luk99 10.10.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam, Otrzymałem WZ , poszedłem do notariusza i zwrocił mi uwage na taki punkt:W załączniku nr 2 , Analiza Urbanistyczna pkt.2 Analiza skutków finansowych - w związku art.63 ust.3, art.36, art.37 UoPLiZP2.1 Funkcja działki rolna2.2 Funkcje projektowe - zabudowa mieszkanlaNo i teraz:2.3 Wnioskowana funkcja oraz ustalone warunki dla zabudowy mieszkalnej spowodują wzrost wartość nieruchomości - proponowana stawka procentowa wzrostu = 20% ----- CO TO ZNACZY ?????? z tego co mi powiedział notariusz to sprzedający będzie musial zapłacić róznice do Urzędu Gminy (pomiedzy rolna a z WZ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 10.10.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 To renta planistyczna, jesli sprzedaz w ciagu 5ciu lat to bedziesz musial zaplacic 20% roznicy. Ale jak na moj gust to jest klapa dla gminy – stawke renty powinna ustalic rada gminy a nie urbanista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 10.10.2007 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 U mnie wyglada to tak:Sprzedajacy kobieta - ma działke rolnąKupujący ja uzyskałem warunki zabudowy na nia i chce ją kupić. Kto zapłaci koszty ? i na jakiej podstawie to jest wyliczone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 10.10.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Zaplaci oczywiscie sprzedajacy - gmina ma jeli sie nie myle 5 lat na to by naliczyc od tego rente planistyczna, bo tak sie to nazywa. Najlepiej wystapic z pismem do burmistrza o wyjasnienie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 11.10.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 U mnie w decyzji jest tak " gdy w związku z wydaniem decyzji o WZ wartość nieruchomości wzrosła a właściciel albo użytkownik wieczysty sprzedaje tą nieruchomość, Burmistrz pobiera jednorazową opłatę określoną w stosunku procentowym do wzrostu wartości nieruchomości. Wysokość tej opłaty nie może być wyższa niż 30% wzrostu wartości nieruchomości i jest ona naliczana odrębną decyzją administracyjną." Czyli jasno pisze, że jeśli nowy nabywca "sprawi" że wartość nieruchomości wzrośnie czyli z działki rolnej stanie się budowlaną a nowy nabywca będzie chciał ją dalej odsprzedać (np. żeby na tym zarobić) to będzie musiał zapłacić daninę do Burmistrza. A z tą skarbówką to jeszcze coś innego, bo tu chodzi o podatek dochodowy że jeśli w ciągu 5 lat od daty zakupu (trzeba liczyć pełnymi latami) sprzedamy nieruchomość to wówczas będziemy musieli zapłacić podatek. Czyli w wyżej wymienionym przypadku będzie trzeba dwie daniny na rzecz Państwa zapłacić. (to są dane z mojej wiedzy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 12.10.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Nie nabywca sprawia ze wartosc dzialki wzrasta tylko wydanie WZki. Podobnie z uchwaleniem planu zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucio84 13.11.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Moi drodzy. Renta planistyczna - jest to opłata pobierana przez gminę od właściciela nieruchomości w przypadku jej zbycia (sprzedaż, darowizna,itp.), jeżeli w wyniku uchwalenia planu miejscowego zmieniła się wartość nieruchomości. A dokładnie jest to x% od różnicy wartości działki przed uchwaleniem planu i wartości po jego wejściu w życie. renta planistuczna = x% (wartość działki po uchwaleniu mpzp - warość działki przed uchwaleniem mpzp) Jeżeli z jakichś powodów wartość działki po uchwaleniu planu spadła, właściciel także ma prawo do odszkodowania, ale tylko w przypadku jej sprzedaży i tylko w ciągu 5 lat od wejścia w życie uchwały. Wysokość renty ustalana jest w PRZEPISACH KOŃCOWYCH tekstu do miejscowego planu zagospodarowania przestrz. i obowiązuje przez 5 lat od dnia wejścia w życie uchwały o uchwaleniu mpzp. Zgodnie z Art. 36 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, wysokość stawki procentowej nie moze przekroczyć 30%. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts