Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamie? w?gielny

Recommended Posts

chętnie odpowiem,

1. historycznie kamień węgielny ze względu na właściwości ( nie osadza się tak szybko mech, nie przepuszcza jak np. piaskowiec wilgoci ) używano jako podpory podwalin drewnianych,

2. radiesteci twierdzą, że "ugina" promieniowanie z żył wodnych, czy jakoś tak, ale to chyba trochę z bajek wzięte,

3. a owszem położyłem, wrzuciłem kilka grosików na szczęście, wypiliśmy szampana. Taka mała uroczystość, będzie co wspominać !

Kamień węgielny jest odpadem ze złóż węgla kamiennego.

Kamienia węgielnego szukałem po świecie a znalazłem rzut kamieniem ;-)

od działeczki :D

szczęśliwy traf opaczności.

CZ

chętnie odpowiem,

Kamień węgielny jest odpadem ze złóż węgla kamiennego.

CZ

Nazwa "kamień węgielny" wzięła się stąd, że kamienie te ustawiano w narożnikach budynku, tak zwanych węgłach. To wszystko na ten temat (ciekawe skąd dawniej braliby kamienie węgielne np. na Pomorzu? ;-)

Zbig

Kiedy zjeżdżałem pierwszy raz na dół do kopalni, górnicy - dolnicy zrobili mi coś w rodzaju egzaminu. Jedno z pytań brzmiało: jaka jest różnica między węglem kamiennym, a kamieniem węgielnym. Moja odpowiedź, że taka sama jak między koniem, a koniakiem, lub między rumem a rumakiem została przyjęta jako prawidłowa i polecieliśmy w klatce kilkaset metrów w dół. Troszku śmieszno, troszku straszno, tak kak tigra ..... (jak podobno mawiają sąsiedzi).

Pozdrawiam dolników. I górników też.

Tomek

Dla niewtajemniczonych: górnik pracuje na górze, a dolnik na dole kopalni :wink:

Ja wrzuciłem pod każdy narożnik po grosiku, pod wejściem głównym w ławie zatopiłem bryłę węgla kamiennego z życzeniami od młodszej siostry (taki kamień węgielny, który właściwie jest węglem kamiennym i wcale nie jest pod węgłem), a w jednym słupie (projekt Murator D22) zalałem drewnianą szkatułkę wypełnioną grosikami - dodatek do prezentu ślubnego - do której dodatkowo włożyłem ślubne zdjęcie z krótkim listem dla potomnych, o tym kto i kiedy ten zbudował i z pytaniem po ile jest browar albo dolary - dokładnie nie pamiętam.

Podobno w zamierzchłych, barbarzyńskich czasach możni tego świata zaczynali budowę domu od złożenia ofiary z życia niewolnika, aby obłaskawić duchy zamieszkujące dany teren. Z czasem forma ofiary stawała się coraz łagodniejsza i w końcu poprzestano na zasypywaniu na rogach, czyli węgłach przyszłego domostwa, kamienia. Tak czytałam... :D

Przesuwałem schody wejściowe w mojej chałupie. Trzy olbrzymie granitowe głazy, ale nic pod nimi nie znalazłem :cry: Ponieważ będą pełniły dalej swoją rolę włożę po nie złotówkę. Dla potomnych

Jak szaleć to szaleć. Wsypię zeta w jednogroszówkach :lol: :lol: :lol:

• 2 years później...
Podobno w zamierzchłych, barbarzyńskich czasach możni tego świata zaczynali budowę domu od złożenia ofiary z życia niewolnika, aby obłaskawić duchy zamieszkujące dany teren. Z czasem forma ofiary stawała się coraz łagodniejsza i w końcu poprzestano na zasypywaniu na rogach, czyli węgłach przyszłego domostwa, kamienia. Tak czytałam... :D

To sie nazywało "ofiara zakładzinowa". Zastanawiałam sie nad zalaniem w betonie goscia, który spaprał remont w starej czesci domu. No, ale on i nowy fundament by zepsuł.

Stara tradycja - monety, młodsza - gazety. Najmłodsza - butelka z listem do potomności. Widziałam taki list sprzed niespełna 100 lat: wzruszajacy. Zaczynał sie od tego, że Polska w niewoli, a być może czytelnik listu będzie juz wolnym Polakiem...

Ale się usmiałam z "węglowego" kamienia węgielnego :D :D :D