Osówka 30.07.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 W oknach mogę mieć słupek stały, który umożliwia otworzenie obu skrzydeł niezależnie od siebie, oba mogą się uchylać i ten uchył nawet jest stopniowany. Ale po otwarciu obu skrzydeł na środku mamy...no właśnie ten słupek. Jeśli zdecyduję się na słupek ruchomy, to zawsze drugie skrzydło otwiera się po otworzeniu pierwszego, nie mogę stopniować uchyłu, ale za to jak otworzę oba to nie mam na środku nic - tylko widok za oknem. Jakie macie słupki w oknach i jak się sprawdzają w praktyce? Muszę się zdecydować do jutra.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.07.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 W sypialni i salonie gdzie okna są szerokości około 145cm - mam słupek ruchomy. Takie okno ładniej wyglądaW lukarnie gdzie okno jest nieco szersze, mam słupek stały - bo lepiej usztywnia.Wygoda otwierania jest dla mnie drugorzędna. W obu przypadkach jednakowo łatwo jest uchylić skrzydło.Otwieranie na ościerz raczej tylko przy myciu. Wietrzenie przez wentylacje, a nie przez otwieranie okien.Chociaż w zimie podobno lepiej okien nie uchylać, lecz intensywnie wietrzyć po 5 minut, kilka razy na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 31.07.2003 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 W drzwiach balkonowych dwuskrzydłowych 220x220 wogóle nie mam słupka. We wszystkich pozostałych oknach, tez dwuskrzydłowych 220x160 słupki stałe.Zadbaj o to aby wszystkie skrzydła były uchylne. Jest to wygodne- szczególnie, jeśli coś masz na parapecie np. kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 31.07.2003 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Podobnie jak Lelu w oknach balkonowych nie mam stałych słupków ( ze względu na wygodę przechodzenia). Natomiuast w normalnych oknach mam słupki stałe z dwóch powodów: Możliwość uchylania obu skrzydeł oraz lepsze warunki dla zastosowania okuć antywłamaniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 31.07.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 We wszystkich oknach mam słupki stałe wynikało to z faktu że nad oknem mam rks do rolet i słupek dodatkowo usztywnia górną ramę okna. Co do widoku nie mam zastrzeżeń a i uchylic mogę każde osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 31.07.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 A ja mam wszystkie słupki ruchome - jak chcę trochę uchylić to uchylam jedno skrzydło - jak chcę otworzyc szeroko to otwieram oba skrzydła na oścież i nie mam nic coby mi przeszkadzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 31.07.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Uważam, że słupek powinien być ruchomy, zwłaszcza w drzwiach balkonowych, bo możesz otwożyć całe okno i wejscie jest szersze. Jeśli chodzi o uchylanie, to po co uchylać 2 połówki okna? Jeśli chcesz mieć wiekszą mozliwość uchylania to zastosuj hamulec pozwalający zablokować okno w dowolnej pozycji. Ponieważ nie ma nic za darmo, w oknach z hamulcem nie można zastosować okuć antywyważeniowych. Ale od czego są rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 31.07.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 W oknach - słupki stałe, w drzwiach balkonowych i tarasowych - słupki ruchome. Wygoda przy wychodzeniu na taras niebywała, szczególnie przy wnoszeniu/wynoszeniu krzeseł czy innych takich tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.07.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 W drzwiach balkonowych słupki ruchome. W pozostałych oknach stałe. W niczym mi to nie przeszkadza, słupek widoku przecież nie zastawia a i przepływu powietrza tez specjalnie nie blokuje . Bardzo nieliczne są chwile gdy istnieje potrzeba otwarcia okna w całej jego okazałości. Do wentylacji wystarcza zwykle uchylenie. Uzasadnień praktycznych co do okien nie znajduję (no.. chyba, że ktoś ma wąskie schody i musi przez okno meble wciągać....) Niemniej kwestia gustu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 31.07.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Prawdopodobnie ruchomy słupek ma znaczenie w oknach jeśli mają spełniac funkcję antywłamaniową. Podczas rozmów przy zakupie okien w kilka z nich wskazywano, że drzwi tarasowe z ruchomym słupkiem nie powinno nie zasługują na miano antywłamaniowe. Czy ktoś też słyszał coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmiekinski 31.07.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 przy tak dużej powierzchni okien jest duża siła ciązenia na ramę okna. Dlatego powinno sie stosować albo stały słupek lub ruchomy słupek + słupek poprzeczny (boczny). Masz wtedy wzmocnioną konstruckcję okna i pewność że po kilku latach okno będzie dobrze się domykać. Ważne też jest usytuowanie okna i kolor. Jeśli jest to strona południowa i kolor ciemny okno jest bardziej podatne na temperaturę a wtedy okna jest bardziej przeciązone i podatne na odkształcanie się dlatego powinien być słupek stały. Tak czy inaczej słupek boczny obowiązkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 31.07.2003 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Oczywiście pytanie moje dotyczyło okien, a nie drzwi tarasowych, ale może tego nie zaznaczyłam, bo było dla mnie oczywiste, że tarasowe muszą być z ruchomym . Paradoksalnie podjęłam decyzję inną niż większość tj. okna z ruchomym słupkiem. Powody: - nasze okna nie mają pełnić funkcji ochronnej przed włamaniem, nie będą miały rolet. Nie są potrzebne im wzmocnienia konstrukcji. - te okna są 2 od wschodu i 1 od północy i tylko 1 od południa. Mam nadzieję, że nie będą się tak nagrzewać, aby się wypaczyły. Będą PCV od zewnątrz złoty dąb. - wentylacja będzie z rekuperatorem, więc i zimą i latem mogę ich wcale nie otwierać w celu wietrzenia, nawet część okien mamy w postaci witryn FIX ). A kwiatów na parapetach będzie dużo, o ile koty ich nie zniszczą. Za to kiedy przyjdzie mi ochota otworzę oba skrzydła i będę patrzyć na piękne widoki za oknem (bo takie mam) - estetyka elewacji (nie będą się różnić zewnętrznie od okien tarasowych).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.07.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 To ja jeszcze słowo w aspekcie systemu alarmowego. Jeśli planujecie system alarmowy na kontaktronach, to przy oknie bez słupka (zależnym jak ja to nazywam) jest jeden kontaktron. Przy oknie ze słupkiem są dwa kontaktrony. Polecam rozwadze, w ramach oszczędności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 31.07.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 osówka- ja również mam wszystkie okna z ruchomym słupkiem - po prostu bardziej mi się tak podobało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.07.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 W zwyklych oknach mam slupek staly. Po pierwsze ze wzgledow sztywnosci - takie okno trudniej wywazyc a i trudniej tez sie wypacza. Poza tym mozna dac oba skrzydla RU co poprawia sztywnosc i rownomierne obciazenie okna. A w koncu - dodatkowy slupek poprawia wyglad okna zwlaszcza jak jest meranti w pieknym lazurowym lakierze D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 31.07.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Osówka - ja też wybrałam okna z ruchomym słupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 31.07.2003 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Dave - ale ja będę mieć PCV, więc słupek nie pełni funkcji upiększających. Co drewno to drewno. .. Jeśli chodzi o aspekt oszczednościowy Zbychu - to też argument. Ale mąż mówi o jakichś czujkach pasywnej podczerwiei ( może to w nawiązaniu do domów pasywnych) ....to chyba inne niż te "kontrakty", o których wspomniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 23.03.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Podbijam temat. Czy ktoś ma słupek ruchomy i roletę lub żaluzję zewnętrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 23.03.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Podbijam temat. Czy ktoś ma słupek ruchomy i roletę lub żaluzję zewnętrzną? ja mam, a co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 23.03.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Ale w oknie narożnym ? ja mam, a co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts