Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE - Niewielki, Beata i Tomek

beba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Przepraszam że się wcisłam w Twój dziennik

Nic nie szkodzi - czasem i tak się zdarza :wink:

No a ja obiecalam numer do cieśli na piątek i w tym całym zamieszaniu z kończeniem stanu zero całkiem mi wyleciała z głowy Twoja prośba :oops:

Postaram sie ją zrealizować w najblizszym czasie.

A powiedz czy cieśla mówił Wam jakie ma być drzewo na dach? To znaczy czy może być trochę mokre bo nam ktoś powiedział że jak teraz ścięliśmy na wiosnę drzewo to ono się nie będzie nadawało na dach w tym roku :cry: bo deski i krokwie muszą być suche.

Znów wczoraj jak byliśmy u znajomych którzy też się budują to podobno im cieśla powiedział że lepiej jak jest trochę mokre bo lepiej się poddaje.

I ja już teraz sama nie wiem :roll: :roll: :roll:

O krokwiach nic konkretnego nie mówił, ale na deski zwrócił uwagę. Powinny być suche bo w przeciwnym wypadku będą "pracowały" i mogą np. poprzerywać papę, itp.

Ostatecznie z cieślą mamy rozmawiać w nabliższych dniach: ma nam dostosować konstrukcję pod gont i zrobić dokładny spis materiału.

Hej :D

Jeśli chodzi o tego cieślę to jest to Pan polecony przez naszego murarza bo nawet jemu robił dach. Poza tym prawie wszystkim znajomy z okolicy też robił i każdy jest zadowolony więc raczej jestem spokojna :D :D :D I mam nadzieje że się z ceną nie rozmyśli.

Wiesz jeśli chodzi o ceny to w każdym regionie każdy fachowiec ma swój cennik. Nie wiem od czego to jest zależne :wink: :wink: :wink:

A może nam powiedział taką niską cenę ze względu na znajomość z naszym murarzem :lol: :lol: :lol: Nie wiem ale mam nadzieję że będzie dobrze :D

Jesli sprawdzony i polecany to nie ma się czym martwić :D

A ceny nawet w jednym regionie są rózne różniste - w samej naszej okolicy jeden mówi 25 a drugi 36 (co przy dachu 280 metrów daje 3.000 zł różnicy).

U nas okazało się tak, ze ten co mówił taniej był przeważnie niedbały, a ten co mówił ponad 30 to... ciężko znaleść zależności.

No a jeśli cieśla okaże się dobry i tani to tylko pogratulowac wyboru :)

Nie żartuj że macie też taki duży dach :) My też mamy 280 m2 powierzchni i jeszcze na dodatek 3 połacie :(

Jak patrzyłam na Wasz dom to dach nie wydawał się aż taki duży.

No to wcale się nie dziwię, że macie zamiar kryć gontem bo przecież dachówka na taki dach to by człowieka zjadła :D :D :D

My też gontem ale dopiero w przyszłym roku jak fundusze pozwolą. A tak apropos jaki kolor gontu macie zamiar kłaść bo ja sobie upatrzyłam szary i chyba nie zrezygnuję :D :D :D

No niestety jest troche metrów (a może stety :wink: )

Cytat z dziennika:

Zdecydowaliśmy też, że kryjemy gontem - najprawdopodobniej laminowanym z iko - cambridge w kolorze dwubarwnym brązowym

iko cambridge

Nie jest to jeszcze decyzja ostateczna, czasem napadaja nas mysli o dachówce (bardzo mi się podoba domino z creatona).

Jaką planujecie konstrukcję stropu?

W projekcie mamy zamiast stropu podwieszany sufit ale odkąd dostaliśmy plan decyzja była jednomyślna że strop LANY. Nawet murarz nam tak doradził. A tak poza tym co beton to beton i po obliczeniach nawet ocieplenie strychu nas taniej wyniesie bo wystarczy styropian położyć a tak to wełna,płyty :wink:

A Wy jaki macie strop?

Hej ale wam zazdroszczę tego widoku który macei na działczce :):).

A teraz mam pytanko,

jakie robicie kominy - z cegły czy może gotowe??

Jaką wysokość uważacie za najlepszą bo ja mam w projekcie 283 cm i uważam że to troche za wysoko.

Mam teraz troche sporo dylematów :( tak naprawdę :) jestem przed zmianami tak, że rozumiecie :)