Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do - Dziennik Vampa, Sina oraz o klombikach

SIN

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cieknące tarasy - to problem odwieczny. Jedyna metoda - zrobić wszystko od początku - samemu. Na mojej budowie mam taras nad łącznikiem pomiędzy budynkami. Ustaliłem z ekipą wszystkie szczegóły co i jak ma być zrobione. Dwa elementy: spadki z betonu i wanna z papy. Niestety nie sprawdziłem. 650 zł za beton z gruchy, a spadki za małe i w niewłaściwą stronę. Papa specjalna, modyfikowana "mostowa" - zakłady zamiast 30 cm dali 5 i położyli w niewłaściwą stronę, zamiast od strony najniższej - zaczęli od najwyższej ... dużo by jeszcze pisać. Moim zdaniem na każdym balkonie/tarasie musi być zrobiona szczelna wanna z dwóch warstw papy termozgrzewalnej modyfikowanej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zgrzanie zakładów i podwinięcie brzegów pod inne elementy budynku, aby woda nie mogła dostać się w okolice tych brzegów. Np.: styropian ocieplenia elewacji powinien kilkanaście centymetrów zachodzić na papę tak aby ściekająca z niego woda nie dostawała się pod spód. Wszystkie tam gdzie jest krawędź papy sklejona na zakład trzeba najmniejszym palnikiem rozgrzać ponownie i wszystko razem ponownie przetopić. Najmniejsza fałda papy na zgrzewie musi być przecięta, przetopiona i zaklejona łatą. Takie fałdki na zgrzewach to 100 procent przeciek. Jeszcze ważna uwaga - papa nigdy nie połączy się z betonem! bez względu na zastosowane podkłady i mazidła - zawsze będzie tam szczelina - dlatego musi być wanna z wywiniętymi do góry brzegami. Na swojej budowie zużyłem grubo ponad tysiąc metrów kwadratowych papy - większość kładłem sam - wiem co piszę. Mój taras będzie robiony od początku. Styropianowa elewacja będzie zdarta, stara papa będzie zdarta, wylewka skuta i wszystko od początku. Nie ma innej metody. Teraz widzisz tyko przesączenia, ale uświadom sobie, tą wodą masz napełnione wszystkie szczeliny pustaka. Ne namoczone! WYPEŁNIONE! Nawierć otwór - jeśli trafisz na pustkę w pustaku wytryśnie z niej woda.

Wesołych Świąt :D

Masz coś jeszcze wesołego do powiedzenia? :lol: Jak już nie, to ide sobie strzelić w łeb.

Spadki były, pape kładł teść- więc się przyłożył. Wylewkarz położył wylwekę ze spadkiem....i nic....No to czas po świętach od nowa...a dziurę jutro nawiercę i sprawdze ;p może to nie woda, ale dajmy na to wódka tryśnie.

• 2 weeks później...
Kominek w tym: okładzina z piaskowca, plus płyty piaskowca- góra, dół, przekucie komina (bo budowlańcy zrobili krzywo) wstawienie 7 metrów rur z kwasówki, pierdułki na kominie- strażak, rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz plus jej montaż. W sume 10 tys.

Nie ma sprawy. Kominek zrobiony od 2 tygodni, ciągle schnie, przez to, że nie ma ogrzewania w domu, ale hydraulik obiecał że wejdzie w poniedziałek......rany jak mi się marzy posiadówka w ciepłym salonie przed trzaskającym ogniem, a nie w czapce i rękawiczkach okutany kurtką prawie wchodzący do ognia :/

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Decyzja zapadła mieszana ;) , czyli salon i jadalnia będą w ciemne dechy, dziurawe na maksa i postarzane. Całe piętro jasnymi bez postarzeń. Ekipa właśnie sie pakuje i dziś ma dojechać. Może już nie długo pojawią sie pierwsze fotki z ich prac. A dzieje sie u mnie na maksa, zaraz biorę się za aktualizacje dziennika. :lol:

Googulek - ta sama firma, ale już decha zwykła, troszkę sękowa, ale bez postarzeń i dziur ;)

Co do cen to ćśśśśś, póki co ;)