Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak u Was wyglądają ceny działek budowlanych ?

pado

Recommended Posts

Witam,

Dzisiaj dowiedziałem się ,że mój kolega kupił działeczkę budowlaną w cenie 90 zł/m (z wodą miejską na działce) w okolicach Poznania - ok 20km od centrum .Trochę sie targował , ale właściciel opuścił mu ceną o 9 zł /m Uważam , że cena nie zła bo inny znajomy kupił też w tej samej okolicy ,ale w maju i zapłacił ok 130zł/m z łaską i strachem aby nie został wykiwany..Owszem działka - działce nie zawsze jest równa , ale miały jedną cechę wspólna uzbrojenie do dociągnięcia ok. 70 m . Czyżby wariackie ceny wreszcie zatrzymują się , a wręcz trochę spadają . W znanym mi biurze nieruchomości znajoma powiedziała mi ,że zapał na kupowanie mieszkań i działeczek jakby opadł i telefonów jest też mniej. Sądzi ,że ceny wzrosną jak wróci kolejna fala polskich emigrantów z zagranicy. Myślę, ze w tym roku nie kupi już kolejnego nowego autka co jej sie niedawno jeszcze marzyło .Czyżby duzi inwestorzy wietrząc koniec koniunktury zaczynają sprzedawać to co wcześniej kupili na handel ? A może rolnicy też wolą sprzedać teraz bo w przyszłym roku ,może być gorzej z z cenami ? Co sądzicie - jak jest w Waszej okolicy ? Czy to jest tylko chwilowa cofka cenowa :D :oops:

U mnie ( w małym mieście 20 km od Katowic)z 45-60 pln/ za metr dwa lata temu teraz jest 90-110 w gorszym położeniu i co trochę ktos pyta o działki. O druga działke która mamy w innym mieście ciotce która mieszka obok ciągle susza głowę. Ja myślę że będzie drożej i ten boom mamy jeszcze przed sobą. Ziemia jest przeważnie jeszcze dość tania. Jak się ludziom jako tako powodzi kupują mieszkania bo to jedna z najważniejszych potrzeb. A dom jest jakby "kaprysem", marzeniem do którego wiele osób dojrzewa jak już pomieszkają w blokach. Okazje takie że za mieszkanie w bloku można było kupic dom z działką pod miastem chyba mijają. I czasy kiedy za działke można było kupic samochód góra klasy kompakt też. Ceny nieruchomości są niejako pochodną zarobków a te podobno rosną. Oczywiście możliwy jest taki scenariusz jak w Stanach gdzie każdy kto miał tętno mógł dostać kredyt i teraz sa tego skutki.

2 km od granicy Nowego Sącza można kupić i po 30zł/m2, ale np. obok mnie działki są już po 80-90zł/m2 (Chełmiec-Gaj).

Ja kupiłem w 2005 - 1700m2 po 40zł/m2. Dwa lata i bicie 100%.

Nowy Sącz-Wólki (najdroższa dzielnica) - 130-150zł.m2, ale problem taki, że wolnych gruntów praktycznie już nie ma :-?

Witam,

Czyżby wariackie ceny wreszcie zatrzymują się , a wręcz trochę spadają . W znanym mi biurze nieruchomości znajoma powiedziała mi ,że zapał na kupowanie mieszkań i działeczek jakby opadł i telefonów jest też mniej. Co sądzicie - jak jest w Waszej okolicy ? Czy to jest tylko chwilowa cofka cenowa :D :oops:

hej,

nie sądzę, żeby ceny działek spadły z prostej przyczyny - jest ich ograniczona ilość w promieniu x km od duzych miast. blokow na obrzezach miasta mozna jeszcze nastawiac od cholery, natomiast gruntow jest skonczona liczba i cudów się nie zmieni.

My działkę 2 lata temu kupowaliśmy za paredziesiąt złotych za m2; wczoraj na allegro widziałem położoną 200m od mojej działkę z ceną ponad 100zł za m2.

Przeźmierowo k/Poznania (ok.3km od granic) 300-400 zł/m2. Troszke spadły, bo na początku roku dochodziły do 500zł/m2. Pełne uzbrojenie:woda, gaz,kanaliza,tel.,pozbruk. Jak kupowałem w 2003r. to były po 20zł/m2 + uzbrojenie ok.15zł/m2. ale wtedy to było szczere pole :)

Ja dodam właśnie do tego co pisał mpoplaw : te "wsie" :wink: , np. moja ok. 5 km od Łodzi - 100 zł to minimum. 130 zł/m2 zaczyna byś dobrą średnią :o

Trzeba było kupić jeszcze troche te 4 lata temu i teraz sprzedać. Chałupa byłaby za darmo :wink:

pozdrawiam, majki

w łodzi w tej chwili na przetarg na działkę przychodzą tłumy, przebicia osiągają nawet 10 krotne od ceny wywoławczej, przykładowo działka w centrum miasta ze wszystkimi mediami, nadająca się pod apartamentowiec poszła ostatnio za 10 mil zł, na obrzeżach miasta działki z częściowym uzbrojeniem idą za 200-250 zł/m2 na wsiach pod łódzkich poniżej 100 zł/m2 ciężko coś znaleźć

Misztal podbija ceny :wink:

Powiem tak ... pracuje w miejscu gdzie na ceny działek patrzymy z niedowierzaniem. Co tydzień dostajemy około 10-20 aktów notarialnych z naszego regionu.

Za swoją w zeszłym roku dawałam 32 zł/m2 - obecnie jest po 180zł/m2.

Ale mamy takie perełki, że kosztują po 400zł.

Największy skok jest na "wichurach", takich prawdziwych pod wrocławskich wsiach, gdzie w zeszłym roku ceny były takie jak ja dałam a w tym roku idą za około 200zł/m2 i rosną - rosną - rosną - tam gdzie były absurdalnie drogie już w zeszłym roku to dużo nie podrożały a wręcz staniały - ale tylko dla tego że te fajne lokalizacje się skończyły i zostały tylko "ochłapy", a ci co mają w rewelacyjnej lokalizacji nadal nie sprzedają – pewnie czekają aż 1m2 będzie kosztował 1tys. zł/m2 – ale to pewnie za 5 lat, jak już powstaną te willowe osiedla - bo "zwykły" człowiek nie kupi działki za 400zł/m2 o pow. 10a.