Mexx_AG 09.10.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Chcę wykonać sufit podwieszany na poddaszu, na skosach. Problemem jest fakt, że krokwie mają wysokość 12 cm, a nad nimi zastosowano pełne deskowanie i papę, co powoduje konieczność zastosowania szczeliny wentylacyjnej przynajmniej 3-4 cm. Sufit ma około 32 metry kwadratowe, ponadto zamontowane są tam 3 okna dachowe. Zamierzam zastosować wełnę mineralną o grubości całkowitej 25 cm (20 cm między krokwie i 5 cm w poprzek między profilami). Dziś znalazłem odpowiednio długie wieszaki grzybkowe do mocowania profili CD60 i pewien sprzedawca stwierdził, że absolutnie nie mogę stosować klasycznych profili CD60, tylko oryginalne firmy Rigips, model Ultrastil o grubości 0,6 mm, które są dodatkowo ryflowane. A to wszystko ze względu na to, że w moim przypadku odległość od krokwi na jaką zamierzam "wypuścić" profile jest zbyt duża i profile zwykłe o grubości 0,5 mm nie zapewnią wystarczającej sztywności konstrukcji. Dodatkowo odradzał profile "marketowe", gdyż one według niego są jeszcze cieńsze. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 10.10.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Czyli chcesz odsunąć się z profilami od krokiew na jakieś 11-12cm? IMO to dość dużo, ale to nie profile powinny być tu mocniejsze, tylko wieszaki/uchwyty. Ew. można dać jakąś kratownicę z profili, ale tu już się nie wypowiadam... Skontaktowałbym się bezpośrednio z producentami systemów GK i dowiedział co proponują. W każdym razie profile IMO zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość RenoFlo 10.10.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Dziś znalazłem odpowiednio długie wieszaki grzybkowe do mocowania profili CD60 i pewien sprzedawca stwierdził, że absolutnie nie mogę stosować klasycznych profili CD60, tylko oryginalne firmy Rigips, model Ultrastil o grubości 0,6 mm, które są dodatkowo ryflowane. A to wszystko ze względu na to, że w moim przypadku odległość od krokwi na jaką zamierzam "wypuścić" profile jest zbyt duża i profile zwykłe o grubości 0,5 mm nie zapewnią wystarczającej sztywności konstrukcji. Vitaj - cie Standardem, technologicznym, są profile wykonane z blachy o grubości 0,6 mm. Stosowanie tych tańszych (z blach o grubościach 0,5 bądź 0,475mm. (nominalnie 0,55 i 0,5)) wymusza mniejszy rozstaw pomiędzy profilami. Natomiast w Twoim przypadku ewidentnie trzxeba wzmocnić wieszaki WP (także wykonywane z blach o różnej grubości) lub zastosować inne rozwiazanie. Sugerowaną już kratownicę albo - co wydaje się najprostrze - "podwyższenie" krokwi. pozdr. Renart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts