Jezier 06.08.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Zrobienie sprawnej komfortowej wentylacji grawitacyjnej nie jest wcale tanie. Większość domów tylko udaje, że ma wentylację. Różnica w kosztach między dobrą wentylacją mechaniczną a dobrą wentylacją grawitacyjną jest niewielka. Rekuperator to naprawdę czysty zysk. Ale oczywiście są tacy którym się nie opłaca montować rekuperatora bo wolą mieć niesprawną wentylację.Są też tacy co wolą mieć sprawną wentylację grawitacyjną (ale taką naprawdę trzeba zaprojektować i dobrze wykonać) bo uważają, że tak jest lepiej. Jednak nie ma to nic wspólnego z kosztami zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.08.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Plik33 dlaczego prąd? Przecież jest tyle alternatywnych żródeł np. pompa ciepła. Wiem, że instalacja elektryczna jest bez porównania tańsza. Rozważam możliwość instalacji pompy ciepła u siebie ale do tego musi być odpowiednio duża działka bo na 15KW trzeba 400 m rur. Koszt jest dość duzy bo ok 26 tyś, ale za to eksploatacja za ok 1/3 gazu. Jest tylko problem z grzaniem c.w.u. A co do wentylacj, to nie znam się na tym i nie spotkałem nikogo kto zajmowałby się projektowaniem, więc wierzę architektom i ich doświadczeniu. Insestycja w rekuperator musi się zwrócić, bo jeśli nie to po co wydawać kilka tyś. przecież można otworzyć okno i też będzie świeże powietrze. Nie wszyscy nie wiedzą co robić z pieniędzmi. Co prawda nie należę do ludzi biednych, ale liczę dokładnie liczę rachunek zysków i strat. Poza tym za kilka lat ceny tych urządzeń na pewno spadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 07.08.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Pompa jest fajna, ale droga. DUŻO droższa niż rekuperator. Dlaczego prądem? Na pompę mnie ani nie stać, ani nie mam warunków terenowych - 850 m2 działki, na większości jej powierzchni mam glinę. Gazu ziemnego brak. Można by postawić butlę, ale koszty tego rozwiązania niewiele różnią się od ogrzewania prądem. Co do otwierania okien, otwieram je teraz i ja - w bloku. G..... to daje - wentylacja grawitacyjna jest niesprawna, mam niesamowity zaduch i 30 stopni wewnątrz. Obieg powietrza wygląda tak: okna z naprzeciwka - mieszkania z naprzeciwka (tam powietrze się nawilża, ogrzewa i "dosmradza") - moje drzwi - moje mieszkanie - i wylot na zewnątrz przez otwarte okno. Mieszkanie ma okna na wschód, a przez większą część roku wiatr wieje z zachodu - stąd taki obieg powietrza. Zimą na odwrót, przez nieszczelne okna wciska się zimne powietrze, a gdy okno się otworzy, całe ciepło leci na zewnątrz. I co tu się dziwić, że po takich doświadczeniach chcę mieć w domu rekuperator? A architekci? ludzie jak wszyscy inni. W ich nieomylność nie wierzę, a poza tym to ja, a nie architekt, będę mieszkał w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.08.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Oj RobertOC - coś kręcisz Twierdzisz, że ocieplanie to nieekonomiczna rozrzutność (zbyt długi czas zwrotu), a szukasz kotła kondensacyjnego, o którym można powiedzieć dokładnie to samo (że już o ścianie JW nie wspomnę). Wszystko zależy co cie mniej boli - więcej wydać w czasie budowy, czy potem w czasie eksploatacji, czy wolisz ograniczać straty ciepła (docieplenie, rekuperator), czy zmniejszać koszty ogrzewania (pompa ciepła, kocioł kondensacyjny). Wszystkie te drogi prowadzą do tego samego celu - zmniejszenie TCO (Total Cost of Ownership) ogrzewania. Drogi optymalnej nie ma, każda ma inne wady i inne zalety. BTW - zmniejszenie wsp.U ścian z 0,3 do 0,25 to zysk około 5-8% energii na ogrzewanie - rocznie jest to już kilkaset zł - mniej więcej tyle samo daje zastosowanie kotła kondensacyjnego, lub rekuperatora, lub dogrzewanie kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.08.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 A co do wentylacj, to nie znam się na tym i nie spotkałem nikogo kto zajmowałby się projektowaniem, więc wierzę architektom i ich doświadczeniu. Insestycja w rekuperator musi się zwrócić, bo jeśli nie to po co wydawać kilka tyś. przecież można otworzyć okno i też będzie świeże powietrze. Nie wszyscy nie wiedzą co robić z pieniędzmi. Co prawda nie należę do ludzi biednych, ale liczę dokładnie liczę rachunek zysków i strat. Poza tym za kilka lat ceny tych urządzeń na pewno spadną. Architektom możesz wierzyć i ich doświadczeniu. Niestety prawda jest taka, że zgodnie z obowiązującym prawem projekt musi mieć tylko zaprojektowaną instalację wywiawną, o nawiewnej nic w prawie nie ma. A więc projekty mają tylko kominy. Dobrze jeśli mają. W moim projekcie powinno być 5 kominów a były tylko 2. W związku z tym zastosowano np. kratki w ścianach, albo wywiewy nad dach. Gdybym tylko poprosił jakiegoś doświadczonego architekta o naprawienie mojej wentylacji grawitacyjnej to bym musiał mu zapłacić za dodatkowy projekt a potem jeszcze wydać niemałe pieniądze na wybudowanie kominów i instalację nawiewną. Ja jednak wolę zrobić wentylację mechaniczną bo przede wszystkim można ją kontrolować i działa cały rok. I nie jest to dodatkowy wydatek kilku tysięcy. Ja uważam, że zaoszczędziłem pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 czescprzymierzam sie do budowy domu z YTONGAale niewiele wiem na ten tematszukam kogos kto juz taki dom zbudowal i w nim mieszkapowiedz mi jakie koszty poniosles, czy sporo drozej jak metodą tradycyjnączy w takim domu rzeczywiscie jest cieploczy miales dobrą ekipę ktora znala sie na tej robociejakie dostales rabaty na materiałbede bardzo wdzieczny za informacje[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.08.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 ja mam 24 bk i 15 cm styropianu...punkt rosy nie dochodzi do bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 09.08.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Będę miał to samo. Jak wygląda sprawa współczynnika U dla takiej ściany? Na moje oko coś koło 0.2, ale... czy ktoś to liczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 11.08.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Wg. OZC - warunki średno wilgotne 0.196 W/m2*K, warunki wilgotne 0.223 W/m2*K Dla porownania ta sama ściana tylko 12 cm styropianu w warunkach średnio wilgotnych ma 0.230 W/m2*K, czyli o 17% gorzej, 10cm styropianu 0,26 W/m2*K - gorzej o 32%, a ściana jednowarstwowa (np.: Ytong) 0.3 W/m2*K gorzej o 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 11.08.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Mam BK 36,5 / 400. Jestem po pierwszej ostrej zimie. Sam bylem ciekawy, jak to bedzie w praktyce. Specjalnie nie tynkowalem przed sezonem grzewczym. Dom stoi w miejscowosci bedacej regionalnym "biegunem zimna". Z doswiadczenia moge napisac, ze docieplanie takiej sciany jest bez sensu. Dom jest bardzo cieply. Cala zime opalalem kominkiem. Komfort byl zachowany nawet podczas 2 super nocy - temperatury po -30C. Po zimie dom otynkowalem bez docieplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Komfort można zapewnić nawet pod namiotem Pytanie ile to będzie kosztowało ? Też mam BK 400 - 36 cm z tą różnicą, że jestem przed sezonem I także nie tynkuję przed zimą aby się przekonać jak to będzie. Zawsze na wiosnę mogę docieplić, jak mój przedmówca Janek. Opalać będę GZ 50. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.08.2003 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Sorrki , ... podobnie jak mój przedmówca Janek zaplanował. miało być. Bo wyszło że docieplił. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts