIT MIT

MIT MIT MIT

No fakt- nie wiem jak jest teraz. Ja kupowałam w marcu i wówczas -blachodachówka ok 24zł, dachówka cement Braas- 21zł, a jedyna ceramiczna jaką wtedy znalazłam (bodajże Sirius) -50zł/metr :roll: -więc moja cementowa Braasa była o połowę tańsza...

buki - moze policz tez dodatki do dachu cementowego i ceramicznego - wtedy podyskutujemy czy "mit" :wink:

Proponuję zawsze sprawdzić CAŁOŚĆ danego elementu , a potem decydować.:)

buki - moze policz tez dodatki do dachu cementowego i ceramicznego - wtedy podyskutujemy czy "mit" :wink:

Proponuję zawsze sprawdzić CAŁOŚĆ danego elementu , a potem decydować.:)

Zgadza się. Najpierw wycenić różne materiały, a potem decydować. Nie wierzyć w stereotypy. Dodatki są podobne jeśli chodzi o cement i ceramikę. Porównywałem ceny za cały kompletny dach... i wyszło jak wyszło - miałem mieć cementowe, a kupiłem ceramiczne Bogena, bo różnica w cenie była stosunkowo żadna.

• 1 month później...
a mozna w tym projekcie zrobić tylko 1 komin - ten od kominka, a tam gdzie kuchnia i toaleta tylko wentylację bez komina?

kombinuję co by tu zrobić żeby było jak najtaniej..

juz zmniejszyłam ilośc okien dachowych do 3 (kuchnia, schody i łazienka), w p

okojach będą tylko elewacyjne okna.

kombinuj ,kombinuj tylko zebys nie przkombinował bo poprawki dopiero kosztują

a gdzie podłączysz sobie kocioł grzewczy jak zrobisz jeden komin

Moj znajomy zawsze powtarza ''co tanio to i drogo'.Dobrze sie zastanow bo swój

dom konczę i wiem coś o poprawkach :roll:

Oszczędzisz tak naprawdę dopiero na etapie instalacji, stolarki i wykończeń. Wiatrołap trochę podroży koszt, ale jest wygodny, no i bryła budynku bardzo straci bez niego. Ja bym ograniczyła ilość przeszkleń w wiatrołapie i zostawiła tylko jedno okno doświetlające (taniej, więcej miejsca na garderobę ,łatwiej ogrzać, mniej mycia szyb i nie widać ewentualnego bałaganu :wink: :oops: ). Na dach robiłabym kompletne wyceny na określone pokrycia i wtedy podjęła decyzję - u mnie ceramiczna dachówka wypadła taniej niz cementowa.

Natomiast wszelkie oszczędności na etapie konstrukcji, ociepleń i wentylacji przyjmuję z wielką ostrożnością - bo oszczędność góra w kilku tysiącach lub nawet set złotych, a problemy na długo. Znam inwestorów, ktorzy na etapie stanu surowego walczą o 1-2 tys zł kosztem ważnych konstrukcyjnie i ekspolatacyjnie rzeczy, a potem na etapie wykończeń dostają "małpiego rozumu" i konkurując z sąsiadami kupują egzotyczne parkiety i drzwi wewnętrzne po 1000-2000zł.