Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś z was podał producenta do sądu po 2 latach??

Recommended Posts

Ja mam niestety taką sytuację...prawo chyba rękojmi (??) minęło...

A chodzi o dostawcę stolarki PCV...moja prawniczka, że sprawa nie będzie łatwa ale istnieje cień nadzieji, że uda się ją wygrać...

Ciekawy jestem czy ktoś z was ma takie doświadczenia...??

https://forum.murator.pl/topic/88815-czy-kto%C5%9B-z-was-poda%C5%82-producenta-do-s%C4%85du-po-2-latach/

Wszystko zależy od tego kiedy Pan poinformował sprzedawcę o niezgodności towaru - jeśli uczynił Pan to przed upływem 2 lat - nie ma problemu. Po upływie 2 lat odpowiedzialność sprzedawcy ustaje i jest lipa. Jeśli producent nie dał dłuższej gwarancji lub nie zechce uznać Pana roszczeń to będzie ciężko cokolwiek wywalczyć na drodze prawnej. Oczywiście wyjątek stanowi wada ukryta - bo tu żaden termin nie obowiązuje...

Ano widzisz...

Informaowałem, ale nie pisemnie...tzn. mejlami.

Ale to ma pewien defekt, nie określiłem tam pełnego zakresu faktycznych wad (nie miałem jeszcze pojęcia o ich zakresie i przyczynach).

O tym wszystkim dowiedziałem się później.

Chodzi o chyba niewłaściwe wykonanie stolarki, ze względu na to, że "powichrowały" się ramy. Więc chyba to można podciągnąć pod "wadę ukrytą"??