Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział dwóch działek i scalenie w nową - jakie formalności

spekulanci

Recommended Posts

Witam,

Po pierwsze witam wszystkich gdyż to mój pierwszy post tutaj.

mam zamiar rozpocząć budowę domu jednak nie jest jeszcze uregulowana sprawa działki. Sytuacja wygląda tak, że zarówno szwagier jak i teść przekaże mojej żonie w darowiźnie część swojej działki, tak że w następstwie bedę miał 2 sąsiadujące obok siebie działki (czy też jedną scalona z dwóch sąsiadujących części) - sytuację przedstawia rysunek:

http://spekulanci.pl/dzialki.jpg

Pytanie moje dotyczy formalności i kolejności kroków jakie należy podjąć. Wiem że potrzebuje geodety i notariusza i być może znów geodety który połączy działki w jedną - chyba że można budować dom leżący na dwóch działkach sąsiadujących.

bardzo proszę o radę i wskazówki dotyczące tego procesu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Przede wszystkim obydwoje, czyli teść i szwagier muszą wystąpić do urzędu z wnioskiem o podział swoich działek. W dokumentach złożonych do urzędu można opisać że powstałe działki będą przekazane konkretnej osobie i będą stanowiły całość, ale to już miejscowy geodeta będzie wiedział jakie są realia w urzędach.

Idź do geodety, to on dzieli i załatwia wszystkie formalności. Do żadnego urzędu się nie występuje. Jeżeli Cię nie pili z budową, to się wstrzymaj, bo ma wejść scalanie automatyczne z urzędu tzn. działki sąsiadujące należą do tego samega właściciela.

Idź do geodety, to on dzieli i załatwia wszystkie formalności. Do żadnego urzędu się nie występuje. Jeżeli Cię nie pili z budową, to się wstrzymaj, bo ma wejść scalanie automatyczne z urzędu tzn. działki sąsiadujące należą do tego samega właściciela.

właśnie, o co chodzi z tym scaleniem automatycznym?

jakieś podstawy prawne? kiedy i kto i gdzie? :)))