Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybudowani wracający na forum

bobiczek

Recommended Posts

Brzoza, Pattaya i inni weterani jak widzę zapomnieli o forum :-?

Witam

Brzoza ciągle jest i zawsze można liczyć na jego pomoc.

A mi grudniu stuknie 2 latka jak mieszkam.

Tak, ale tu go nie ma, to znaczy, że nie udziela się tak jak kiedyś 8)

dziękuję Wszyskim za pamięc o mnie :)

na razie mam ważniejsze zajęcia /niemniej nie zapomniałem o forum i produkuje sie w tempie ok 1 post dziennie .../

ale jesli trzeba się udzielić - służę

co robić? bodowac od podstaw czy kupić gotowca?

kup gotowca - budowa to głupota /wg mnie oczywiście/

:wink:

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I wywalajcie resztę.

Potwierdzam tylko.

Krawężniki ułamane, kostkę podciętą, farby i kafle w resztówkach.

Rynny z Marleya - miedziowane, drogie...-wszystkie uchwyty sie połamały. Porobiłem z blachy paski, a przykryłem tylko tymi połamanymi ozdobnikami.

Kafle na tarasie po zimie odpaać zaczęły - nie przypilnowałem pańcia co kładł.

Na placki robił - kasa i materiał - poooooooszło.

Na drewutni dach zawalił sie po zimie .

Teraz nie grozi. Ale musiałem wszystko od nowa i mniej oszczędnie.

I uważajcie na wycieki oleju z samochodów dostawców. Kostka brukowa nie do domycia.

:D

bobiczek napisał:

W ramach podpowiedzi polecam:

-zrzucanie śniegu z dachu - bezpiecznej :D

-jak chronić kostke nówke brukową przed wyciekami z naszych aut

wyeksploatowanych przez budowę:D

-gdzie siać i sadzić, a gdzie w nosie mieć:D

-gdzie światło potyrzebne a gdzie zbędne(patrz sypialnia oświetlona lampą nad

garażem :D

-bój się panela prysznicowego :D

Na powyższe zagadnienia proszę uprzejmie o podpowiedź, szczególnie proszę coś więcej o kostce brukowej, pozdrawiam

Oj z tą ekipoalergią to fakt.

Została mi podbitka, malowanie elewacji i opaska.

Za cholerę nie mogę się za to zabrać.

Może jakiś chętny poważny z okolic Płocka ?

Tak to już jest, że zostawiamy coś na później i to później trwa zbyt długo, bo jesteśmy zmęczeni budowaniem, albo kasy zabrakło.

Co o oleju na kosce - ja szybciutko, od razu polewałem takim koncentratem do mycia silników i felg. Odtłuszczający mocno. Szczota ryżowa i jazda. A o tego dużo mocnego strumienia wody. Pomagało.

Później podkładałem karton, ale odfruwał. Więc znalazłem kawałek płyty pilśniowej i na nią zawsze najeżdżałem jak na stanowisko na parkingu. I la przyjezdnych dostawców tez leżała w pogotowiu. Najlepszy i tak był gość kamazem któremu pękł przewód gumowy z hydrauliki, jak dźwigał o góry te swoje dziadostwo i wysypywał. Zlał tuje stare z góry na dół. Pomimo lania wodą, zbierania wszystkiego na łopatę - 2 nie przetrzymały kąpieli i padły. :(

Jak coś zostawiacie do dokończenia kiedyś-tam, to w takiej formie, żeby irytowało i żeby nie dało się do tego przyzwyczaić ;) Później człowiek ma ekipoalergię ;)

święte słowa. Opaski wokół niektórych drzwi czekają, może się doczekają. klinkier mam niewyfugowany na zewnątrz w całości. I lampy na bramie czekają na swój dzień, tynk w garażu...hmmmmmmm jest tego jeszcze. Kurcze, co tak dużo mi sie tu zaczyna przypominać? :D

Ha - w grudniu minie 4 lata odkąd zamieszkalśmy w naszym WB 3495 vel Gemini z pracowni Agrobisp. I .... i własnie jesteśmy na etapie burzenia kominka - był piękny sarkofag z piaskowca z elementami granitu i wkładem i DPG :wink: ... a będzie - wkład MAKROTERM z płaszczem wodnym, zwykła, prosta obudowa - z półeczkami z marmuru lub granitu (życzę powodzenia w czyszczeniu piaskowca). A co za tym idzie - czeka nas malowanie całej chaty - jestem przerażona :o - dzieci, pies i kot a teraz proces burzenia kominka tylko dopełnił proces zabrudzenia powłok malarskich :).

Inne spostrzeżenia:

- strasznie obawialiśmy się usytowania naszego tarasu od strony wschodniej - a teraz okazuje się, że to strzał w 10 - w upalne dni nasz taras jest okupowany przez sąsiadów -szczęściarzy z tarasami od południowego - zachodu.

- planujecie psa - kurczę - parkiet albo bardzo wysokiej klasy panele - moje niemalże do wymiany - a każde hamowanie Soni w salonie doprowadza mnie do szaleństwa.

Znajomy budował z Maxów Odonowskich. Ładny żywy kolor i ogólnie w miarę mocny materiał z dużą ilością glinki, ale co do kształtu to beczki. Miałem porównanie np z Leierem to ten Odonowski bardziej pił wodę , jakby mniej ceramiczny był(coś jak struktura zwykłej cegły pełnej ).

• 3 months później...
Co jest z tym balkonem, niby czemu odradzacie, a daszek zamiast balkonu to tańsza sprawa? Mam wykusz i nad nim balkon od dwóch pokoi, myślę, że od czasu do czasu wyjdę na niego choćby się przeciągnąć, pogdę sprawdzić, czy pościel wyrzucić, ale czekam na argumenty przeciw balkonowi od tych co go mają, szczególnie chodzi mi o te straszne koszty, daszek też kosztuje...

• 6 months później...

Melduję się po latach! Mieszkam od 6 lat w D23, teraz kończę remont starej kostki z lat 70tych i budowę domu rodziców i przymierzam się do remontu zabytku. To dopiero będzie wyzwanie (konserwator na karku, nie ma możliwości prostego docieplenia styropianem, okna skrzynkowe...)!

Pozdrawiam wszystkich "STARYCH ZNAJOMYCH" :-D,

Alicjanka