sylwiap-w29 20.10.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 (Wrzucę w najbliższym czasie zdjęcie sąsiadowego Niewielkiego). :) Byłabym bardzo wdzięczna...jeszcze nie zdecydowaliśmy. Rozważamy właśnie gont lub dachówkę betonową. A czy robiliście jakieś prównanie kosztów tego dachu z gontem i tego samego z dachówką? I jeszcze jestem ciekawa czy dużo zyskaliście na przerobieniu konstrukcji dachu pod lżejsze pokrycie. Czy jest to w ogóle warte zachodu taka zmiana w projekcie? Ale mam dylematy ale kogo tu zapytać jak nie Was. Wszędzie widzę tylko dachówkę i nie twierdze że mi się nie podoba bo wygląda efektowanie ale ten gont też mnie kusi Widuje bardzo ładne gonty i to na dużych domkach...wygląda to rewelacyjnie a wychodzi jednak mimo wszystko taniej. Gwarancja to sprawa drugorzędna no bo przecież za 15-20 lat można sobie wymienić na nowe, ładne, czyste a kto wie co jeszcze wymyślą do tego czasu, może coś co nawet nam się nie śni Hmm jednak mimo wszystko wiele osób przekonuje do dachówki. Trudno się zdecydować. Tak więc ja życzę Wam ukończenia mozelnej pracy z dachem i będę czekała na zdjęcie niecierpliwie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 21.10.2008 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Mieliśmy robioną wycenę tylko u jednego hurtownika i koszt dachówki takiej jakby nam odpowiadała (czyli czarna bądź brązowa - z reguły najdroższe) wyniósłby ponad 32 tys. , gont natomiast w granicach 12 tys. Tak więc różnica jest znacząca i mnie do dachówki nikt nie przekona (chyba że wygram w totka to sama się przekonam ) - oczywiście wszystko pięknie tylko ta CENA !!! Więźbę przeliczał i dostosowywał do gontu cieśla bez dodatkowych kosztów, rysunków, uzgodnień. A jaka by była różnica w metrach (czyli cenie) to nie wiem. Stwierdziliśmy po prostu, że nie robimy takiej potężnej konstrukcji bo po co. Mnie się ostatnio spodobały blachodachówki z posypką Ale muszę Cię zmartwić bo do decyzji jeszcze trochę czasu zostało - domek postoi rok-dwa tylko z papą. Potem pomyślimy, więc się chyba nie doczekacie na wizję gontu i sami szybciej zdecydujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 21.10.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ale muszę Cię zmartwić bo do decyzji jeszcze trochę czasu zostało - domek postoi rok-dwa tylko z papą. Potem pomyślimy, więc się chyba nie doczekacie na wizję gontu i sami szybciej zdecydujecie Też myśleliśmy nad takim rozwiązaniem by na dach początkowo dać samą papę a później coś postanowić...ale są osoby które nam to szczerze odradzają...oj czuje że ten dach to będzie nasza największa pięta achillesowa tej budowy bo ile osób tyle jest różnych opinii. No i jeszcze ta blachodachówka z posypką hihi...też nieźle wygląda. A Wam zazdoszcze że macie już tyle za sobą ale budowa to przygoda i trzeba brać pod uwagę to że może nie wszystkie decyzję będą trafne i możemy czegoś żałować po latach Pozdrawiam serdecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 05.11.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Powiem szczerze...jest cudny z każdej strony...nawet z samą papą na dachu mi się podoba hihi...nic dodać nic ująć...ideał !!! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 09.12.2008 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Z góry przepraszam za wszelkie opóźnienia - szczególne przeprosiny dla sylwiap-w29 - cały czas pamietam o zdjęciu niewielkiego pod gontem. To oto przyczyna moich opóźnień: http://images43.fotosik.pl/38/16033ada29be1964med.jpg A nowa rola wymaga sporo czasu i narazie znacznie ogranicza wszelkie wycieczki.Postaram się jak najszybciej (w miarę moich obecnych mozliwości) zrealizować postanowienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 09.12.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam Cię, Beba. Dawno nie zaglądałam do Twojego dziennika. A to dlatego, że jakoś nie mogłam odszukać na forum. Widzę znaczące postępy w budowie Niewielkiego, gratuluję i obiecuję na bieżąco śledzić Twoje poczynania na placu boju . My obecnie czekamy na PNB i mam nadzieję, że wiosną ruszymy. Ps. Coś ostanio nie widujemy Cię na wątku Niewielkiego. Wpadnij czasem, aby podzielić się doświadczeniami. Gratulacje z okazji narodzin dzieciątka. Śliczny bobasek. TO chłopiec czy dziewczynka?? Pozdrawiam serdecznie Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 09.12.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ojojojojoj Beba ile tutaj się dobrego u Was podziało , aż milutko popatrzeć na takiego Słodziaczka małego. A ja sie zastanawiałam dlaczego tak mało w dzienniku piszesz a teraz już wiem znam powód i wcale się nie dziwie I widząc takie śliczniusie zdjęcia malucha to nawet wybaczam tą nieobecność hehe (żartuje) Beba Ty się nie przejmuj, jesteś teraz mamą i masz prawo nie mieć czasu na forum, tez pewnie bym nie miała na Twoim miejscu. My dalej nie wiemy co na dachu naszym się znajdzie. Na razie projekcik mamy u Architekta ale gdy tylko dostanę go do rąk to pewnie pojeździmy i popytamy o ceny gontu, później dachówki, chociaż szczerze przyznam że ostanio zaczęliśmy sie skłaniać w kierunku dachówki ale to wszystko tak się zmienia z dnia na dzień wiec tak właściwie nie postawiliśmy jeszcze kropki nad I Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 10.12.2008 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 To nasze szcząstko to chłopczyk - Kubuś (imię mocno popularne, ale u mnie na pierwszym miejscu od czasu gdy nie było jeszcze popularne - jakieś piętnaście lat). Dziś ma już trzy tygodnie. A tatuś już myśli o uszkodzonej bramie - jak Kubuś będzie się ładował w nią na rowerku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 10.12.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 To nasze szcząstko to chłopczyk - Kubuś (imię mocno popularne, ale u mnie na pierwszym miejscu od czasu gdy nie było jeszcze popularne - jakieś piętnaście lat). Dziś ma już trzy tygodnie. A tatuś już myśli o uszkodzonej bramie - jak Kubuś będzie się ładował w nią na rowerku To dobrze że chłopczyk bo ja w swoim otoczeniu mam wrażenie że same dziewczynki sie rodzą Beba co tam brama garażowa, za chwilę będą parkiety porysowane, meble obite, sofy poplamione hehe fajnie macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 10.12.2008 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 To dobrze że chłopczyk bo ja w swoim otoczeniu mam wrażenie że same dziewczynki sie rodzą Coś w tym musi być bo u mnie wokoło też same dziewczynki i w czasie mojego pobytu w szpitalu prawie same dziewczynki wychodziły. Rok urodzajny na kobiety - Kubuś będzie przebierał w swoim roczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 21.12.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Niech się spełnią świąteczne życzenia, te łatwe i trudne do spełnienia. Niech się spełnią te duże i te małe, te mówione głośno lub wcale. Niech się spełnią te wszystkie krok po kroku, tego życzę w Nowym Roku. http://images33.fotosik.pl/427/0af4a1aaebcae2eamed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 28.01.2009 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam Wklejam obiecane (baaardzo dawno) zdjęcia niewielkiego pod gontem. Jakość nie najlepsza bo pogoda była kiepska. http://images25.fotosik.pl/317/19a142a09a89edd1med.jpg http://images44.fotosik.pl/54/de1f03f4b01a868emed.jpg http://images42.fotosik.pl/54/bbdf8510dc5d8684med.jpg http://images34.fotosik.pl/446/322b6148e3dc7280med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 05.02.2009 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Wklejam obiecane (baaardzo dawno) zdjęcia niewielkiego pod gontem. Beba dziękujemy Teraz już wiemy jak wygląda goncik na Niewielkim Właśnie w sobotę mamy mieć wyceny dachu z pokryciem gontowym i dachówką betonową...jestem ciekawa co z tego wyniknie...na dzień dzisiejszy jeszcze się zastanawiamy ale jakoś trzeba przebrnąć przez te wszystkie decyzje...materiały nie są drogie i to jest przynajmiej pocieszające. Często zaglądam do Waszego dziennika Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuje za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 10.06.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witaj zaglądam często do Waszego dziennika ... i widze tyle juz zrobiliście, teraz nic tylko żyć w Niewielkim aż zazdroszcze bo dla nas to jeszcze aleko taki etap ale powoli krok po kroku coś działamy, do końca roku chcemy mieć dach. I tutaj niespodzianka bo wyobraź sobie że jednak zdecydowaliśmy sie na dachówkę cementową z brassa...materiał jest już kupiony i leży w hurtowni ... Zrobiliśmy wyceny i powiem że nie wyszło dużo drożej i tak los chciał że w końcu bedzie dachówka Pisz dalej Twój dziennik i dużo dużo zdjęć bo to nie zastąpione... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 11.06.2009 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 No właśnie... i tu duży plus bo ceny dachówki zbliżyły się do cen dobrego gontu (a może na odwrót), ale my na razie o tym nie myślimy, bo kasa skończy się na pewno przed pokryciem dachu i trzeba będzie żyć z papą do "zasilenia konta".Ale tym to już się za bardzo nie przejmujemy bo i tak dużo udało nam się zrobić z dostępnych środków.Narazie lecimy z malowaniem i podłogami, potem oczyszczalnia i drobna wykończeniówka.Już się nie mogę doczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 13.06.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam dopiero dzisiaj trafiłam na Wasz dziennik i bardzo mi się podoba fakt że do każdego etapu podajecie ceny co właściwie przy budowie jest rzeczą nadrzędną.Podziwiam również to że doszliście do tego stanu za takie pieniądze, czy wykonujecie większość prac samodzielnie? Bo u nas za 185.000 mamy stan surowy zamknięty ale tylko z papą jeszcze bez dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 13.06.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 No właśnie... i tu duży plus bo ceny dachówki zbliżyły się do cen dobrego gontu (a może na odwrót), ale my na razie o tym nie myślimy, bo kasa skończy się na pewno przed pokryciem dachu i trzeba będzie żyć z papą do "zasilenia konta". Ale tym to już się za bardzo nie przejmujemy bo i tak dużo udało nam się zrobić z dostępnych środków. Narazie lecimy z malowaniem i podłogami, potem oczyszczalnia i drobna wykończeniówka. Już się nie mogę doczekać... świetnie Wam idzie budowa tylko tak dalej i już niedługo zamieszkacie w swoim domku, życzę powodzenia i dalej zadlądam w Wasz dziennik bo bardzo nam się przydaje........ pozdrawiam !!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 16.06.2009 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 czy wykonujecie większość prac samodzielnie? Z większych prac sami zrobiliśmy: - wykopy fundamentowe + zbrojenie na fundament, - izolacje fundamentu, - zalanie "chudziaka", - konstrukcja stropu (zbrojenie + ułożenie ackermana). I to by było na tyle - więc chyba nie za dużo. No ale też nam się bardzo podoba nasz wynik finansowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 26.06.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Ładny domek, zazdroszcze przede wszystkim tego pokoiku na parterze. Mam kilka pytan: co kładliście w kuchni na podlodze. Widzę plytki drewnopodobne, bardzo ladne, ale jaka t firma i rodziaj? A kuchnia, wklejona gdzies na początku, ta pierwsza, jaki to kolor frontów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 26.06.2009 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Dziękuję. Nam też się bardzo podoba Kuchnia jest w hiszpańskich płytkach: - producent: Azulejos Boria - płytka: Tilo. W Polsce dostępny chyba tylko tu: http://www.borjaceramictilesdesign.com/index.html A nam udało się je kupić w Castoramie Częstochowa. Kuchnia niestety nie wiem co to za producent - zdjęcie pochodzi z moich chaotycznych zbiorów-inspiracji, więc kolor chyba nie do ustalenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts