Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miasto 80tysięczne, z uczelnią- więc sporo i studentów...

10km od centrum- wioska.... w tamtym roku po 10zł

a teraz od 30 do 50zł (ale nie wiem czy kupują....?) bo jeszcze globalizacja miejska tam nie doszła tak masowo...pewnie za 3lata to będzie zagęszczenie, obecnie jeszcze dużo osób szuka do 5-6 km od miasta w miejscowościach które uznawane są za "przyległe do miasta" (sog. satelitenstadt)...

u nas w granicach 200zł/m kw, a im dalej od miasta tym "taniej"...

20-30km od Olsztyna można nawet za 50zł coś kupić, ale jak potem do miasta dojechać???

To daj mi kupca na rekreacyjną w granicach miasta nad jez. Skanda.

Czytam, czytam i niewierze Ja za swoją dałem 25000zł. 12arów na działce prąd i woda okolice Jeleniej Góry. Więc chyba nie przepłaciłem? A żona i tak mówiła że drogo i bez gazu a to było we wrześniu, tego roku oczywiście.
1,5 roku temu płacilismy 60zł/metr, działka zupełnie nie była uzbrojona. Kilka dni temu widziałam w gazecie cenę takiej działki 280zł/metr... Szok :o Jednak można chyba jeszcze kupić w mojej okolicy działkę po 200zł/metr :wink:
U nas też wariactwo. Jak kupowałem 3 lata temu było po 150zł/metr. Teraz to już jest pewnie 600-700zł za metr :o. Ale to wina głównie deweloperów którzy wykupują wszystko jak leci a poza tym dla nich nie istnieje coś takiego jak realna wartość metra czy ara. Dla nich ważny jest odpowiednio wyliczony indeks który każdy deweloper inaczej nazywa ale z grubsza sprowadza się do tego że wyliczają jaką kwotę wniesie cena działki do jednego metra kwadratowego mieszkania.