Gość Albin 30.07.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Czy beton komorkowy o grubocsi 36,5 cm (400) czeba ocieplac? Jesli tak to jaka gruboscia styropianu?? Dzieki i Pozdrawam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 31.07.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Patrz: Kim320. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 31.07.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Czy beton komorkowy o grubocsi 36,5 cm (400) czeba ocieplac? Jesli tak to jaka gruboscia styropianu?? Dzieki i Pozdrawam.... W teorii i w mysl obowiazujacych przepisow nie, U wyjdzie w okolicach 0,3, ale w praktyce, jezeli chcesz mniej placic za ogrzewanie, zdecydowanie tak, połóż 10 cm ocieplenia a U wyjdzie Ci ok. 0,2. Tak ociepla sie domy w skandynawii czy nawet Danii, gdzie klimat jest nieco łagodniejszy od naszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 01.08.2003 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Mam ściany z BK 36,5cm 400 -docieplam wełną lamelową gr. 4cm,a nie styropianem, dlatego żeby przegroda miała takie same parametry paroprzepuszczalności- na to tynk silikatowy. Taka ściana ma współczynnik ok. 0,23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 01.08.2003 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Na stronie Ytonga piszą, że ocieplanie takiej ściany styropianem to błąd. Skoro chcesz ocieplać to nie rozumiem po co w takim razie decydowałeś się na ścianę jednowarswową ? Masz za dużo kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.08.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Ściana z BK odm.400 o grubości 36,6 cm ma wsp U<=0,3 i w świetle obowiązujących przepisów nie wymaga docieplenia. Z punktu widzenia zdrowego rozsądku też jest to nie wskazane - po co budować droższą ścianę 36,6 i ją potem docieplać. Jak dasz 12 cm styropianu to mur będzie miał pół metra grubości !!! Jak dasz mniej (poniżej 10 cm) to możesz doprowadzić do zawilgocenia ściany. W sumie wydasz kupę kasy i nie będziesz zadowolony. Jak już się zdecydowałeś na technologię jednowarstwową to już się jej trzymaj - jedyny minus to to że będziesz mieć trochę wyższe rachunki za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 01.08.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Jasiu, święte słowa Ludzie, bądźmy konsekwentni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 moim zdaniem nie ma to jak 12 cm steropianu to podstawa (sam steropian daje juz k =0,28 )a jak chcemy ezjsc ponizej to dajmy 20 cm (k=0,17)sam material sciany jest bez znaczenia mozemy zrobic nawet z wielkiej plyty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 06.08.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Leon opowiadasz bzdury. To co zaoszczędzisz docieplając ścianu ucieknie ci oknami i kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 06.08.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Nie to jest ważne. Na ściany porowate, jeśli już styropian, to dużo, żeby punkt rosy wyszedł w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 06.08.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2003 Owszem dużo styropianu, ale jaki to ma sens. MAX jest o wiele tańszy, jest b. dużo wyspecjalizowanych ekip, itd. Poprawa współczynnika tylko ściany niewiele da. Liczyłem zysk jaki miałbym po dociepleniu ścian, i żeby ocieplenie miało sens musi być grube + rekuperator + b.dobre okna. Koszt takiej inwestycji to kilkadziesią tys zł. Zdecydowanie lepiej płacić za gaz te piniądze bo przynajmniej są rozłożone na raty (ok 20-30 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.08.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 dzieki za slowa krytyki ale nie sadze zebym mowil bzdury... wniosek jest tylko jeden- beton komorkowy i ocieplenie to pomylka jedyny sens stosowania BK to sciana jednowarstwowa w innym wypadku tylko max (albo wielka plyta.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 13.08.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Radzę docieplić chociaż 5c styropianu - 2powody1. zawsz w ścianie będą jakieś mostki cieplne, czy to powiesisz obraz, czy szafkę, może być uszkodzony bloczek i budowlańcy skleili go zaprawą itp, itd. styropian zniweluje nam potencjalne mostki cieplne i dodatkowo dociepli ścianę.2. Cięzko tynkuje sie z zewn bet kom. Chyba tyulko Baumit ma system tynkowania na betonie komórkowym bez stosowania siatki zbrojącej, a skoro i tak dajemy siatkę i zaprawę zbrojącą, to dodanie 5cm styr nie jest już tak wielkjim wydatkiem finansowym a na pewno sę opłaci...Inna sprawa że budowałbym od początku ścianę 2warstwową - bet kom 24 + 12cm styr ewentualnie PTH 25P+W + 12cm wełny mineralne Fasrock-L...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fromel 14.08.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 i znowu dochodzimy do wyższości świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 14.08.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 ...wolę b.narodzenia...nie no, człowiek pyta wię wyrażam swoje zdanie - w końcu po to jest forum. Nie ma czegoś najlpszego - coś jest dobre z jednej strony, a coś inne z drugiej, kwestia żeby zrobić rachunek zysków i strat, określić co jest dla nas najważniejsze - oszczędnoś w eksploatacji, prostota wykonania, pewność, gwarancje, ekologia, ekonomia - i wybrać, a jak nie podobają ci się moje odpowiedzi F - nie czytaj albo przytocz swoje argumenty, bo to co robisz wygląda mi na bicie punktów w rankingu murartora:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fromel 14.08.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 jak nie podobają ci się moje odpowiedzi F - nie czytaj albo przytocz swoje argumenty, bo to co robisz wygląda mi na bicie punktów w rankingu murartora:) Nie wiedziałem że jest jakiś ranking, ale dzięki za informację. A co do argumentów, to nie mogę ich przytoczyć, bo nie zajmuję żadnego stanowiska - nie bronię żadnej z technologii, nie wykazuję która jest lepsza. Chciałem tylko zwrócić uwagę ze po raz kolejny po konkretnym pytaniu "czy" zamiast odpowiedzi następuje licytacja pod hasłem: MOJE JEST NAJLEPSZE A RESZTA TO G.... i wracamy do kwadratury koła. Albin się pyta o docieplenie Ytonga, a Ty Cyrusie piszesz o tym, że tylko ceramika... Takich dyskusji na forum było już kilka i najlepsze co wymyślono to POROTONG i YTOTHERM. Więc nie rzucaj się z zębami do mojego gardła tylko dla tego że nie popieram bałwochwalczo tego co Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts